Valitse sivu
Etusivu / Lyhytkestoiset opinnot työttömyysetuudella

Lyhytkestoiset opinnot työttömyysetuudella

Voit opiskella lyhytkestoisesti niin, että sinulle maksetaan samalla työttömyysetuutta.

Ylöjärven kaupunki vastaa palvelun tarjoamisesta henkilöille, joiden kotikunta on Ylöjärvi ja jotka kuuluvat työllisyyden edistämisen kuntakokeilun kohderyhmään. Tampere vastaa palvelusta myös kotoutumisaikaisille pirkanmaalaisille maahanmuuttajille. Palvelu ei koske Pirkanmaan kunnista Kuhmoisten kotoutumisaikaisia maahanmuuttajia.

Kokeilun kohderyhmään kuuluvat työttömät työnhakijat, työllistettyinä olevat ja työllistymistä edistävissä palveluissa olevat työnhakijat,

1) jotka eivät ole oikeutettuja ansiopäivärahaan tai

2) jotka ovat alle 30-vuotiaita, maahanmuuttajia tai vieraskielisiä henkilöitä.

Työllisyyden edistämisen kuntakokeilusta on säädetty lailla (Laki 1269/2020).

 Voit opiskella lyhytkestoisesti niin, että saat samalla työttömyysetuutta eli työttömyysturvaa.

Lyhytkestoisten opintojen aikana sinulla on kuitenkin yhä velvollisuus hakea ja vastaanottaa työtä sekä osallistua työllistymistä edistäviin palveluihin. Opinnot eivät ole hyväksyttävä syy kieltäytyä työpaikasta. Opintojen perusteella ei saa korotettua työttömyysturvaa.

Lyhytkestoisissa opinnoissa Ylöjärvien työllisyyspalvelut ei selvitä, ovatko opinnot pää- vai sivutoimisia. Pää- ja sivutoimisuuden arvioiminen tehdään vain esimerkiksi silloin, kun opinnoilla halutaan kerryttää työssäolovelvoitetta. Opintojen kesto pitää kuitenkin aina selvittää, jotta opinnot voidaan todeta lyhytkestoisiksi.

 Toimintaohjeet

Jos olet asiakkaanamme Ylöjärven työllisyyspalveluissa ja suunnittelet opiskelun aloittamista, ota hyvissä ajoin yhteyttä OMA-valmentajaasi. Kaikista opinnoista on ilmoitettava etukäteen ennen opintojen aloittamista.

Ota yhteyttä asiakaspalvelumme neuvontaan tai jätä yhteydenottopyyntö Oma asiointi verkkopalvelussa. Voit myös soittaa henkilöasiakkaan yleiseen neuvontapalveluun.

Ylöjärven työllisyyspalvelut selvittää tarvittaessa opintosi ja antaa niistä lausunnon työttömyysturvan maksajalle eli Kelalle tai työttömyyskassalle.

 Ehdot ja kriteerit

Sinun on täytettävä tietyt ehdot, jotta voit saada työttömyysturvaa, kun opiskelet.

  • Kotikuntasi on Ylöjärvi ja kuulut työllisyyden edistämisen kuntakokeilun kohderyhmään. Tampere vastaa palvelusta kotoutumisaikaisille pirkanmaalaisille maahanmuuttajille
  • Olet yli 25-vuotias
  • Opintojesi kokonaiskesto on alle kuusi kuukautta
  • Opinnot antavat sinulle ammatillisia valmiuksia tai edistävät yrittäjyyssuunnitelmiasi.
  • Opintojen tulee edistää työllistymistäsi, joten et voi saada työttömyysturvaa esimerkiksi selkeästi harrasteluonteisiin opintoihin.

Jos opintojesi kokonaiskesto on yli kuusi kuukautta, ne eivät ole lyhytkestoisia. Tällöin sinun kannattaa selvittää, onko sinulla oikeus työttömyystuella tuettuihin omaehtoisiin opintoihin tai sivutoimisiin opintoihin.

Jos haluat jatkaa aiemmin keskeytyneitä opintoja, täytyy opintojen keskeytymisestä olla kulunut vähintään vuosi.

Oikeus lyhytkestoiseen päätoimiseen opiskeluun työttömyysturvalla on kertaluontoinen. Saat oikeuden uudelleen, kun 26 viikon työssäoloehto on täyttynyt ja ansiopäivärahan enimmäisajan laskenta on aloitettu alusta.

Lyhytkestoisten opintojen tekeminen ajallisesti jaksotettuna voi olla mahdollista, kunhan olet tarpeeksi ajoissa yhteydessä Ylöjärven työllisyyspalveluihin.

Lue lisää aiheesta

Löysitkö mitä etsit?

Kiitos palautteesta!