Hyppää sisältöön

Osallistuva budjetointi

Mihin sinä käyttäisit 50 000 euroa?

Ylöjärven kaupungilla kokeillaan vuonna 2023 ensimmäistä kertaa osallistuvaa budjetointia. Kaupungin talousarvioon on varattu 50 000 euroa, jonka käyttökohteista päättävät ylöjärveläiset suoraan itse. Tavoitteena on lisätä ylöjärveläisten vaikuttamis- ja osallistumismahdollisuuksia sekä vahvistaa yhteistä keskustelua ja tekemistä.

Miten ylöjärveläisten osallistuva budjetointi toimii käytännössä:

  • Ylöjärveläiset ehdottavat ideoita rahan käyttökohteista.
  • Erikseen nimetty raati jatkokehittää ideat äänestysehdotuksiksi.
  • Ylöjärveläiset päättävät toteutettavat kohteet äänestämällä. 
  • Kaupunki toteuttaa eniten ääniä saaneet ideat vuoden 2023 aikana.

Tiedot osallistuvan budjetoinnin etenemisestä päivittyvät tälle sivulle ja kirjastojen ilmoitustauluille. Lisäksi kaupungin työntekijät vierailevat erilaisissa kokoontumispaikoissa kuulemassa kuntalaisten ideoita ja kertomassa lisää osallistuvasta budjetoinnista.

Osallistuva budjetointi alkaa 27.2.2023 ideoiden haulla. 

Ideoita koko kaupungin yhteisöllisen ilmapiirin kehittämiseksi voi tehdä pääosin verkossa 27.2.-24.3.2023. Täytä lomake tästä. Ideointivaiheen aikana kaupungin työntekijät vierailevat kirjastoissa, kauppakeskuksissa ja erilaisissa kokoontumispaikoissa, joka mahdollistaa ideoiden jättämisen myös paperisena.

Ideahaun jälkeen ideoita jatkokehitetään äänestysehdotuksiksi yhdessä kaupungin eri tehtäväalueista koostuvan raadin kesken. Jättämällä idean annat kaupungille oikeudet muokata ja kehittää sitä. Jatkokehittäminen pohjautuu arviointikriteereihin, jotka on esitelty seuraavassa osiossa.

Myöhemmin keväällä ylöjärveläiset äänestämällä päättävät, mitkä ideat kaupunki toteuttaa.  Äänestys toteutetaan ensisijaisesti verkkomuotoisena. Äänestyksen jälkeen tuloksen perusteella kaupunki toteuttaa eniten ääniä saaneet ideat, jotka mahtuvat 50 000 euron budjettiin ja ovat toteutettavissa kuluvan vuoden aikana.

Osallistuvan budjetoinnin teemana vuonna 2023 on yhteisöllinen ilmapiiri eli rahan käyttökohteiden pitää lisätä ylöjärveläisten mahdollisuuksia yhteisölliseen toimintaan. Ehdotukset voivat liittyä esimerkiksi kohtaamispaikkoihin, tapahtumiin, ryhmä- ja virkistystoimintaan, yhteisiin tiloihin, harrastus- ja ulkoilumahdollisuuksiin tai yleiseen viihtyvyyteen.

Ehdotettavan toiminnan ja idean tulee olla

  • syrjimätön ja lain mukainen
  • kaupungin strategian sekä arvojen mukainen
  • yleishyödyllinen ja vahvistaa ylöjärveläisten yhteisöllisyyttä
  • iloa mahdollisimman monelle ylöjärveläiselle tuottava
  • toteutettavissa kaupungin toimivallan puitteissa ja kyseisen kalenterivuoden (2023) aikana.

Osallistuvan budjetoinnin määrärahasta päätetään vuosittain, joten osallistuvalla budjetoinnilla voidaan tehdä hankintoja sekä toteuttaa kertaluontoisia toimia. Idean toteutuksen tulee olla kaupungin ylläpidettävissä jatkossa ilman uusia merkittäviä kustannuksia. 

Yhteystiedot

Saarinen Suvi
Hyvinvointipäällikkö
044 4811471
etunimi.sukunimi@ylojarvi.fi
Kuruntie 14, PL 22, 33470 Ylöjärvi

Osallistuva budjetointi alkaa 27.2.2023 ideoiden haulla

Ideoita koko kaupungin yhteisöllisen ilmapiirin kehittämiseksi voi tehdä pääosin verkossa 27.2.-24.3.2023. 

Täytä lomake tästä

Päivitetty: 27.2.2023