Valitse sivu
Etusivu / Uutiset/Ylöjärvi on selvittänyt kaupungin luontojalanjäljen

Ylöjärven kaupunki on selvittänyt kaupungin luontojalanjäljen ensimmäistä kertaa. Luontojalanjälki on mittari ihmisen toiminnan luonnolle aiheuttamalle kuormitukselle.

Luontojalanjälkeä aiheutuu muun muassa sähkön, lämmön ja polttoaineiden kulutuksesta, liikenteestä, rakentamisesta ja elintarvikkeiden kulutuksesta. Nämä toiminnot aiheuttavat useita ekosysteemihaittoja vahvistamalla esimerkiksi ilmastonmuutosta, rehevöittämällä vesistöjä, lisäämällä ympäristön ekotoksisuutta tai happamoittamalla maaperää.

Ylöjärvellä luontojalanjälkeä aiheutui kaikilla laskennan osa-alueilla. Maaperän stressivaikutus oli suurempi verrattuna muihin kuntiin. Vaikutukset makean veden rehevöitymiseen olivat pienet verrattuna muihin kuntiin.

Luontojalanjäljen laskentamenetelmät ovat vielä kehitysvaiheessa ja se tarjoaa tietoa laskennallisesta keskiarvosta, eli paljonko tietyn tyyppinen toiminta tai kulutus keskimäärin aiheuttaa luontovaikutusta tietyssä sijainnissa. Luontojalanjälki auttaa suuntaamaan luontohaittoja vähentäviä ja luonnon monimuotoisuutta edistäviä toimenpiteitä.

Luontojalanjälki laskettiin osana Sitowisen toteuttamaa Luontojalanjälki-hanketta. Yhteishankkeeseen osallistuivat Ylöjärven lisäksi Espoo, Helsinki, Kangasala, Kauniainen, Liminka, Lohja, Pori, Riihimäki, Seinäjoki, Tampere, Turku ja Vantaa.

>> Luontojalanjälki-raportti (pdf)

Lisätietoja hankkeesta ja sen tuloksista löydät Sitowisen verkkosivuilta.

Hiilineutraali Ylöjärvi -sivusto