Hyppää sisältöön

Ylöjärvi osallistuu naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan taistelevaan Oranssit päivät -kampanjaan

29.11.2021 07:00
Kategoria: Sosiaali- ja terveyspalvelut
Keltainen puutalo on värjätty valoilla oranssiksi.

Marraskuun 25. päivänä vietettiin kansainvälistä naisiin kohdistuvaa väkivallan vastaista päivää, joka käynnisti YK:n tasa-arvojärjestö UN Womenin 16 päiväisen maailmanlaajuisen Oranssit päivät -kampanjan.

Vanha Räikkä valaistaan oranssiksi

Kampanjan aikana maailmalla valaistaan tunnettuja maamerkkejä oranssilla värillä, ja nyt myös Ylöjärven kaupunki osallistuu kampanjaan valaisemalla Vanhan Räikän oranssiksi 29.11.-5.12.2021.

Oranssit päivät -kampanjan tavoitteena on lisätä tietoisuutta naisiin kohdistuvasta väkivallasta sekä toimia aktiivisesti naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi. Myös Suomessa asia on ajankohtainen, sillä joka kolmas nainen on kokenut parisuhdeväkivaltaa. UN Womenin mukaan oranssi väri toimii symbolina toivosta tulevaisuuteen, jossa jokaisella on oikeus väkivallattomaan elämään.

Lähisuhdeväkivallan ehkäisy on myös yksi Ylöjärven kaupungin hyvinvointisuunnitelmaan 2021-2024 (pdf) kirjattu toimenpide kuntalaisten turvallisuuden lisäämiseksi.

Ylöjärven kaupungin väkivaltatyöryhmän kanta on, että osallistuminen Oranssit päivät -kampanjaan toimii pienenä, mutta tärkeänä viestinä kuntalaisille siitä, että kaupunki haluaa osoittaa tukensa naisiin kohdistuvaa väkivaltaa ehkäisevälle työlle.

Velvollisuus ehkäistä ja puuttua

Väkivallan ehkäisy ja siihen puuttuminen ovat meidän kaikkien velvollisuuksia. Väkivallan lopettamiseksi on ensisijaisen tärkeää tunnistaa väkivallan eri muotoja, kuten fyysinen, henkinen, taloudellinen, seksuaalinen, kulttuurinen tai uskontoon liittyvä väkivalta, sekä hakeutua tai ohjata läheinen avun piiriin. UN Womenin sivuilta voi lukea lisää tavoista, joilla jokainen voi torjua naisiin kohdistuvaa väkivaltaa.

Mikäli aihe herättää kysyttävää, voit olla yhteydessä Ylöjärven kaupungin väkivaltatyöryhmän yhteyshenkilöön Sini Piiroseen sähköpostitse: etunimi.sukunimi2@ylojarvi.fi.

Apua on saatavilla lähisuhdeväkivaltaa kokeneille

Kun avun tarve on kiireellinen

Valtakunnalliset toimijat ja auttavat puhelimet

Kun tarvitset keskusteluapua (tapaamiset ajanvarauksella)

Turvakodit

Ylöjärveläisten käytössä ovat myös ensi- ja turvakotien liiton palvelut, muun muassa turvakotipalvelut. Turvakodit Tampereella: 

Mutkakadun turvakoti
Mutkakatu 38 B
33500 Tampere
puh. 050 309 9313 (24h)
fax 03 253 5762
mutkakadunturvakoti@tetuko.fi 

Hämeenkadun turvakoti
Hämeenkatu 7 (sisäänkäynti Aleksanterinkatu 27 D)
33100 Tampere
puh. 050 337 3205 (24h)
hameenkadunturvakoti@tetuko.fi 

Oranssit päivät -kampanja 2021