Kaupunkijazz

Kaupunkijazzissa Ylöjärven kaupungintalon aukiolla tunnelmoidaan elokuisessa illassa laadukkaan musiikin siivittämänä. Vuoden 2019 Kaupunkijazz järjestetään perjantaina 9. elokuuta klo 19–22. Esiintymässä ovat jazztrio Virta klo 19 sekä Aili Ikonen & Jukka Perko Avara klo 20.30.

Ylöjärven kaupungin kulttuuripalvelut on järjestänyt Kaupunkijazz-tapahtuman vuodesta 2007 alkaen. Konsertteihin on vapaa pääsy. Ylöjärven kaupungintalon aukio, Kuruntie 12, Ylöjärvi.

Aili Ikonen & Jukka Perko Avara esittää Kaupunkijazzissa Dusty Springfieldin kappaleita, jotka on suomentanut legendaarinen suomalainen laulaja-lauluntekijä Hector. Häntä on aina inspiroinut 1960-luvun amerikkalaisten ja brittiläisten lauluntekijöiden kädenjälki. Laulujen tulkitsijoista erityisesti Dusty Springfieldin levytykset ovat jättäneet häneen voimakkaan jäljen. Nyt nämä nostalgiset laulut saavat uuden elämän Hectorin käsissä sukeutuen suomenkielisiksi tarinoiksi, joita jazzlaulaja Aili Ikonen tulkitsee yhdessä Jukka Perkon Avara-yhtyeen kanssa.

Aili Ikosen yhteistyö Hectorin kanssa alkoi hänen haaveestaan levyttää ensimmäiselle soololevylleen suomenkielinen versio ranskalaisen säveltäjän Michel Legrandin Oscar-ehdokassävellyksestä "What are you doing the rest of your life?". Tästä alkoi eri aikakausia ja musiikkityylejä edustavien taiteilijoiden yhteinen taival. Yhteistyön hedelmä on nyt kuultavana Kaupunkijazzin konsertissa.

Illan aikana kuullaan Hectorin uusia tekstejä populaarimusiikin suuriin ja myös vähemmän tunnettuihin hitteihin jazzin huippujen tulkintoina, joissa nostalgian pohjavirtauksen yllä soi jokin ennenkuulumaton ja uusi. Dusty Springfieldin tunnetuksi tekemien kappaleiden lisäksi mukana on lauluja myös muun muassa Carol Kingiltä ja Michel Legrandilta.

Aili Ikonen & Jukka Perko Avaran kokoonpano:
Aili Ikonen, laulu
Jukka Perko, saksofoni
Teemu Viinikainen, akustinen kitara
Jarmo Saari, sähkökitara

Vuonna 2019 Kaupunkijazzin avaa kuopiolaislähtöinen trio Virta, joka ei välitä ilmaisussaan tyylilajien välisistä raja-aidoista. Vuonna 2011 perustetun yhtyeen musiikkia voisi luonnehtia post jazziksi, jossa voi kuulla pohjoismaisen jazzin lisäksi vaikutteita myös rockista ja elektronisen musiikin tyylilajeista.

Virta on noussut vaihtoehtomusiikkipiireistä suuremman yleisön tietoisuuteen kiihkeiden live-esiintymisten ja puhuttelevien instrumentaaliteostensa ansiosta. Jo debyyttilevy Tales from the Deep Waters (2012) keräsi kiitosta kuulijoilta ja ylistäviä arvioita kriitikoilta.

Yhtyeen toinen albumi Hurmos (2016) sai ilmestyessään kiitosta niin kotimaassa kuin kansainvälisestikin. Musiikkimedia Rumba nimesi vuoden 2019 Jazz-Femma palkitun yhtyeen ”tulevaisuuden kulttibändiksi”.

Virta-yhtyeen kokoonpano:
Antti Hevosmaa, trumpetti ja laulu
Erik Fräki, rummut ja perkussiot
Heikki Selamo, kitara ja laulu

Kaupunkijazzin aikaan kaupungintalon aukiolla on tarjolla myös suolaista ja makeaa syötävää sekä alkoholittomia virvokkeita tarjoavia kojuja. Varaathan maksuvälineeksi käteistä.

Perinteisesti jazzintäyteinen ilta jatkuu Ylöjärven kirkossa seurakunnan järjestämällä Jazz-messulla klo 22. Esiintymässä Holy Land ja Maria Joutsi-Laine. Liikeilmaisussa on Hiutaleet -ryhmä Ylöjärven Iskusta.

Tessa Virta Trio feat. Mikko Pettinen Kaupunkijazzissa 2018
Yleisöä kaupungintalon aukiolla vuoden 2018 Kaupunkijazzissa.

Kaupunkijazzin esiintyjiä ovat olleet:

2018 Tessa Virta Trio feat. Mikko Pettinen, Mopo
2017 Linear John, Timo Lassy Band
2016 Emilia Sisco with Helge Tallqvist, Pepe Ahlqvist H.A.R.P.
2015 Elina Arlin Band, Verneri Pohjola Quartet
2014 HERD & Aili Ikonen, Erja Lyytinen
2013 Aapo Heinonen Quintet, Sami Pitkämö Yhtye
2012 Johanna Iivanainen, Emma Salokoski Ensemble
2011 Ira Kaspi Jazz Diva, Mikko Leppilampi Swings for Show
2010 Gilda & Jazztet, Iiro Rantala New Trio
2009 Dalindèo, Tuomo Prättälä
2008 Juki Välipakka & Round 5, Erja Lyytinen
2007 Sari Aittokoski, SF-Blues

 


Sivu päivitetty 31.7.2019

Ylöjärven kaupunki

Kuruntie 14, PL 22, 33471 Ylöjärvi
p. 03 565 30 000
kirjaamo@ylojarvi.fi