Valitse sivu

Koulukuljetus

Koulukuljetus järjestetään ensisijaisesti julkisella liikenteellä, jota täydentävät pikkubussit ja taksit.

Koulukuljetus järjestetään vain siitä osoitteesta, jossa lapsi asuu väestötietorekisterin mukaan. Yhteishuoltajuustilanteissa huoltajat järjestävät itse kuljetukset siitä osoitteesta, jossa lapsi ei ole kirjoilla, vaikka hän asuisikin siellä esimerkiksi joka toisen viikon.

Tarkemmin koulukuljetusten myöntämisestä ja järjestämisestä kerrotaan koulukuljetusperiaatteissa (pdf 492 kt).

Matkakortilla bussiin

Ylöjärven kaupunki käyttää peruskoulun oppilaiden koulukuljetuksissa pääasiassa Tampereen seudun joukkoliikenteen henkilökohtaista matkakorttia.

Ensimmäisen matkakortin saavat maksutta käyttöönsä kaikki bussilla kulkevat koulumatkaetuuden piiriin kuuluvat oppilaat. Ostolupaa maksuttomaan matkakorttiin voi tiedustella omalta koululta.

Huoltajat saavat ostolupaa vastaan matkakortin Tampereen seudun joukkoliikenteen asiakaspalvelusta. Mukana tulee olla ostoluvassa mainitun lapsen Kela-kortti. Huoltajat voivat ostaa matkakortin myös omalla kustannuksellaan esim. tilaamalla sen Nella Nettilatauspalvelusta, mutta kaupunki ei korvaa itse ostettuja kortteja.

Kurussa ja Viljakkalassa on käytössä Matkahuollon matkakortti niillä reiteillä, joilla ei liikennöi Tampereen seudun joukkoliikenne. Lisätietoja voi kysyä ko. koulujen rehtoreilta ja koulusihteereiltä.

Koululipun lataaminen matkakortille

Matkakortti ei sisällä lipputuotteita, vaan huoltajien velvollisuus on ladata matkakortille koululippu Nella Nettilatauspalvelussa tai Tampereen seudun joukkoliikenteen toimistossa erillisen ohjeen mukaan ennen lukuvuoden alkua.

Koululippu on voimassa lukuvuoden, joten se on ladattava matkakortille vuosittain elokuun alussa. Lataamisen jälkeen on lippu aktivoitava kortille bussin kortinlukijalaitteessa kahden viikon kuluessa. Jos määräaika ehtii umpeutua, lippu on ladattava kortille uudelleen joukkoliikenteen toimistossa.

Koululipun latausoikeuden saamisen edellytyksenä on huoltajan antama tiedonsiirtolupa, jolla oppilaan henkilötiedot saa siirtää Nella Nettilatauspalveluun. Rekisteriselosteen voi lukea joukkoliikenteen sivuilta. Tiedonsiirtolupa annetaan sähköisesti Wilman lomakkeella.

Ohje koululipun lataamiseksi Nella Nettilatauspalvelussa (pdf)

Koululipun voimassaolo

Koululippu on tarkoitettu koulumatkalle ja se on aina henkilökohtainen. Siihen kuuluu yksi tai kaksi koulumatkaa lukuvuoden jokaisena koulupäivänä klo 6.30 – 17. Matkojen määrä riippuu siitä, onko oppilas oikeutettu yhteen vai kahteen matkaan bussilla per päivä. Koululipun matkoissa on kahden tunnin vaihto-oikeus.

Kortti käytetään aina kortinlukijassa autoon noustessa. Koululippu käy kaikilla vyöhykkeillä (ABCDEF-vyöhykkeet) ja se kelpaa Nysse-busseissa eli Tampereen seudun joukkoliikenteen tilaamassa liikenteessä.

Matkakortti jää oppilaan käyttöön myös sen jälkeen, kun hän ei ole oikeutettu koulukuljetuksiin. Jos oppilaan oikeus maksuttomaan koulukuljetukseen päättyy kesken lukuvuoden esim. oppilaan muuttaessa, on huoltaja velvollinen mitätöimään koululipun matkakortilta Tampereen seudun joukkoliikenteen toimistossa.

Kaikki koululippujen väärinkäyttötilanteet ja ilkivalta-asiat linja-autoissa hoidetaan yhteistyössä joukkoliikenteen, liikennöitsijän, koulun, kodin ja poliisin kanssa.

Jos matkakortti katoaa

Oppilaalle annetaan vain yksi maksuton matkakortti, joka on säilytettävä huolellisesti.

Kadonneen tai tuhoutuneen kortin tilalle huoltaja hankkii uuden kortin omalla kustannuksellaan ja kustantaa koulumatkat siihen asti, kunnes uusi kortti on käytettävissä. Koululta ei anneta väliaikaisia näyttölippuja eikä bussin kuljettaja ole velvollinen ottamaan kyytiin matkustajia, jotka eivät maksa matkaansa matkakortilla tai rahalla.

Kadonneen matkakortin voi sulkea Tampereen joukkoliikenteen asiakaspalvelussa. Huoltajan tulee noutaa uusi kortti joukkoliikenteen asiakaspalvelusta Tampereelta ja huoltaja maksaa käsittelymaksun ja korttimaksun.

Kunta täyttää ilmaisen koulukuljetusvelvollisuutensa antamalla matkakortin, johon huoltaja lataa koululipun, joten oppilaan unohtelu ei ole muiden vastuulla.

Huoltajan järjestämä koulukuljetus

Huoltajat voivat myös itse huolehtia lapsensa koulukuljetuksen järjestämisestä ja hakea korvausta matkakustannuksiin. Korvauksen suuruus on joukkoliikenteen 30 vuorokauden kausilipun hinta 29,50 €/kk, joka korvataan huoltajille hakemuksesta kerran lukukaudessa (syyslukukaudella 5 kk ja kevätlukukaudella 5 kk).

Koululle on ilmoitettava etukäteen, mikäli huoltaja huolehtii kuljetusoikeuden piiriin kuuluvan lapsensa koulukuljetuksesta.

Lisätiedot koulukuljetuksesta

Bussien aikatauluihin ja reitteihin voi tutustua Tampereen seudun joukkoliikenteen sivuilla: Nysse-bussien aikataulut.

Koulukuljetusta voi hakea koulukuljetushakemuksella (PDF). Hakemuksen voi toimittaa koulutoimistoon, PL 22, Kuruntie 14, 33471 Ylöjärvi tai kirjaamo@ylojarvi.fi.

Lisätietoja koulumatkakorttiin liittyvissä asioissa antavat koulujen koulusihteerit sekä sivistysosaston hallintopäällikkö.

Löysitkö mitä etsit?

Kiitos palautteesta!

Viimeksi muokattu10.1.2024