Valitse sivu

Lukudiplomit yläkouluille

Kiinnostavatko sinua teinien tempaukset, suhteiden solmut, hellyttävät eläintarinat, kohtalot sodan jaloissa, hurjat takaa-ajot, suomuiset lohikäärmeet tai hyytävät vampyyrit? Kaikkiin näihin pääset tutustumaan, kun uppoudut kirjaan. Jos kuvitteelliset tarinat eivät saa sinua innostumaan, saattaisivat tietokirjat olla sinun juttusi.

Ylöjärven koulujen yläluokilla voit suorittaa lukudiplomin joka vuosiluokalla tai vain kerran tai kaksi, jos itse niin haluat. Jos olet innokas lukija, voit lukea muutaman kirjan enemmänkin ja suorittaa lukutaiturin diplomin.

Lukuohjeet

Tutustu lukudiplomilistoihin ja lue oman vuosiluokkasi valikoimasta mahdollisimman monenlaisia kirjoja. Tarkoituksena on siis tutustua erilaisiin kirjallisuudenlajeihin: esimerkiksi fantasiaan, historiallisiin kirjoihin, klassikoihin tai vaikkapa runoihin. Lue kirjoja ainakin kolmesta eri lajista. Kaikkien kirjojen ei välttämättä tarvitse olla oheisilta listoilta, vaan voit sopia opettajasi kanssa, mitä kirjoja haluaisit lukea.

Kirjojen lukemismäärä vaihtelee seuraavasti eri vuosiluokilla:

Lukudiplomiin pitää 7.-luokalla lukea 7 kirjaa, 8.-luokalla 8 kirjaa ja 9.-luokalla 9 kirjaa. 

Lukutaiturin diplomiin saa, kun 7.-luokalla lukee 10 kirjaa, 8.-luokalla 11 kirjaa ja 9.-luokalla 12 kirjaa.

Lukuaikaa sinulla on koko opintovuosi. Kerro opettajallesi, mitkä kirjat luet ja miten haluat ne suorittaa – yhdellä kertaa vai muutamassa erässä. Lukiessasi kirjaa ylös ajatuksiasi, mielipiteitäsi ja tärkeitä yksityiskohtia lukukokemuksistasi. Sovi opettajan kanssa tarkemmin suoritustavasta (suulliset vai kirjalliset tehtävät).

Löysitkö mitä etsit?

Kiitos palautteesta!

Viimeksi muokattu11.12.2023