Valitse sivu

Lukudiplomit alakouluille

Lukudiplomien tavoitteena on innostaa lapsia lukemaan kirjoja, tutustuttaa heitä kirjallisuuden eri lajeihin, kannustaa kirjaston käyttäjiksi sekä olla opettajille apuna kirjallisuuden opettamisessa.

Ylöjärven omien lukudiplomien erityisyytenä on tutustuttaa kaupunkimme oppilaat Kirsi Kunnaksen tuotantoon. Jokaiselle vuosiluokalle on nimetty oma runokirja Kunnaksen tuotannosta ja diplomien nimet on saatu hänen runoistaan.

Lukudiplomin suorittaminen

Alakouluaikana diplomin voi suorittaa joka vuosi. Diplomien kirjat valitaan luokkakohtaisista kirjalistoista, joihin on koottu monentasoista luettavaa eri kirjallisuuden lajeista. Kaikkien kirjojen ei välttämättä tarvitse olla oheisilta listoilta, vaan opettaja voi hyväksyä diplomiin luettavia kirjoja oman harkintansa mukaan.

Kuhunkin lukudiplomiin on luettava yhteensä 6-10 kirjaa/lukuvuosi vähintään kolmesta eri kirjallisuuden lajeista.

Lukutaiturin diplomin oppilas saa, kun hän lukee vuoden aikana 15 kirjaa vähintään viidestä eri lajista.

Diplomien kirjalistat kannattaa monistaa oppilaille, jotta he voivat käydä itse tai yhdessä vanhempiensa kanssa kirjastossa tai kirjastoautossa lainaamassa itselleen mieluisaa luettavaa. Leijassa on esillä diplomikirjoja omissa diplomikirjahyllyissä. Leijassa on myös joistakin diplomikirjoista kirjasarjoja, joita opettaja voi varata ja tilata luokalleen suoraan kirjastosta.

Tehtävät

Jokainen opettaja voi itse päättää, millaisia tehtäviä oppilaan pitää tehdä (kirjallinen, suullinen, kuvallinen), jotta hän saa suoritusmerkinnän luetusta kirjasta. Tehtävävinkkejä:

Tehtäviä ja suoritusmerkintöjä varten oppilailla kannattaa olla omat kirjallisuusvihot tai –kansiot.

Opettajat voivat pyytää diplomitodistuksia Leija-kirjastosta.

Löysitkö mitä etsit?

Kiitos palautteesta!

Viimeksi muokattu11.12.2023