Valitse sivu

Eppu Normaali

Ylöjärven kaupungintalon aukiolla (Kuruntie 14) on kuvanveistäjä Kimmo Schroderuksen toteuttama Eppu Normaali -veistos, Alamökki. Veistos julkistettiin suuressa kansanjuhlassa 29.8.2018. 

Alamökki-veistos kunnioittaa Eppu Normaali -yhtyeen ylöjärveläisiä juuria. Veistoksen nimi ja muoto viittaavat yhtyeen ensimmäiseen treenikämppään ja pitkäaikaiseen studioon, Ylöjärvellä sijaitsevaan ”alamökkiin”. 

Alamökki liittyy kiinteästi paitsi Martti ja Mikko ”Pantse” Syrjän perheen ja veljesten yhtyeen historiaan myös Ylöjärven menneisyyteen. Alamökki on toiminut aikanaan Takamaan vanhan koulun keittolana. 

Veistoksen idean keksi kuvanveistäjä Kimmo Schroderus, jolta Ylöjärven kaupunki tilasi teoksen. – Suurellakin tarinalla on lähes aina pieni alku. Alamökki on ollut poikkeuksellisen tärkeä Eppu Normaalin alkuvaiheiden ja koko olemassaolon mahdollistaja, Kimmo Schroderus perustelee. 

Teräsveistos ilta-auringossa syksyllä
Alamökki-veistos sijaitsee Ylöjärven kaupungintalon aukiolla, kirkon ja Räikänpuiston kupeessa. 

Kunnianosoitus suomirockin jättiläiselle

Ylöjärven kaupunki halusi kunnioittaa veistoksella Eppu Normaalin ainutlaatuista uraa ja sitoutumista kotikaupunkiinsa. Veistoshanketta valmisteltiin ja vietiin eteenpäin yhteistyössä kaupungin ja Eppu Normaali -yhtyeen kesken vuosina 2016-2018. 

Veistoshanke oli taiteellisesti kunnianhimoinen. Tavoitteena oli visuaalisesti merkityksellinen, näyttävä ja aikaa kestävä teos. 

Teoksen toteuttajaksi valittiin kuvanveistäjä Kimmo Schroderus (s.1970), joka tunnetaan kookkaista teräsveistoksistaan ja Ars Fennica -palkinnostaan (2004). 

Veistoksen budjetti oli noin 100 000 euroa ja se katettiin pääosin kaupungin saamilla testamenteilla, jotka oli osoitettu kulttuuritarkoitukseen.

Suorakaide, jossa lukee puhtoinen lähiöni
Eppu Normaalin ”Puhtoinen lähiöni” oli Ylöjärven asuntomessujen tunnuskappale vuonna 1996.

Katso Ylöjärveä Eppujen silmin

Ylöjärveen voi tutustua erityisellä mobiilisovelluksella, Eppu Normaalin Ylöjärvi.

Kyseessä on reittisovellus, joka tutustuttaa kävijän sekä Ylöjärven että Eppu Normaalin historiaan. Tutuksi tulevat esimerkiksi Moision koulun tupakkaruutu, Vahantajoki ja Mutalan seurantalo. Osa kohteista kertoo enemmän Ylöjärven kaupungin tarinaa, mutta kuitenkin Eppuihin kytkeytyen, joskus yllättävälläkin tavalla.

Kohdekuvaukset ovat suurimmalta osin Eppujen omaa käsialaa, etenkin Eppu Normaalin kitaristi Juha Torvinen oli mukana rakentamassa reittiä. Eppujen paikkojen historiaa lukee ääneen solisti Martti Syrjä. Teknisestä toteutuksesta vastaa Citynomadi Oy. Sovellus on maksuton.

Lataa Nomadi-reittisovellus tästä ja hae ”Eppu Normaalin Ylöjärvi”

Mikko Saarelan muistometsä 

Mastosvuoren alueella lähellä Ylöjärven keskustaa sijaitsee Eppu Normaalin alkuperäisjäsenen, Mikko Saarelan muistometsä. Saarela (16.1.1958-11.1.2019) oli Eppu Normaali -yhtyeen alkuajan basisti ja biisintekijä; myös yhtyeen nimi oli Saarelan ehdotus.

Muistometsän omistaa Luonnonperintösäätiö, jolle Ylöjärven kaupunki myi reilun 14 hehtaarin maa-alueen tammikuussa 2020.

Luonnonperintösäätiö: Mikko Saarelan muistometsä, Ylöjärvi

Löysitkö mitä etsit?

Kiitos palautteesta!

Viimeksi muokattu20.12.2023