Ylöjärvi täyttää 150 vuotta 24.1.2019 ja juhlistaa syntymäpäiväänsä läpi vuoden

21.12.2018 7:00

Ylöjärvi käynnistää 150-juhlavuotensa näyttävällä valotaidetapahtumalla

Ylöjärven kaupunki täyttää 150 vuotta 24.1.2019 ja juhlistaa syntymäpäiväänsä läpi vuoden. Juhlavuosi alkaa näyttävästi 23.–26.1. järjestettävällä Loiste Ylöjärvi -valotaidefestivaalilla, joka tuo valon lumoa keskustan lisäksi Kuruun ja Viljakkalaan. Valotaideteoksia tulee kävelyreitin varrelle, joka kulkee Räikänpuistosta Kirkkopuiston ja Kirkkotanhuantien leikkipuiston kautta kirjasto Leijalle. Lisäksi kaupungintalo sekä Kurun ja Viljakkalan kirjastot juhlavalaistaan. Valoteokset ja rakennusten juhlavalaistus ovat nähtävissä 23.–26.1. päivittäin klo 18–22. Tapahtuman avajaisia vietetään 23.1. kaupungintalon aukiolla.

Kesän juhlallisuuden alkavat, kun Ylöjärven Yrityspalvelut järjestää 150-vuotiaan Ylöjärven kunniaksi ravit Teivossa 18.6. Heinäkuun 28. päivä vuorossa on Räikänpuistossa järjestettävä Mökkirokki-musiikkitapahtuma, jonne on vapaa pääsy. Mökkirokin järjestelyistä vastaa Rantajätkät ry. Juhlavuosi näkyy myös Ylöjärven museoilla ja yleisöopastuksissa.

Juhlavuoden tapahtumista suurin osa halutaan pitää pääsymaksuttomina ja kaikille avoimina. Kaupunkilaisilla on tärkeä rooli erityisesti Ylöjärven muisti -projektissa, joka on osa kaupungin juhlavuotta. Ylöjärvi-Seura kerää ja digitoi valokuvia ja audiovisuaalista materiaalia joulukuussa 2019 julkistettavaan, kaikille avoimeen materiaalipankkiin. Projektin vetäjät järjestävät vuoden mittaan yleisötilaisuuksia materiaalin ja muisteluiden keruuta varten.

Juhlavuotta varten on laadittu Ylöjärvi 150 -logo, joka on kaikkien toimijoiden - niin yhdistysten kuin yritystenkin - käytettävissä. Logotiedostot voi ladata osoitteesta www.ylojarvi.fi/150vuotta.

Kirjastot ja päiväkodit mukana juhlinnassa

Myös Ylöjärven kirjastolaitoksen perustamisesta tulee kuluneeksi 150 vuotta. Juhlallisuuksia on luvassa kirjasto Leijan syntymäpäivän 19.11. tienoilla. Syksyllä 2019 tulee myös kuluneeksi kymmenen vuotta siitä, kun Kurun kirjasto muutti nykyisiin tiloihinsa. Sen tiimoilta Kurun kirjastossa juhlitaan ja tarjolla on ohjelmaa koko perheelle.

Kaupungin eri yksiköitä, kuten päiväkoteja, kouluja ja laitoksia, kannustetaan ottamaan juhlavuosi huomioon omassa toiminnassaan. Lasten onnentoivotuksia 150-vuotiaalle kotikaupungille nähdään esimerkiksi Ylöjärvi jäässä -taidenäyttelyssä, joka pyörii syntymäpäivän 24.1. ja 7.2. välisenä aikana päivittäin uimahallin valkokankaalla. Syyskuussa vuorossa on perinteinen kirjastojen piha-alueille levittäytyvä Maataidenäyttely.

Lisäksi kaupunki toivoo, että ylöjärveläiset järjestöt, yritykset ja muut toimijat ovat osaltaan mukana Ylöjärven juhlavuoden vietossa. Asukaslautakunnan jakamaa talkoorahaa sekä kulttuuri- ja nuorisopalveluiden kohdeavustuksia jaettaessa painotetaan juhlavuoteen liittyvää toimintaa.

Ylöjärven kaupungin kotisivuille on avattu Ylöjärvi 150 vuotta -sivusto, jonne kootaan tietoa juhlavuodesta: www.ylojarvi.fi/150vuotta.

Lisätietoja:
Kulttuurisihteeri Minna Vallin
p. 050 561 1108, etunimi.sukunimi@ylojarvi.fi

Kaupungin järjestämät Ylöjärvi 150 -juhlavuoden päätapahtumat

Alkuvuosi ja kevät

 • 31.12.2018 Koko perheen uudenvuoden vastaanotto, Liikuntakeskus ja jäähalli
 • 23.–26.1. Loiste Ylöjärvi -valotaidefestivaali, Kirkonseutu, Kuru ja Viljakkala
 • 24.1. Ylöjärvi-päivän vastaanotto kutsuvieraille kaupungintalolla
 • 24.1.–7.2. Ylöjärvi jäässä -taidenäyttely uimahallilla, varhaiskasvatuksen lasten tervehdyksiä 150-vuotiaalle Ylöjärvelle
 • Huhtikuu Ylöjärvi 150 -roadshow yrittäjille

Kesä

 • 18.6. Ylöjärvi 150 -ravit Teivossa
 • 28.7. Mökkirokki Räikänpuistossa
 • 2.8. Satakunnan lennoston sotilasvala ja -vakuutus sekä ohimarssi

Syksy

 • Elo-syyskuu Vanhan Räikän avajaiset ja ensimmäisten taidenäyttelyiden sekä Kirsi Kunnaksen kammarin kirjailijaresidenssivieraan julkistaminen
 • Syyskuu Maataidenäyttely, varhaiskasvatuksen lasten taidenäyttely kirjastojen piha-alueilla
 • Marraskuu Kirjasto 150 vuotta
 • Joulukuu Ylöjärven muisti -projektissa digitoidun aineiston julkistaminen

« Takaisin


Ylöjärven kaupunki

Kuruntie 14, PL 22, 33471 Ylöjärvi
p. 03 565 30 000
kirjaamo@ylojarvi.fi