Valitse sivu

Ukraina

Ukrainan sotatila herättää huolta ja monia kysymyksiä sekä samalla laajaa halua auttaa. Ylöjärven kaupunki on varautunut tilanteeseen omalta osaltaan.


Miten Ylöjärven kaupunki tukee Ukrainaa?

Ylöjärven kaupunki on päättänyt avustaa Ukrainaa ja sen kansalaisia 33 563 eurolla; summa vastaa Ylöjärven väkilukua. Avustus lahjoitetaan rahallisena tukena Unicefin kautta Ukrainan lasten hyväksi tehtävään hätäapuun (lisätietoja lahjoituksesta).

Ylöjärven kaupunki järjestää kaupungin alueelle asettuville ukrainalaisille heille kuuluvat palvelut.

Ylöjärvi on mukana Pirkanmaan kuntien yhteisessä Ukraina-projektissa, jonka tavoitteena on tukea kuntia ukrainalaisten vastaanotossa ja kotouttamisessa.


Miten yksittäiset kansalaiset ja yritykset voivat auttaa Ukrainaa ja ukrainalaisia?

Esimerkiksi Suomen Punainen Risti, Kirkon ulkomaanapu ja YK:n lastenjärjestö Unicef sekä Lääkärit ilman rajoja ovat tunnettuja, luotettavia tahoja, joiden kautta voi tukea sodassa olevaa maata. Ensisijaisesti järjestöissä toivotaan rahallista tukea, joka voidaan täsmällisesti kanavoida apua tarvitseville tai tiettyihin tarvikkeisiin.

Tampereen kaupunki tekee yhteistyötä Suomen Punaisen Ristin Kierrätystavaratalo Kontin kanssa. Kun henkilö on kirjautunut Tampereella hätämajoitukseen tai vastaanottokeskukseen, hänet ohjataan Kontin kautta annettavan materiaaliavun piiriin.


Miten Suomeen saapuvien ukrainalaisten majoitus järjestetään?

Ukrainalaiset voivat hakea tilapäistä suojelua tai turvapaikkaa Suomesta. Näitä haetaan henkilökohtaisesti poliisin tai rajaviranomaisen luona. Tämä rekisteröityminen on tärkeää vastaanottopalveluiden ja jatkossa muiden julkisten palveluiden kuten varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen järjestämisen takia. Biometrisellä Ukrainan passilla voi oleskella Suomessa kolme kuukautta viisumivapaasti.

Ylöjärven kaupunki toivoo, että Ylöjärvelle tulleet ukrainalaiset ja/tai heitä kotimajoittavat ilmoittaisivat asiasta myös kaupungille. Tämä on olennaista etenkin silloin, jos tulijoiden joukossa on lapsia.

Tilapäistä suojelua tai turvapaikkaa hakevien majoittumista koordinoi Maahanmuuttovirasto. Jos henkilö ei hae tilapäistä suojelua tai turvapaikkaa, hänen pitää järjestää majoituksensa Suomessa itse.

Lukuisat toimijat ja yksityishenkilöt ovat kertoneet hakevansa Ukrainasta Venäjän hyökkäyksen takia paenneita ihmisiä Suomeen. Maahanmuuttovirasto pyytää, että heille ilmoitetaan vapaaehtoisilla kuljetuksilla saapuvista ukrainalaisista.

Ylöjärvellä ei ole hätämajoitusyksikköä tai vastaanottokeskusta. Ylöjärvelle sodan takia saapuneet ukrainalaiset ovat yksityismajoituksessa. Kaupungilla on Kurussa tyhjiä vuokra-asuntoja ja ne on ilmoitettu Maahanmuuttovirastolle.

Lisätietoja ja yhteydenotot Ylöjärvellä Ukrainan kriisiin liittyvissä pakolaisasioissa:

  • hyvinvointipäällikkö Suvi Saarinen, p. 044 481 1471 tai etunimi.sukunimi@ylojarvi.fi

Millaisia julkisia palveluita Ukrainasta tulleet voivat saada?

Oikeuden kunnan palveluihin määrittää henkilön oleskelustatus. Kaikilla kunnan alueella oleskelevilla on kuitenkin oikeus välttämättömiin sosiaali- ja terveyspalveluihin.

Ylöjärvi aloitti perusopetukseen valmistavan opetuksen Ukrainasta saapuneille lapsille Ylöjärven yhtenäiskoulussa 4.4.2022.

Ylöjärven kaupunki toivoo, että Ylöjärvelle tulleet ukrainalaiset ja/tai heitä kotimajoittavat ilmoittaisivat asiasta myös kaupungille. Tämä on olennaista etenkin silloin, jos tulijoiden joukossa on lapsia.

Lisätietoja ja yhteydenotot Ylöjärvellä Ukrainan kriisiin liittyvissä pakolaisasioissa: 

  • hyvinvointipäällikkö Suvi Saarinen, p. 044 481 1471 tai etunimi.sukunimi@ylojarvi.fi

Hyödyllisiä linkkejä majoituksesta, työskentelystä ja palveluista

Maahanmuuttovirasto Migri on laatinut sivuilleen tietopaketin ukrainalaisille, jotka saapuvat Suomeen Venäjän hyökkäyksen takia.

Työ- ja elinkeinoministeriö on koonnut kotoutuminen.fi-verkkopalveluun päivittyvää tietoa Ukrainasta saapuvien oleskelusta, tilapäisestä suojelusta, työskentelystä ja palveluista Suomessa.

Ylöjärven kaupunki on koonnut sivuilleen tietoa alueen palveluista ja auttamisen keinoista.

Tampereen kaupunki on koonnut sivuilleen tietoa etenkin Ukrainasta saapuvien majoituksesta, palveluista ja auttamisesta Tampereella ja lähiseudulla.

Löysitkö mitä etsit?

Kiitos palautteesta!

Viimeksi muokattu19.1.2024