Hyppää sisältöön

Liikuntaa soveltaen

Ylöjärven liikuntapalvelut tarjoaa ohjattua liikuntatoimintaa myös sovelletusti. Tarjolla on ryhmiä niin lapsille kuin aikuisillekin. Soveltavat liikuntaryhmät on tarkoitettu henkilöille, jotka tarvitsevat iän, pitkäaikaissairauden, vamman tai muun toimintarajoitteisuuden vuoksi erityishuomiota tai tukea liikuntaryhmissä.

Tutustu tarjontaamme tällä sivulla ja ota rohkeasti yhteyttä, jos haluat mukaan!

Ilmoittautuminen soveltavan liikunnan ryhmiin: Ilmoittautua voit internetissä   https://kuntapalvelut.fi/ylojarvi/ 16.8.23 klo 12 alkaen tai Ylöjärven uimahallin/urheilutalon kahviossa 16.8.23 klo 12-15.

Ilmoittautumisohjeisiin pääset tästä linkistä.

Soveltavat liikuntaryhmät on tarkoitettu henkilöille, jotka tarvitsevat iän, pitkäaikaissairauden, vamman tai muun toimintarajoitteisuuden vuoksi erityishuomiota tai tukea liikuntaryhmissä.

Tiloissa esteettömyys huomioitu.Tiloissa on mahdollista liikkua pyörätuolilla kelaten tai muulla päivittäisessä käytössä olevalla liikkumisen apuvälineellä. Lisätietoja voit kysellä: irina.hankola@ylojarvi.fi / 050 593 6621

Ilmoittautuminen soveltavan liikunnan ryhmiin: Ilmoittautua voit internetissä   https://kuntapalvelut.fi/ylojarvi/ 16.8.23 klo 12 alkaen tai Ylöjärven uimahallin/urheilutalon kahviossa 16.8.23 klo 12-15.

Ryhmien hinnat pääset katsomaan ohjaustoiminnan hinnastosta.

Maanantai

 • Ma klo 09.00–10.00 Muistiryhmä kuntosalilla Urheilutalo, uimahallin kuntosali
 • Ma klo 10.15–11.30 Liikuntarajoitteisten kuntosali Urheilutalo, uimahallin kuntosali

Tiistai

 • Ti klo 09.00-10.00 Voimaa vanhuuteen +75 kuntosali Urheilutalo, uimahallin kuntosali
 • Ti klo 10.00–11.00 Kevennetty kuntosali Urheilutalo, uimahallin kuntosali

Keskiviikko

 • Ke klo 8.30–9.00 Vesijumppa Kuntoutus- ja muistikeskus
 • Ke klo 9.30–10.00 Vesijumppa Kuntoutus- ja muistikeskus
 • Ke klo 10.30–11.00 Vesijumppa Kuntoutus- ja muistikeskus

Torstai

 • To klo 9.00–10.00 Voimaa vanhuuteen +75 kuntosali Urheilutalo, uimahallin kuntosali
 • To klo 10.45–12.00 Tasapainoryhmä Urheilutalo, uimahallin monitoimisali

Perjantai

Ryhmäkuvaukset

Kevennetty kuntosali
Tavoitteena ylläpitää lihasvoimaharjoittelun avulla peruskuntoa ja toimintakykyä. Ryhmään otetaan henkilöitä, joiden toimintakyky on alentunut tai joille vamma tai sairaus aiheuttaa sellaisen liikuntarajoitteen, että hän ei voi osallistua esim. muihin senioriliikuntaryhmiin.

Muistiryhmä kuntosalilla
Tavoitteena ylläpitää liikunta- ja lihasvoimaharjoittelun avulla muistia, peruskuntoa ja toimintakykyä. Tarkoitettu henkilöille, joilla on alkavia muistisairauden oireita tai todettu muistisairaus.

Liikuntarajoitteisten kuntosali
Tavoitteena ylläpitää lihasvoimaharjoittelun avulla peruskuntoa ja toimintakykyä. Tarkoitettu henkilöille, jotka käyttävät liikkumisen apuvälinettä.

Voimaa vanhuuteen +75 kuntosali
Tavoitteena ylläpitää lihasvoimaharjoittelun avulla peruskuntoa ja toimintakykyä. Tarkoitettu henkilöille, jotka ovat täyttäneet 75-vuotta.

Kevennetty vesijumppa
Kevyesti sydän- ja verenkiertoelimistöä kuormittavaa ja nivelten liikkuvuutta lisäävää vesiliikuntaa. Sopii myös liikkumisen apuvälinettä käyttävälle.

Tasapainoryhmä
Ryhmä on tarkoitettu henkilöille, joiden tasapainokyky on heikentynyt,
itsenäinen liikkuminen vaikeutunut, kaatumisen pelko lisääntynyt tai joilla on ollut kaatumisia. Tavoitteena on kehittää tasapainokykyä siten, että arjen liikkuminen ja turvallisesti eläminen sujuisi varmemmin. 

Tuolijumppa
Kevyt jumppa pääsääntöisesti tuolilla istuen. Sisältää liikkuvuus, lihaskunto- ja tasapainoliikkeitä. Soveltuu liikkumisen apuvälinettä käyttäville ja henkilöille, joiden liikuntakyky on heikentynyt.

Soveltavan liikunnan ryhmät  ovat tarkoitettu henkilöille, jotka tarvitsevat pitkäaikaissairauden, vamman tai muun toimintarajoitteisuuden vuoksi erityishuomiota tai tukea liikuntaryhmissä. 

Ryhmät sopivat esimerkiksi lapsille, joilla on tarkkaavaisuusongelmia, oppimisvaikeuksia, motorisia oppimisen vaikeuksia, viivettä motorisessa kehityksessä, kehitysvamma tai muita vammoja, autismin kirjon oireita tai haasteita toimia ryhmässä. Ryhmissä koetaan iloisia hetkiä omalla tyylillä!

Tiloissa esteettömyys huomioitu.Tiloissa on mahdollista liikkua pyörätuolilla kelaten tai muulla päivittäisessä käytössä olevalla liikkumisen apuvälineellä. Lisätietoja voit kysellä: 050 365 2341/riikka.tuominen@ylojarvi.fi

Ilmoittautuminen harraste- ja parakilpauinninryhmiin 6.6.23 alkaen: Uimakoulut - Etusivu | TaTU Tampere

Ilmoittautuminen soveltavan liikunnan ryhmiin 16.8.23 klo 12 alkaen:
Kuntapalvelut - Lasten soveltava liikunta

Ryhmien hinnat pääset katsomaan ohjaustoiminnan hinnastosta.

Ryhmiin voit ilmoittautua myös kesken kauden mikäli niissä on tilaa, tiedostelut: 050 365 2341/riikka.tuominen@ylojarvi.fi.

Maanantai

 • 15.00–15.45 Sporttis 4-6 lk. Siltatien koulu,  Esteetön tila. Maksuton.  

Tiistai

 • 16.30-17.15 Uinnin harrasteryhmä Ylöjärven uimahalli, Esteetön tila. Yhteistyössä uimaseura Tatu Tampere.

Keskiviikko

 • 16.45–17.30 Erityisuinnin alkeisryhmä 1 Ylöjärven uimahalli  (30.8-11.10.23) 7 kertaa  /55e
 • 16.45–17.30 Erityisuinnin alkeisryhmä 2 Ylöjärven uimahalli  (10.1-21.2.24) 7 kertaa  /55e
 • 16.45–17.30 Erityisuinnin alkeisjatkoryhmä 1 Ylöjärven uimahalli  (25.10-13.12.23) 7 kertaa  /55e
 •  16.45–17.30 Erityisuinnin alkeisjatkoryhmä 2,Ylöjärven uimahalli  (6.3-17.4.24) 7 kertaa /55e
 • 17.30–18.15 Erityisuinnin perheryhmä Ylöjärven uimahalli  
  14 kertaa / ohjauskausi  /100e

Torstai

 • 13.45–14.30 Sporttis 1-3lk. Siltatien koulu, Esteetön tila. Maksuton 
 • 15.00–15.45 Treeniryhmä yli 7lk.Siltatien koulu, Esteetön tila. Maksuton.   

Perjantai

 • 14.30–15.15 Treeniryhmä yli 7lk. Siltatien koulu,Esteetön tila.Maksuton.

Lauantai

 • 8.00-9.00 Parakilpauintiryhmä Ylöjärven uimahalli,  Esteetön tila. Yhteistyössä uimaseura Tatu Tampere.

MUUTOKSET MAHDOLLISIA!

Ryhmäkuvaukset:

Sporttis on tarkoitettu alakouluikäisille erityistä tukea tarvitseville lapsille. Ryhmässä liikutaan monipuolisesti liikunnallisten pelien ja leikkien parissa, tutustutaan erilaisiin liikuntamuotoihin ja välineisiin sekä pidetään hauskaa yhdessä.  Sporttis on tarkoitettu maanantaisin 4-6lk ja torstaisin 1-3 lk. Ryhmä on maksuton.
  
Treeniryhmä on yläkoulu- ja toisen asteen opetuksen ikäisille (13–29-vuotiaille) erityistä tukea tarvitseville nuorille. Ryhmässä liikutaan monipuolisesti liikunnallisten pelien parissa, tutustutaan erilaisiin liikuntamuotoihin ja välineisiin sekä treenaillaan yhdessä. Treeniryhmässä pääset kokeilemaan eri lajeja sekä kuntosaliharjoittelua. Ryhmä on maksuton.
  
Uinnin alkeisryhmä on tarkoitettu erityistä tukea tarvitseville lapsille. Ryhmä soveltuu aroille tai uimataidottomille lapsille, jotka eivät sukella. Ryhmässä harjoitellaan alkeisuintitaitoja. Huom. Uimakouluun osallistuvalla lapsella tulee olla mukana altaassa oma perheenjäsen tai ulkopuolinen avustaja (yksi avustaja/osallistuja), joka myös huolehtii uimarin riisuutumisen ja peseytymisen puku- ja pesutiloissa. Opetus tapahtuu lasten altaassa. Tarkoitettu yli 5-vuotiaille lapsille.  
  
Uinnin alkeisjatkoryhmä on tarkoitettu uimataidottomille, mutta vesirohkeille erityistä tukea tarvitseville lapsille. Lapsi uskaltaa ryhmään tullessaan jo kastautua pinnan alle ja liikkua rohkeasti vedessä, mutta ei osaa vielä uida yhtäjaksoisesti 10 metriä. Huom. Uimakouluun osallistuvalla lapsella tulee olla mukana altaassa oma perheenjäsen tai ulkopuolinen avustaja (yksi avustaja/osallistuja) joka myös huolehtii uimarin riisuutumisen ja peseytymisen puku- ja pesutiloissa. Opetus tapahtuu lasten altaassa. Tarkoitettu yli 5-vuotiaille lapsille.  
 
Erityisuinnin perheryhmä. Pääsyvaatimuksena on erityisuinnin alkeisjatkouintikurssin suoritus. Tunneilla harjoitellaan erilaisia uintitekniikoita sekä vesitaitoja, pelaillaan vesipelejä ja leikitään vesileikkejä. Huom. Uimakouluun osallistuvalla lapsella tulee olla mukana altaassa oma perheenjäsen tai ulkopuolinen avustaja (yksi avustaja/osallistuja) joka myös huolehtii uimarin riisuutumisen ja peseytymisen puku- ja pesutiloissa. Opetus tapahtuu monitoimialtaassa (EasySwim -liivit halukkaille/tarvitseville). Tarkoitettu yli 5-vuotiaille lapsille.  

Uinnin harrasteryhmä

Harrasteryhmän pääsyvaatimuksena on 25 metrin uimataito ja tunneilla harjoitellaan erilaisia uintitekniikoita sekä vesitaitoja. Opetus tapahtuu monitoimialtaassa/kuntoaltaassa.

Harraste ja parakilpauintiryhmä toteutetaan yhteistyössä uimaseura Tatu Tampere kanssa. Lisätietoja voit kysellä  henna.salmi@tatu.fi /puh. 045 602 5330. Uimakoulun lisätiedot ja hinta Tatu Tampereen nettisivuilta.

Parakilpauintiryhmä

Parakilpauintiryhmän pääsyvaatimuksena on 200 metrin uimataito. Tunneilla harjoitellaan erilaisia uintitekniikoita. Ryhmässä mahdollisuus osallistua paikallisiin uintikilpailuihin. Harjoitukset kaksi kertaa viikossa. Opetus tapahtuu monitoimialtaassa/kuntoaltaassa.

Harraste ja parakilpauintiryhmä toteutetaan yhteistyössä uimaseura Tatu Tampere kanssa.Lisätietoja voit kysellä   henna.salmi@tatu.fi /puh. 045 602 5330.Uimakoulun lisätiedot ja hinta Tatu Tampereen nettisivuilta.

Liikuntaneuvontaa

Ylöjärveläisille perheille ja nuorille on tarjolla myös maksutonta yksilöllistä liikuntaneuvontaa. Neuvontaan voi hakeutua myös, mikäli jokin laji kiinnostaa, mutta kaipaatte
erityisliikunnanohjaajan apua sopivan ryhmän löytämiseen ja
ryhmässä aloittamiseen.

Perheliikunta vuorot ovat avoimia ja maksuttomia. Ei ennakkoilmoittautumisia.

Avoimet perhevuorot ovat toiminnassa:

Syyskausi 28.8. – 10.12.2023 
Kevätkausi 8.1.–21.4.2024 

PerheSporttikset alkavat:

Viljakkala 29.8.23

Kuru 2.9.23

Siivikkala 10.9.23

Keskusta 5.9.23

Mutala 6.9.23

Taaperotemput alkavat:

Keskusta To 31.8.23

Ohjatut ryhmät ovat tauolla koulujen lomaviikoilla (42/2023 ja 9/2024).

Ohjausryhmiä ei järjestetä arkipyhinä, eikä niiden aattoiltoina.

Tiistai

 • 17.15–18.00 Kaikille avoin ja esteetön PerheSporttis KESKUSTA Ylöjärven urheilutalo, palloiluhalli. Esteetön tila.

 • 17.30-19.00 PerheSporttis VILJAKKALA Viljakkalan Vilske.Yhteistyössä vanhempainyhdistys Onnin ja  Ylöjärven MLL kanssa. 

Keskiviikko

 • 17.00–19.00 PerheSporttis MUTALA  Mutalan koulun liikuntasali.Yhteistyössä Mutalan asukasyhdistyksen kanssa.

Torstai

 • 9.00–9.45 Kaikille avoin ja esteetön Taaperotemppu Ylöjärven Urheilutalo, monitoimisali. Esteetön tila.

Perjantai

 • 9.00–9.45 Kaikille avoin ja esteetön Taaperotemppu Ylöjärven Urheilutalo, monitoimisali. Esteetön tila. Huom!Ei järjestetä 1.12.23. 

Lauantai

 • 13.15-14.45 PerheSporttis KURU. Kurun urheilutalo Yhteistyössä Kurun MLL kanssa.

Sunnuntai

 • 10.30-12.00 PerheSporttis SIIVIKKALA Siivikkalan koulun liikuntasali.Yhteistyössä Siivikkalan Nuoret RY kanssa.

MUUTOKSET MAHDOLLISIA!

Ryhmäkuvaukset:

PerheSporttis KESKUSTA

-Kaikille avoin ja  esteetön 

Perhesporttis on  kaikille avoin ja maksuton liikuntavuoro perheille. Perhesporttiksessa saat yhdessä perheen kanssa temppuilla temppuradoilla ja tutustua eri välineisiin oman kiinnostuksen mukaan. Paikalla on liikunnanohjaaja, joka opastaa toimintaa, auttaa tutustumaan eri liikuntavälineisiin ja jolta voi tiedostella Ylöjärven kaupungin liikuntaharrastuksista.

Suunnattu varhaiskasvatus- ja alakouluikäisille. Toiminta on maksutonta. Perhesporttiksessa liikutaan vanhemman vastuulla.

Tiloissa on mahdollista liikkua pyörätuolilla kelaten tai muulla päivittäisessä käytössä olevalla liikkumisen apuvälineellä. Lisätietoja voit kysellä: 050 365 2341/riikka.tuominen@ylojarvi.fi

PerheSporttis  SIIVIKKALA, MUTALA, KURU JA VILJAKKALA

Perhesporttis on avoin ja maksuton liikuntavuoro perheille. Perhesporttiksessa saat yhdessä perheen kanssa rakentaa temppuratoja, pelailla ja tutustua eri välineisiin oman kiinnostuksen mukaan.

Suunnattu varhaiskasvatus- ja alakouluikäisille. Toiminta on maksutonta. EI ennakko ilmoittautumisia.
Perhesporttiksessa liikutaan vanhemman vastuulla.

Huom! Ovet avataan aina perheliikunta vuoron alkaessa koululla, olethan vuoron alkaessa paikalla, niin pääset mukaan liikkumaan! Ovet eivät ole auki koko liikuntavuoron aikana.

Taaperotemppu

-Kaikille avoin ja  esteetön 

Taaperotemppu on kaikille avoin ja maksuton, alle kouluikäisen lapsen ja huoltajan yhteinen mukava liikuntahetki. Hyvässä hengessä ja rennossa ilmapiirissä kaikille vauvoista leikki-ikäisiin tarjotaan sopivaa tekemistä. Aikuiset aktivoivat itseään sekä lapsia kunkin oman tason ja päivän fiiliksen mukaan!  Liikuntavälineisiin tutustumista sekä vapaampaa temppuilua temppuradoilla ja lopuksi rentoutumista sekä rauhoittavaa tekemistä.  Mukaan voi tulla vanhemman lisäksi vaikkapa perhepäivähoitajan tai isovanhemman kanssa! Taaperotempussa liikutaan vanhemman vastuulla!

Tiloissa on mahdollista liikkua pyörätuolilla kelaten tai muulla päivittäisessä käytössä olevalla liikkumisen apuvälineellä. Lisätietoja voit kysellä: 050 365 2341/riikka.tuominen@ylojarvi.fi

Seurayhteistyötä voit kysellä: 

Aikuisten soveltava liikunta: 

Irina Hankola

irina.hankola@ylojarvi.fi / 050 593 6621

Lasten, nuorten ja perheiden soveltava liikunta:

Riikka Tuominen

riikka.tuominen@ylojarvi.fi / 050 365 2341

Erkkajooga
 

Ilmoittautuminen [Tampereen seudun työväenopisto]

 

Taekwon-Do
 

Ilmoittautuminen: Taekwon-Do Center (tkd-center.fi)

Lainattavat toimintavälineet

Ylöjärven kaupungin liikuntapalvelut on kehittänyt soveltavan liikunnan välinelainausta. Niitä lainataan Ylöjärven ja ympäristökuntien henkilöille, joilla on pitkäaikaissairaus, liikkumisrajoite tai toimintakyvyn haitta. Lainaus on maksutonta.

Muita vinkkejä/linkkejä

Verkkosivulta paralympia.fi löydät vinkkejä liikuntamuodoista ja niitä tarjoavista urheiluseuroista, sekä erilaisista liikunnan apuvälineistä. 

Voit tutustua lajeihin Lajit (paralympia.fi).

Löydä Oma seura .

Soveltavan liikunnan apuvälinetoiminta SOLIA opastaa ja neuvoo, tarjoaa kokeilu- ja vuokraustoimintaa sekä auttaa oman välineen hankinnassa jakamalla tietoa ja antamalla asiantuntijalausuntoja SOLIA (paralympia.fi).

SoveLi kokoaa yhteen soveltavaa liikuntaa edistäviä järjestöjä SoveLi ry.

Valtti-ohjelman kautta erityistä tukea tarvitsevalle lapsella ja nuorelle voidaan hakea oma Valtti-liikuntakaveri. Valtti on pääasiassa liikunta- ja kuntoutusalan opiskelija, joka suunnittelee ohjattavansa mieltymysten mukaan liikuntakokeilujakson. Tavoitteena on löytää oma harrastus. Hakuaika on keväisin ja kokeilut toteutetaan syksyllä. Linkki ValttiLinkki ulkoiselle sivulle-ohjelmaan

Yhteystiedot

Hankola Irina
Aikuisten erityisryhmien liikunnanohjaaja
050-593 6621
etunimi.sukunimi@ylojarvi.fi
Tuominen Riikka
Lasten ja nuorten erityisliikunnanohjaaja
050 365 2341
etunimi.sukunimi@ylojarvi.fi
Lasten ja nuorten liikuntaryhmät

Ohjauskausi 2023-2024

Syyskausi 28.8. – 10.12.2023 
Kevätkausi 8.1.–21.4.2024 

Harraste- ja parakilpauinninryhmät alkavat vko 34.

Ohjatut ryhmät ovat tauolla koulujen lomaviikoilla (42/2023 ja 9/2024).

Ohjausryhmiä ei järjestetä arkipyhinä, eikä niiden aattoiltoina.

Päivitetty: 19.9.2023