Valitse sivu
Etusivu / Uutiset/Miten biojäteastia eroaa kompostorista?

Biojäteastia ja kompostori menevät usein puheessa sekaisin. Lyhyesti selitettynä biojäteastia on jäteastia, jonka jäteauto käy tyhjentämässä ja kompostori on säiliö, jossa pieneliöt hajottavat biojätteen mullaksi, kun kompostoria hoidetaan oikein.

Mikä on biojäteastia?

Biojäteastia on jäteastia, johon biojätteet lajitellaan pakattuina. Jäteauto käy tyhjentämässä biojäteastian sovitulla rytmillä eli kesällä vähintään kahden viikon ja talvella vähintään neljän viikon välein.

– Omakotiasukas voi tilata biojäteastian vain omaan käyttöönsä tai muodostaa biokimpan lähinaapurien kanssa. Biokimppa on suosittu tapa hoitaa biojätteiden lajittelu. Meillä on tällä hetkellä rekisterissä noin 5 600 ilmoitettua biokimppaa, kertoo Pirkanmaan Jätehuollon palvelupäällikkö Sonja Heinänen.

Biojäteastiaan lajiteltu biojäte käsitellään Nokialla biolaitoksessa, jossa siitä tehdään ympäristöystävällistä liikennepolttoainetta eli BIG-biokaasua sekä ravinteita kotimaisen ruuan viljelyyn.

Näin pakkaat biojätteen biojäteastiaan oikein

Pakkaus voi olla Pirkanmaan Jätehuollon toimialueella

  • paperipussi,
  • biohajoava pussi,
  • sanomalehdestä tehty pussi tai paketti tai
  • kartonkipakkaus (esim. muropaketti, mutta ei muovitettu pakkaus, kuten maitotölkki).

Mikä on kompostori?

Kompostori tai komposti on säiliö, jonka sisällä kompostoidaan biojätteitä. Kompostorissa pieneliöt hajottavat biojätteen, minkä jälkeen aines jälkikompostoidaan. Tuotoksena saadaan lopulta multaa.

– Kompostointi vaatii monen mielestä enemmän vaivaa kuin biojätteen lajittelu biojäteastiaan. Esimerkiksi talvella kompostorista pitää huolehtia hyvin, ettei se jäädy. Huonosti hoidettu kompostori kiinnostaa myös haittaeläimiä, Heinänen sanoo. 

Jos kompostoi keittiössä syntyvää biojätettä, pitää kompostorin olla jätehuoltomääräysten mukainen. Sen lisäksi täytyy yleensä olla paikka myös jälkikompostoinnille ennen kuin kompostoinnista saadaan puutarhaan sopivaa multaa. Keittiössä syntyvän biojätteen kompostoinnista pitää tehdä kompostointi-ilmoitus jätehuoltoviranomaiselle. 

Keittiössä syntyvän biojätteen kompostointi sekoitetaan helposti puutarhajätteen kompostointiin. Jos kompostoi pelkästään puutarhajätettä, voi sen tehdä avokompostissa eli kompostikasassa tai kehikossa eikä siitä tarvitse tedä kompostointi-ilmoitusta.

Tällainen on jätehuoltomääräysten mukainen kompostori keittiössä syntyvän biojätteen kompostointiin

  • suunniteltu elintarvikebiojätteen kompostointiin
  • suljettu, tukevarakenteinen ja hyvin ilmastoitu
  • suojattu haittaeläimiltä (kompostorissa ei saa olla yli 7 mm rakoja)
  • riittävän tilava, huomioiden myös kylmien vuodenaikojen aiheuttama hidastuminen kompostoitumisessa

Biojätteen lajitteluvelvoite on vielä monelta hoitamatta

Biojätteen lajitteluvelvoite laajeni 1.9.2023 koskemaan kaikkia asuinkiinteistöjä, myös vapaa-ajan asuntoja, yli 10 000 asukkaan keskustaajamassa Tampereella, Kangasalla, Lempäälässä, Nokialla, Pirkkalassa ja Ylöjärvellä. 

Velvoitteen voi hoitaa joko lajittelemalla biojätteet biojäteastiaan tai kompostoimalla ne omassa kompostorissa. 

– Suurin osa on hoitanut velvoitteen kuntoon eli he ovat tilanneet biojäteastian joko biokimpassa tai omaan käyttöönsä tai aloittaneet kompostoinnin ja tehneet siitä ilmoituksen jätehuoltoviranomaiselle. Noin 4 000 kiinteistöstä tieto velvoitteen hoitamistavasta kuitenkin vielä puuttuu, Heinänen sanoo. 

Sekä Pirkanmaan Jätehuolto että jätehuoltoviranomainen toivovat mahdollisimman pikaisesti tietoa asukkaiden tavasta lajitella biojätteensä. 

– Me Pirkanmaan Jätehuollossa otamme vastaan biojäteastioiden tilaukset ja jätehuoltoviranomainen kompostointi-ilmoitukset, Heinänen muistuttaa. 

Linkit:

Tilaa oma biojäteastia
Tilaa kimppa-astia
Tee kompostointi-ilmoitus jätehuoltoviranomaiselle
Lue lisää biojätteen lajitteluvelvoitteesta

Kuva: Laura Tammisto