Hyppää sisältöön

Ylöjärvellä toteutettiin taidetyöpaja kehitysvammaisille

1.12.2021 15:45
Kategoria: Kulttuuri Sosiaali- ja terveyspalvelut
Ihmisiä istuu rivissä. Työpajan vetäjä on kyykistynyt kuuntelemaan, mitä osallistujilla on sanottavanaan.

Ylöjärven kaupunki tarjosi syksyllä 2021 kehitysvammaisille taidetyöpajan Ilon ja odotuksen hyvä talo.

Korona-ajan eristyksissä olon jälkeen kehitysvammaisille ihmisille haluttiin tarjota vahva ja voimauttava paluu yhteiskuntaan kulttuurillisen elämyksen kautta. Työpaja suunnattiin Ylöjärven kehitysvammahuollon asiakkaille.

Työpajan vastaavana ohjaajana toimi teatteritaiteen maisteri, näyttelijä Emilia Pokkinen. Hän on aiemminkin työskennellyt teatterin keinoin yhdessä Ylöjärven kehitysvammayksikön kanssa.

Pokkisella oli taidetyöpajassa vaihtuvilla kerroilla työparinaan kuvataiteilija Timo Tähkänen ja alttoviulisti Tiina Konttinen. He kaikki ovat alansa kokeneita ammattilaisia ja opiskelevat paraikaa työn ohella Taideyliopistossa erillisiä opettajan pedagogisia opintoja. Työpajaan tuli yhteistyön myötä elementtejä teatterin, kuvataiteen ja musiikin puolelta.

Monitaiteisen työpajan päämääränä oli osallistujien itsetunnon parantaminen ja heidän ilmaisukykynsä vahvistaminen. Näiden osa-alueiden kehittymisen myötä paranee kehitysvammaisten ihmisten itsemääräämisoikeus, heidän kykynsä tehdä omia valintoja ja rohkeus sanoittaa omia ajatuksiaan tasavertaisina yhteiskunnan jäseninä.

Asiakkaiden kokeman elävän taidekokemuksen lisäksi kehitysvammahuollon päivätoiminnan henkilökunta sai uusia näkökulmia ja työkaluja arkeen sekä tilaisuuden kehittyä omassa ammatissaan.

Taidetyöpaja perustui tasavertaiseen dialogiin, moniaistilliseen elämykseen ja kannustavaan vuorovaikutukseen. Taiteessa ei ole oikeita eikä vääriä tapoja, on vain erilaisia tyylejä, näkemyksiä, erilaisia ääniä, erilaisia ihmisiä. Siksi juuri taiteen avulla erilainen ihminen voi tulla hyväksytyksi, nähdyksi.

Taiteen tekeminen ja sille altistuminen on arvo sinänsä, mutta välillisesti voidaan havaita taiteen merkitys myös mielihyvän tuottajana, tunne-elämän monipuolistajana ja vapauden tunteen herättäjänä. Taide voi parhaimmillaan herättää muistoja, luoda uusia elämyksiä ja parantaa yksilön elämänlaatua.

Emilia Pokkinen oli monitaiteisen työpajan pääohjaaja ja vastasi käytännön järjestelyistä yhdessä Ylöjärven kehitysvammahuollon työntekijöiden kanssa. Työpajat järjestettiin syksyn 2021 aikana. Ryhmässä oli kymmenisen osallistujaa.

Taidetyöpaja toteutettiin Mikkolan työtuvan naapurissa sijaitsevassa nuorisokeskus Olkassa, jonne kaikilla osallistujilla on esteetön sisäänkäynti.

Taidetyöpajan tuottajana toimi Kulttuuriosuuskunta Kaje, vastuuhenkilönä Emilia Pokkinen.

Työpaja toteutettiin kaupungin sisäisellä kokeilurahalla, jota myönnettiin kulttuuripalveluille.