Hyppää sisältöön

Leijan musiikkiosasto

Leija-kirjaston musiikkiosasto tarjoaa asiakkaiden käyttöön laajan ja monipuolisen musiikkikokoelman:

  • n. 10 000 cd-levyä
  • 3800 nuottijulkaisua
  • 1500 musiikkiaiheista kirjaa
  • runsaat 600 musiikki-dvd:tä
  • musiikkilehtiä, laina-aika on kaksi viikkoa
  • LP-levyt, joita on noin 1400 kpl, ovat varastossa, josta niitä pyydettäessä noudetaan mieluusti lainaksi.
  • lainattavia soittimia: sähkökitara, sähköbasso, kaksi akustista kitaraa, kaksi ukulelea, kellopeli, 2 djembe-rumpu, 5-kielinen kantele ja, soittimia ei lähetetä muihin kirjastoihin
  • digitaalinen piano kirjastosalissa

Omatoimista musiikin kuuntelua varten on sekä musiikkiosastolla että lastenosastolla cd-soitin. 

Leijan Monitoimisalissa olevaa pianoa voi soittaa, mikäli sali on vapaana. Kysy palvelupisteestä! Ei etukäteisvarauksia.

Ylöjärven kirjaston musiikkikokoelma löytyy PIKI-verkkokirjastosta. Tutustu myös PIKI-verkkokirjaston musiikkisivujen monipuoliseen tarjontaan!

Puuttuuko kirjaston musiikkikokoelmasta jotakin tärkeää? Tee hankintaehdotus tai anna palautetta.

Ylöjärven kirjastossa on lainattavana sähkökitara, sähköbasso, 2 akustista kitaraa, 2 ukulelea, kellopeli, djembe-rumpu, kantele ja guiro. Soitinten laina-aika on kaksi viikkoa. Soittimia voi varata, mutta niitä ei lähetetä seutulainaksi Ylöjärven ulkopuolelle.

Ylöjärven kirjaston kitarat ovat sähkökitara (Squier-merkkinen), bassokitara sekä akustinen nylonkielinen ja akustinen teräskielinen (Yamaha-merkkisiä).

Ukulele on havaijilainen kielisoitin, rakenteeltaan pienikokoinen nelikielinen kitara. Ukuleleja valmistetaan viittä kokoa: jotka ovat pienimmästä suurimpaan sopraano-, konsertti-, tenori-, baritoni ja bassoukulele. Sopraanoukulele, joka on yleisin, viritetään yleensä C-duuriin. Ylöjärven kirjastossa on lainattavana kaksi pientä Makala Dolphin -merkkistä sopraanoukulelea sekä kaksi pientä Mahala Rainbow Series -merkkistä sopraanoukulelea. 

Kellopeli kuuluu kromaattisiin lyömäsoittimiin. Kellopelin kielet ovat metallisia, ja niitä lyödään metallisilla tai kovilla muovisilla kapuloilla, malleteilla. Kellopelin kielet on järjestetty pianon kosketinten tavoin. Ylöjärven kirjaston lainattava kellopeli on kaksioktaavinen ja merkiltään Linko GL25P.

Djembe on pikarin muotoinen rumpu, jota soitetaan paljain käsin. Djembejä on erikokoisia. Ylöjärven kirjaston lainattava djembe on kestävä, synteettisestä materiaalista valmistettu Toca Percussion -merkkinen rumpu. Sen halkaisija on 18 cm ja korkeus 30 cm, joten sitä on helppo kuljettaa.

Kantele, kannel, on Suomen kansallissoitin. Kantele on tuhansia vuosia vanha kielisoitin. Kanteleen ääni on hiljainen. Vanhimmissa kanteleissa oli vähän kieliä, nykyaikaisissa kanteleissa kieliä voi olla yli 30. Kannelta soitetaan lyhin kieli soittajaa kohden. Perinteisin soittotekniikka on näppäily, jolla soitetaan melodiaa. Ylöjärven kirjastossa on lainattavana viisikielinen kantele, joka on nykyään myös suosittu koulusoitin. Soittimen mukana on kanteleen viritystappi.

Guiro (guïro) on putkimainen, pinnaltaan uritettu soitin, jota soitetaan kapulalla tai tikulla raaputtamalla. Putki on toisesta tai molemmista päistä avoin. Guirossa ei ole tunnistettavaa sävelkorkeutta. Soittonopeus ja -tapa vaikuttavat äänenkorkeuteen.

Toimipaikat

Pääkirjasto Leija
Pääkirjasto Leija
040 133 1431, 040 133 1432
kirjasto@ylojarvi.fi
Koivumäentie 2, 33470 Ylöjärvi
Näytä kartalla

Musiikkikirjaston kokoelma löytyy PIKI-verkkokirjastosta

PIKI-verkkokirjaston logo

Päivitetty: 12.5.2022