Hyppää sisältöön

Liikuntaneuvonta

Tekisikö mieli aloittaa liikuntaharrastus, mutta aloittaminen on vaikeaa? Onko edellisestä liikuntakerrasta jo turhan pitkä aika? Tuntuuko portaiden kulkeminen epämiellyttävän raskaalta? Onko verenpaine, verensokeri tai kolesteroli koholla? Ylipainoa?

Neuvontaan voit tulla esimerkiksi silloin kun liikuntamotivaatiosi on kadoksissa tai tarvitset apua elintapojen muuttamiseen. Liikunnanohjaaja antaa opastusta ja vinkkejä liikunnan aloittamiseen, kertoo liikuntamahdollisuuksista ja ohjausryhmistä.

Kenelle?

Liikuntaneuvonnan tavoitteena on yksilöllisten tarpeiden, motivaation ja lähtötilanteen mukaan löytää keinot edistää asiakkaan hyvinvointia.

Se on tarkoitettu terveytensä kannalta riittämättömästi liikkuville, kaikenikäisille ylöjärveläisille - myös lapsille ja perheille.

Neuvontaan voi hakeutua myös, mikäli jokin laji kiinnostaa tai tarvitset apua sopivan ryhmän löytämiseen ja ryhmässä aloittamiseen. Liikunnanohjaaja voi myös tulla harjoituksiin ja soveltaa harjoitteita tarvittaessa sopivaksi seuran ohjaajien kanssa.

Liikuntaneuvontatoiminnan tavoitteena on saada aikaan pysyviä elämäntapamuutoksia, siksi tavoitteetkin suunnataan pitkälle ajalle.

Milloin ja missä?

Liikuntaneuvontaa on tarjolla Ylöjärven Urheilutalo-uimahallilla, keskustan neuvolassa, sekä Kurun ja Viljakkalan alueilla. Liikuntaneuvontaan pääsee varaamalla ajan etukäteen (katso ajan varaaminen).

Neuvonta-aikoja on saatavilla myös vaihtuvissa toimipaikoissa (mm. koulutuskeskus Valo ja työvalmennuskeskus Valpro). Lisätiedot ko. paikoista sekä suoraan liikuntaneuvojilta.

Ajan varaaminen?

Ajanvaraus tehdään sähköisen järjestelmän kautta terveydenhuollossa joko niin, että hoitaja/lääkäri varaa ajan vastaanotolla tai voit itse varata ajan ottamalla yhteyttä terveyskeskuksen omahoitajaan. Ajanvarauksen voi myös tehdä suoraan soittamalla liikunnanohjaajalle p. 044 486 0673.

Ohje terveydenhuoltoon: Liikuntaneuvonta-ajat löytyvät Pegasoksesta Resursseista JALAMM ja VIRPEL aikatyypillä LIIKU Suorituspaikat ovat LIPAYLÖ (urheilutalo) ja LIPAKNE (keskustan neuvola). 

Kuinka liikuntaneuvonnassa edetään?

  1. Ensimmäisellä tapaamisella arvioidaan asiakkaan lähtötilanne mm. sähköiseen potilastietojärjestelmään kirjattujen esitietojen ja haastattelun perusteella. Keskustellaan asiakkaan lähtökohdista ja tavoitteista. Liikuntaneuvoja antaa palautetta täytetystä liikuntapäiväkirjasta tai se voidaan täyttää yhdessä, liikuntaneuvoja ohjaa ja antaa eväitä eteenpäin. Liikuntaneuvoja voi varata seurantatapaamisen.
  2. Kannustusyhteydenotto
  3. Tilannearvio: alkuvaiheen onnistumiset ja haasteet: uusi yhteydenotto / tapaaminen / kannustusyhteydenotto
  4. Noin puolen vuoden kohdalla prosessin loppuarvio, sekä jatkosuunnitelma elintapa- ja liikuntamuutosten ylläpitämiseksi

Liikuntaneuvontaprosessin kuvaus.

Liikuntaneuvonnan eteneminen terveydenhuollossa

Liikuntaneuvontapolku: 

Liikuntaneuvontapolun kuvaus kaaviona.


Liikkumisen ohjaaminen terveydenhuollossa

Terveydenhuollossa täysin liikkumattomille epäröijille (esiharkinta- ja tai harkintavaiheessa olevat) annetaan asiatietoa ja käytännön vinkkejä askelten lisäämiseksi -> askelmittarin suosittelu

Liikunnasta kiinnostuneille ja liikuntaa jo aloittaville voidaan antaa liikkumisen viikko-ohjelma liikuntaneuvonnan tietopankista ja varataan sähköisesti aika liikuntaneuvontaan

Lisätiedot liikuntaneuvonnasta:
Yleinen liikuntaneuvonta, p. 044 4860673
Lasten ja nuorten liikuntaneuvonta p. 050 365 2341
Odottavien ja synnyttäneiden äitien liikuntaneuvonta p. 050 3904617 (Tampereen työväenopisto)

Tämä sisältö ei näy, sillä evästeiden käyttöä ei ole hyväksytty.

Yhteystiedot

Lamminen Jaana
Liikunnanohjaaja
044 4860673
etunimi.sukunimi@ylojarvi.fi
Päivitetty: 23.9.2020