Hyppää sisältöön

Vuoden 2022 Kurun Heloposki Henna ja Urhea Matti -arvonimet saivat ammattitaiteilija ja tapahtuma-aktiivi

23.7.2022 13:00
Kategoria: Kulttuuri
Anita Backlund ja Tero Tiura viime vuoden palkittujen Sinikka Leskisen ja Harri Haaviston kanssa

Kurun vuoden 2022 Heloposki Henna ja Urhea Matti -arvonimien saajat julkistettiin perinteisesti osana Kuru-viikon ohjelmaa Kurun markkinoilla lauantaina 23.7. klo 12. Kuru-neuvosto nimesi vuoden 2022 Heloposki Hennaksi Anita Backlundin ja Urheaksi Matiksi Tero Tiuran. Molemmat ovat toimineet aktiivisessa roolissa kotiseutunsa hyväksi vapaaehtoistyöntekijöinä.

Heloposki Henna 2022: Anita Backlund

Anita Backlund on tullut tunnetuksi kodittomien ja villiintyneiden kissojen pelastajana Kurussa. Hän on toiminut aktiivisena rivijäsenenä eläinsuojeluyhdistyksessä pitkään ja osallistunut mm. kissojen loukutuksiin. Backlund on ollut mukana myös rescue-koiratoiminnassa. Hän haluaa painottaa vastuullisuutta lemmikkiä hankittaessa ja sitoutumista sen hyvään hoitoon. Backlund on asunut Kurussa jo reilu kaksikymmentä vuotta ja toiminut ammattitaiteilijana vuodesta 1983 lähtien. Hänet tunnetaan naivistisesta taiteestaan ja hän on osallistunut lukuisiin kansainvälisiin ja kotimaisiin näyttelyihin.

Kurun Urhea Matti 2022: Tero Tiura

Tero Tiura on tullut vuosikymmenten aikana kotiseudullaan Kurussa tunnetuksi tapahtuma-aktiivina. Syntyjään kurulainen Tiura on ehtinyt olla mukana erilaisessa vapaaehtoistyössä jo nuoruudestaan lähtien. Hän on toiminut lasten ja nuorten leiriohjaajana ja erilaisissa tehtävissä Kurun tapahtumissa. Toimenkuvat ovat olleet moninaiset myös seuratyössä, kuten partiossa, vpk:ssa ja urheiluseurassa.

Kurun Urhea Matti ja Heloposki Henna -arvonimet myönnetään henkilöille, jotka toimivat aktiivisesti kurulaisten hyväksi ja tekevät Kurua tunnetuksi. Kuru-neuvosto valitsee Kurun Urhean Matin ja Heloposki Hennan ehdotusten perusteella. Arvonimet on jaettu vuodesta 1974 alkaen ja ne pohjautuvat J.L. Runerbergin ’’Hirvenhiihtäjät (Elaskuttarne)’’ – runoelmaan. Arvonimet julistetaan vuosittain Kuru-viikolla.

Kurun Urhea Matti ja Heloposki Henna laskevat kukkavihon Hirvenhiihtäjät-patsaan juurelle Kurun kirkon kupeessa, Kuru-viikon viimeisenä päivänä. Patsas on taitelija Kosti Sartin muotoileva reliefipaasi, jossa kaksi hirvenhiihtäjää ja hirvi ovat talvisessa metsässä. Patsas on omistettu kotiseudun raivaajien muistolle ja on kunnianosoitus kansallisrunoilijallemme J.L. Runebergille.

Lisätiedot:

Kulttuurituottaja Leila Gröndahl
etunimi.sukunimi@ylojarvi.fi
p. 041 7306946