Eppu Normaali

Lataa Nomadi-reittisovellus tästä ja hae "Eppu Normaalin Ylöjärvi".

Mikko Saarelalle perustetaan muistometsä Ylöjärvelle  /  Kauppakirja allekirjoitettiin 23.1.2020

Eppu Normaali -veistos julkistettiin - "Alamökki" kunnioittaa yhtyeen juuria

Kuvanveistäjä Kimmo Schroderuksen toteuttama Eppu Normaali -veistos julkistettiin keskiviikkona 29. elokuuta 2018 kansanjuhlassa Ylöjärven kaupungintalon aukiolla. Teos kantaa nimeä Alamökki (lisätietoja ja kuvia veistoksesta).

Veistoksen mallina on toiminut Eppu Normaalin ensimmäisen treenikämpän ja pitkäaikaisen studion, ”alamökin”, päätyseinä. 

"Suurellakin tarinalla on lähes aina pieni alku. Alamökki on ollut poikkeuksellisen tärkeä Eppu Normaalin alkuvaiheiden ja koko olemassaolon mahdollistaja, Kimmo Schroderus perustelee.

Alamökki liittyy kiinteästi Martti ja Mikko ”Pantse” Syrjän perheen ja veljesten yhtyeen historiaan mutta myös Ylöjärven menneisyyteen. Alamökki on toiminut aikanaan Takamaan vanhan koulun keittolana.

”Historiallista on myös se, että kaupunki osoittaa arvostustaan meille tällä tavalla. Se on tuntunut ihmeelliseltä ja hienolta. Tämä on ensimmäinen asia, joka saa meidät nöyrtymään minkään edessä. Sekin on historiallista”, Martti Syrjä kuvailee yhtyeen tuntoja.

Yhtye innostui välittömästi teoksen ideasta. ”Ajatus alamökin seinästä Ylöjärven keskusaukiolla oli humoristinen. Tuumimme, että tämä olisi todellista seinästä revittyä huumoria”, Syrjä naurahtaa.

”Lopputulos on kaunis, kookas ja kiiltävä esine, jolla on esteettistä arvoa. Veistos kaunistaa Ylöjärveä ja sitä tullaan katsomaan kauempaakin. Tämä oli bändin toive ja se toteutui.”

Veistoksen jalusta on Kurun harmaata graniittia ja sen toimitti ylöjärveläinen yritys, Tampereen Kovakivi Oy. Veistos sijaitsee Ylöjärven kaupungintalon aukiolla (Kuruntie 14).

Kuvanveistäjä Kimmo Schroderus, Alamökki, 2018

Mitat: korkeus 325 cm, leveys 365 cm, syvyys 70 cm. Paino: 500 kg. Tekniikka ja materiaali: valettu haponkestävä teräs. Lisätietoa tekniikasta ja aiheesta: Veistoksen mallina on toiminut Eppu Normaalin ensimmäisen treenikämpän, ”alamökin”, päätyseinä. Suoraan alamökin seinästä otetun silikonimuotin ja useiden työvaiheiden kautta on edetty lopputulokseen, joka on ohut ja kaartuileva, haponkestävästä teräksestä valettu veistos. Veistosprojektin valuosuudesta on vastannut Taidevalimo P. Venäläinen Oy.

Kimmo Schroderus, The Lower Hut, 2018
Dimensions: 325 x 365 x 70 cm. Material: cast acid-resistant steel. The sculpture is a direct casting of the wall of the first rehearsal and studio space of the band Eppu Normaali. The base of the sculpture is made out of Kuru Grey granite.

Kunnianosoitus suomirockin jättiläiselle

Ylöjärven kaupunki halusi kunnioittaa veistoksella Eppu Normaalin ainutlaatuista uraa ja sitoutumista kotikaupunkiinsa. Veistoshanketta valmisteltiin ja vietiin eteenpäin yhteistyössä kaupungin ja Eppu Normaali -yhtyeen kesken.

Veistoshanke oli taiteellisesti kunnianhimoinen. Tavoitteena oli visuaalisesti merkityksellinen, näyttävä ja aikaa kestävä teos. 

Veistoksen budjetti oli noin 100 000 euroa ja se katettiin pääosin kaupungin saamilla testamenteilla, jotka on osoitettu kulttuuritarkoitukseen.

Tiedotteet:

Eppu Normaali -yhtyeen ura alkoi Ylöjärven lukiossa vuonna 1976

Eppu Normaali, Suomen menestynein yhtye, perustettiin Ylöjärven lukiossa vuonna 1976. Yhtye on myynyt liki 2 miljoonaa levyä, joista se on vastaanottanut 42 jalometallilevyä. Yhtyeen suosituimpia biisejä ovat ”Vuonna ’85”, ”Murheellisten laulujen maa”, ”Kitara, taivas ja tähdet”, ”Nyt reppuni jupiset, riimisi rupiset” ja ”Baarikärpänen”.

Eppu Normaali oli ensimmäinen kotimainen yhtye, joka myi stadionin loppuun (2004). Yhtye teki saman uudelleen Tampereen Ratinan stadionilla 40-vuotisjuhlavuonnaan 2016. Bändistä on tehty myös kirja ja elokuva. 

www.eppunormaali.fi

Eppu Normaali: Martti Syrjä (laulu), Mikko "Pantse" Syrjä (kitara, laulu), Juha Torvinen (kitara), Sami Ruusukallio (basso, laulu) ja Aku Syrjä (rummut). Kuva Harri Hinkka.

Kuvanveistäjä Kimmo Schroderus

Kuvanveistäjä Kimmo Schroderus (s.1970) tunnetaan kookkaista teräsveistoksistaan ja Ars Fennica -palkinnostaan (2004).

www.kimmoschroderus.com

Kuvanveistäjä Kimmo Schroderus palkittiin Ars Fennica -palkinnolla vuonna 2004. Kuva Noora Schroderus.

Veistoksen sijoituspaikka, Ylöjärven kaupungintalon aukio

Veistos sijaitsee Ylöjärven kaupungintalon aukiolla (Kuruntie 14). Aukiota reunustavat kaupungintalo, kaupungin perusturvakeskus sekä vanha Räikän rakennus. Aukiolta on näköyhteys Ylöjärven kirkolle.

Veistos näkyy hyvin Kuruntielle, joka kulkee kaupungintalon ja Kirkkopuiston välissä. Kuva Arttu Kokkonen.

Yhteiskuvassa

Eppu Normaali kaupungintalon aukiolla veistoshankkeen julkistustilaisuudessa 6.6.2017, taustalla kuvanveistäjä Kimmo Schroderus. Kuva Rami Marjamäki.


Sivu päivitetty 23.1.2020

Ylöjärven kaupunki

Kuruntie 14, PL 22, 33471 Ylöjärvi
p. 03 565 30 000
kirjaamo@ylojarvi.fi