Kulttuurikuteen tarjoamat rytmikylvyt kiersivät päiväkodeissa: 38 pajaa tavoittivat 400 lasta

3.5.2019 13:57

Kulttuuripalveluiden ja varhaiskasvatuksen yhteinen kulttuurikasvatussuunnitelma Kulttuurikude pitää osaltaan huolta, että mahdollisimman monet ylöjärveläislapset pääsevät nauttimaan kulttuurista. Joka vuosi päiväkoteihin tarjotaan tietylle ikäryhmälle tarkoitettu kulttuurityöpaja, jonka tavoitteena on saavuttaa koko ikäluokka. Tänä vuonna vuorossa olivat vuosina 2018, 2017 ja 2016 syntyneet, eli 0–3-vuotiaat lapset.

Kulttuuriosuuskunta Uululta tilattuja rytmikylpypajoja järjestettiin yhteensä 38 ja ne tavoittivat noin 400 lasta ympäri Ylöjärveä. Perhepäivähoidon lapset kutsuttiin päiväkoteja kiertäviin pajoihin mukaan ja rytmikylpypajat vierailivat myös avoimen varhaiskasvatuksen kerhoissa.

Kulttuurin avulla lapset oppivat esimerkiksi itseilmaisua, tunnetaitoja, ryhmätyötaitoja ja luovuutta. Näin Rinteen vuoropäiväkodin osallistujat kuvailivat rytmikylpyä:

"Pääsimme nauttimaan Uulun rytmikylvystä. Aluksi istuttiin ihmettelemään soittimia ja tutustumaan pajan vetäjään. Hän esitteli soittimet (erilaisia rumpuja ja erityyppisiä helistimiä ympäri maailmaa), sitten pääsimme testaamaan niitä. Sitten valittiin oma soitin, jolla säestettiin vetäjän nepalilaista laulua omilla soittimillamme. Päästiin myös leikkimään piirileikkiä, jossa käytettiin omaa kehoa soittimena ja soittamaan hieman lisää Pienen pieni veturi -laulun säestykseksi. Lapset saivat valita kulkiko säkeistön veturi hitaasti vai nopeasti ja oliko sillä hiljainen vai kova ääni. Lopuksi vielä säestettiin Tuiki tuiki tähtönen -laulua tekemällä käsillä tähtiä ja taputuksia.

Alussa osaa lapsista jännitti kovasti, mutta vetäjä oli tosi taitava ja innostava ja varsin nopeasti kaikki innostuivat mukaan tanssimaan, soittamaan ja touhuamaan. Rytmikylvyn loppuessa lapset olivat selkeästi sitä mieltä että nytkö se jo loppui? Hauskaa oli kaikilla, kertakaikkiaan!"

Viime keväänä Kulttuurikuteen pajat tarjottiin päiväkotien 4–5-vuotiaille ja ensi keväänä vuorossa ovat esikoululaiset.

rytmikylpysoittimia
Rytmikylpytyöpajoissa taaperot pääsivät kokeilemaan erilaisia rumpuja ja rytmisoittimia.

« Takaisin


Ylöjärven kaupunki

Kuruntie 14, PL 22, 33471 Ylöjärvi
p. 03 565 30 000
kirjaamo@ylojarvi.fi