Valitse sivu
Etusivu / Uutiset/Biojätteen keräys laajenee ensi vuonna – lajittele arvokas raaka-aine

Pirkanmaan Jätehuollon tiedote 1.11.2022

Biojätteen erilliskeräysvelvoite laajenee 1.9.2023 koskemaan kaikkia kiinteistöjä, myös vapaa-ajan asuntoja, 10 000 asukkaan taajamissa Tampereella, Kangasalla, Lempäälässä, Nokialla, Pirkkalassa ja Ylöjärvellä. Vähintään viiden asunnon kiinteistöissä lajittelu on jo aloitettu.

10 000 asukkaan keskustaajamakartta löytyy osoitteesta pjhoy.fi/kotipiha. Kartasta voi osoitehaulla tarkistaa, kuuluuko koti tai mökki biojätteen keräyksen piiriin ensi syksynä.

Helpot vaihtoehdot ovat biokimppa tai oma astia

Biojätteen lajittelu onnistuu vaivattomimmin liittymällä biojätteen erilliskeräykseen eli perustamalla biokimppa naapurin kanssa tai tilaamalla oma biojäteastia.

– Biokimppa eli yhteinen biojäteastia naapurin kanssa on edullinen ja helppo vaihtoehto. Tuomme jäteastian maksutta kiinteistölle, tyhjennyskustannukset jaetaan osallistujien kesken ja lähetämme kaikille oman laskun, Pirkanmaan Jätehuollon asiakaspalvelupäällikkö Katja Rekonius kertoo.

Sekä yhteisen että oman biojäteastian tilaaminen onnistuu jo nyt osoitteessa www.pjhoy.fi/kotipiha. Keräys voidaan sopia alkavaksi haluttuun aikaan, kuitenkin viimeistään 1.9.2023. Talviaikana (loka-huhtikuu) biojäteastian tyhjennysväli voi olla korkeintaan neljä viikkoa ja kesällä (touko-syyskuu) kaksi viikkoa. Kun biojätteen lajittelee erikseen, voi sekajäteastian tyhjennysväliä pidentää jopa kahdeksaan viikkoon sopimalla siitä jäteyhtiön kanssa.

Kompostointi ja kompostointi-ilmoitus

Vaihtoehtoisesti erilliskeräysvelvoitteen voi kuitata kompostoimalla. Kaikkien elintarvikebiojätettä kompostoivien tulee tehdä kompostointi-ilmoitus jätehuoltoviranomaiselle vuoden 2022 loppuun mennessä. Ilmoitus koskee kaikkia kiinteistöjä, myös vapaa-ajan asuntoja, kaikissa Pirkanmaan Jätehuollon 17 omistajakunnassa.

Kompostointi-ilmoitusta ei tarvitse tehdä, jos kompostoi vain puutarhajätettä tai kuivakäymäläjätettä. Jos aloittaa kompostoinnin ensi vuonna, siitä ehtii ilmoittaa myöhemmin. Ilmoitus tulee tehdä kahden kuukauden kuluessa kompostoinnin aloittamisesta.

Muutoksen taustalla jätelaki

Syynä lajittelupalvelujen laajentamiselle on vuonna 2021 uudistunut jätelaki. Muutoksella pyritään edistämään EU:n kierrätystavoitteiden saavuttamista – yhdyskuntajätteistä on kierrätettävä 65 prosenttia vuoteen 2035 mennessä. Ensi syksynä alkavalla keräyksellä halutaan edistää etenkin biojätteen lajittelua.

Lue lisää biokimpasta.

Pirkanmaan Jätehuollon verkkosivut.