Hyppää sisältöön

Raitiotie

Tampereen raitiotien ensimmäisen osan, Pyynikintori-TAYS-Hervanta, kaupallinen liikennöinti alkoi elokuussa 2021. Päätös kakkososan rakentamisesta välille Pyynikintori-Lentävänniemi tehtiin Tampereen kaupunginvaltuustossa lokakuussa 2020. Raitiotien kakkososan jälkeen raitiotiejärjestelmä on tavoite laajentaa seudulliseksi.

Tampereen seudullisen raitiotien yleissuunnitteluvaihe käynnistyi kesällä 2019 ja päättyi helmikuussa 2021. Yleissuunnitelman tilaajakuntia olivat Ylöjärvi, Tampere, Pirkkala ja Kangasala. Ylöjärven kaupunginvaltuusto päätti raitiotien ratavarauksista Ylöjärven alueella Kantatien ja Leijapuiston linjausten mukaisesti 2.11.2020.

Yleissuunnitelmassa määritettiin ratalinjausten lisäksi valtion maanteiden ja rautateiden risteämiskohdat, pysäkkien alustava sijainti ja määrä, periaate raitiotien sijainnista katupoikkileikkauksessa sekä säilytysvarikoiden ja sähkönsyöttöasemien alustava sijainti.

Yleissuunnitelman tulokset ja johtopäätökset palvelevat yleis- ja asemakaavoitusta, katusuunnittelua ja kunnallistekniikan sijoittamisen suunnittelua. Yleissuunnitelma ei ole sitova eikä tähtää välittömään raitiotien rakentamiseen.

Tarkentavaa yleissuunnittelua 2021-2022

Tampereen ja Ylöjärven kaupungit ovat päättäneet tarkentaa raitiotien suunnitelmaa Lielahden ja Ylöjärven osuuksilla maankäytön suunnittelun tueksi. Tarkentavassa yleissuunnitelmassa tarkastellaan raitiotietä Tampereen Hiedanrannan keskustan ja Ylöjärven Leijapuiston päätepysäkin välillä. Kokonaisuuteen kuuluu noin 8,1 kilometriä raitiotierataa, josta 3 kilometriä sijoittuu Tampereen kaupungin ja 5,1 kilometriä Ylöjärven kaupungin alueelle. 

Tarkentava yleissuunnittelu alkaa syksyllä 2021 ja suunnitelma valmistuu loppuvuodesta 2022. Tulokset palvelevat Tampereen ja Ylöjärven yleis- ja asemakaavoitusta, katusuunnittelua ja kunnallistekniikan sijoittamisen suunnittelua. Yleissuunnitelma ei ole sitova eikä tähtää välittömään raitiotien rakentamiseen. Raitiotien rakentamisesta Ylöjärven suuntaan ei ole päätetty.

Tutustu kattavaan yleissuunnitelma-aineistoon

Ratikka liikenteessä, havainnekuva

Havainnekuva: Leijapuisto, Kuruntie etelän suuntaan

Yhteystiedot

Harjula Mirko
Suunnitteluinsinööri
050 384 8382
etunimi.sukunimi@ylojarvi.fi
Räikäntie 3, 33470 Ylöjärvi
Kunnallisteknisen suunnittelun esimies, teiden, katujen ja vesihuollon suunnittelu, liikenneturvallisuusasiat, raitiotie
Päivitetty: 21.9.2021