Hyppää sisältöön

Leijan musiikkiosasto

Leija-kirjaston musiikkiosasto tarjoaa asiakkaiden käyttöön laajan ja monipuolisen musiikkikokoelman.

Leijan kokoelmissa on

  • n.10 000 cd-levyä
  • 3800 nuottijulkaisua
  • 1500 musiikkiaiheista kirjaa
  • runsaat 600 musiikki-dvd:tä
  • LP-levyt, joita on noin 1400 kpl, on kiikutettu varastoon, josta niitä pyydettäessä noudetaan mieluusti lainaksi.
  • soittimia: kaksi ukulelea, kellopeli, djembe-rumpu, 5-kielinen kantele ja guiro, soittimia ei lähetetä muihin kirjastoihin.

Lastenmusiikin kotipaikka on lastenosastolla.

Musiikkilehtiä voi lukea kirjastossa tai lainata kotiin - lehtien laina-aika on kaksi viikkoa.

Omatoimista musiikin kuuntelua varten on sekä musiikkiosastolla että lasten osastolla cd-soitin. Mikäli Leija-kirjaston monitoimisali on vapaana, siellä oleva piano on käytettävissäsi - kysy neuvonnasta.

Ylöjärven kirjaston musiikkikokoelmaa voit tutkailla PIKI-verkkokirjastossa. Tutustu myös PIKI-verkkokirjaston musiikkisivujen monipuoliseen tarjontaan!

Puuttuuko kirjaston musiikkikokoelmasta jotakin tärkeää? Tee hankintaehdotus tai anna palautetta!

Ylöjärven kirjastossa on lainattavana 2 ukulelea, kellopeli, djembe-rumpu, kantele ja guiro. Soitinten laina-aika on kaksi viikkoa. Soittimia voi varata, mutta niitä ei lähetetä seutulainaksi Ylöjärven ulkopuolelle.

Ukulele on kielisoitin, rakenteeltaan pienikokoinen nelikielinen kitara. Ukulele on havaijilainen soitin, joka kehitettiin 1880-luvulla portugalilaisesta braguinhasta. Nykyisin ukuleleja valmistetaan viittä kokoa, pienimmästä suurimpaan sopraano-, konsertti-, tenori-, baritoni- ja bassoukulele. Ylöjärven kirjastossa on lainattavana kaksi Makala Dolphin -merkkistä sopraanoukulelea, keltainen ja sininen. Sopraanoukulele viritetään yleensä C-duuriin: kielet alhaalta ylös lukien G - C - E - A. Kirjastossa on käytettävissä myös Korg PC-1 Pitchclip -viritin.

Kellopeli kuuluu kromaattisiin lyömäsoittimiin. Kellopelin kielet ovat metallista, ja niitä lyödään metallisilla, muovisilla tai puisilla kapuloilla, malleteilla. Kellopelin ääniala vaihtelee kahdesta kolmeen oktaaviin. Kellopelin kielet on järjestetty pianon kosketinten tavoin. Ylöjärven kirjaston lainattava kellopeli on kaksioktaavinen ja merkiltään Linko GL25P.

Djembe on pikarin muotoinen rumpu, jota soitetaan käsin. Djembejä on erikokoisia: niiden korkeus vaihtelee 15 ja 70 cm välillä, ja kalvon halkaisija voi olla alle 20 cm - 35 cm. Djembe on peräisin 1100-luvulta Länsi-Afrikasta, mutta viime vuosina se on saanut laajaa suosiota. Ylöjärven kirjaston lainattava djembe on kestävä, synteettisestä materiaalista valmistettu Toca Percussion -merkkinen (malli TFCDJ) rumpu. Sen halkaisija on 18 cm ja korkeus 30 cm, joten sitä on helppo kuljettaa.

Kantele - tai kannel - on perinteinen kielisoitin, Suomen kansallissoitin. Kanteleen historia ulottuu ainakin tuhannen vuoden taakse, ehkä paljon kauemmaskin. Kantele oli suosittu ja suomalaisille symbolisesti tärkeä soitin aina 1900-luvun alkuun asti. Sen jälkeen sen suosio hiipui, mutta nykyisin kanteleensoitto ja -rakennus ovat elpyneet. Viisikielistä kannelta, jollainen kirjastossakin on, käytetään yleisesti myös koulusoittimena. Kanteletta soitetaan tavallisesti pitämällä sitä vaakatasossa sylissä tai pöydällä ja näppäilemällä kieliä sormilla. Perinteisin kantele on viisikielinen, mutta nykyaikaisissa kanteleissa kieliä voi olla jopa yli 30. Viisikielinen kantele on yleensä viritetty D-duuriin tai vastaavaan molliin. Lainattavan kanteleen mukana kulkee viritystappi.

Guiro (tai güiro) on yleensä paksuhkon putken muotoinen kuuluva soitin, jonka kyljessä on uria. Guiron rapsakka "pyykkilautamainen" ääni syntyy, kun kapulaa hangataan uria vasten. Guiro valmistetaan yleensä kuivatusta kalebassista eli pullokurpitsasta, mutta niitä tehdään myös muovista ja metallista. Soittimen tyypillinen pituus on noin 25–35 senttimetriä. Guiroa käytetään paljon latinalaisamerikkalaisessa musiikissa.


Leijan monitoimisalissa on piano, jota voi soittaa, mikäli monitoimisali on vapaana. Kysy palvelupisteestä!

Toimipaikat

Pääkirjasto Leija
Pääkirjasto Leija
040 133 1431, 040 133 1432
kirjasto@ylojarvi.fi
Koivumäentie 2, 33470 Ylöjärvi
Näytä kartalla
Päivitetty: 13.9.2020