Valitse sivu

Erityisruokavaliot

Turvallisen ja monipuolisen ruokavalion takaamiseksi ruoka-aineallergiasta kirjoitetaan lääkärin- tai terveydenhoitajan todistus.

Lievää oireilua (mm. ohimenevää suun kirvelyä ja kutinaa) aiheuttavista ruoka-aineista ei laadita lääkärin- tai terveydenhoitajan todistusta. Kouluikäinen lapsi tai nuori voi jättää lievempiä oireita aiheuttavan ruoka-aineen syömättä ja valita itse tilalle tarjolla olevan vaihtoehtoisen tuotteen, esimerkiksi vihersalaatin porkkanaraasteen sijaan. Alle kouluikäisen kohdalla huoltaja täyttää ilmoituksen erityisruokavaliosta.

Kaupungin ruokapalvelussa turvataan allergiselle kaikista ruoka-aineryhmistä ravitsemuksellisesti riittävä valikoima. Tämä tarkoittaa sitä, että kaikkia kodin käyttämiä ruoka-aineita ei ruokapalvelulla ole velvollisuutta tarjota.

Kelan korvaamat erityisäidinmaitokorvikkeet, kliiniset ravintovalmisteet, muut lääkärin määräämät ravintolisät/tuotemerkit:

Ruokailija tai huoltaja toimittaa omakustanteisesti keittiölle Kelan sairausvakuutuslain nojalla korvaamat tuotteet, kuten erityisäidinmaitokorvikkeet, kliiniset ravintovalmisteet tai niihin verrattavat tuotteet sekä muut lääkärin määräämät tai henkilön sairauden hoidossa tarvittavat yksilölliset tuotemerkit.

Erityisruokavaliosta ilmoittaminen

Huoltaja ilmoittaa kaikki huollettavansa ruokavalioon liittyvät asiat erillisellä lomakkeella (ks. alla). Ilmoituksen liitteeksi toimitetaan lääkärin- tai terveydenhoitajan todistus.

Pysyvä ruokavalio

Huoltaja ilmoittaa lapsen pysyvän ruokavalion kertaalleen. Liitteeksi tarvitaan lääkärin- tai terveydenhoitajan todistus. Pysyviä erityisruokavalioita ovat mm. diabetesruokavalio (oma ateriasuunnitelma), keliakiaruokavalio ja vegaaniruokavalio.

Uskontoon perustuva ruokavalio

Huoltaja ilmoittaa uskontoon perustuvasta ruokavaliosta kertaalleen, eikä liitteeksi tarvita lääkärin- tai terveydenhoitajan todistusta.

Laktoositon ruokavalio

Kaikki varhaiskasvatuksessa ja koulussa tarjottava ruoka on laktoositonta. Mikäli lapsi käyttää laktoositonta maitojuomaa, huoltaja ilmoittaa asiasta kertaalleen, eikä erillistä lääkärin- tai terveydenhoitajan todistusta tarvita.

Kasviruokavalio

Huoltaja ilmoittaa kasvisruokavalion kertaalleen. Liitteeksi ei tarvita lääkärin- tai terveydenhoitajan todistusta. Kasvisruokavalio sisältää laktoosittomia maitotuotteita ja kananmunaa. Kasvisruokailijat, jotka voivat syödä kalaa, broileria tai kalkkunaa, noudattavat perusruokalistaa niinä päivinä, jolloin on kalaa tai siipikarjan lihaa pääruokana.

Merkittävä ruoka-aineallergia

Huoltaja ilmoittaa merkittävän ruoka-aineallergian vuosittain. Liitteeksi tarvitaan lääkärin- tai terveydenhoitajan todistus.

Ruoka-aineallergia on merkittävä, jos se aiheuttaa lapselle tai nuorelle välitöntä tai vakavaa vaaraa, tai jos allergisoiva ruoka-aine on perusruoka-aine (esim. maito, kotimaiset viljat, kananmuna, kala). Merkittävissä ruoka-aineallergioissa ruoka-annos valmistetaan erikseen, joten on tärkeää ilmoittaa ruoan valmistuskeittiöön poissaoloista tai siitä, että allergia on väistynyt. Erityisruokavalioannos merkitään lapsen tai nuoren nimellä. Huomioithan, että jos erityisruokavalion mukainen annos jää syömättä viitenä peräkkäisenä päivänä ilman erillistä ilmoitusta, sen valmistus lopetetaan.

Lisäksi Ylöjärven kaupungilla on käytössä ”Sallitut ruoka-aineet” -kaavake, joka on tarkoitettu niitä lapsia varten, jotka saavat hankalia ja vaikeita reaktioita useasta eri ruoka-aineesta. Kaavake päivitetään vuosittain ja vaatii aina lääkärin- tai terveydenhoitajan todistuksen liitteeksi.

Valmistuskeittiöt

Päiväkotien ja koulujen valmistuskeittiöt 

Löysitkö mitä etsit?

Kiitos palautteesta!

Viimeksi muokattu5.1.2024