Hyppää sisältöön

Pääkirjaston tilat ja laitteet

Ylöjärven pääkirjasto Leijassa on asiakkaiden käyttöön varattavissa erilaisia tiloja esimerkiksi opiskeluun, kirjallisiin töihin, tapaamisiin ja kokouksiin.

Tilat varataan Leijan asiakaspalvelusta. Työ- ja lukuhuoneisiin voi olla yksi varaus kerrallaan.

Kirjastosalissa on langaton Seutu Wireless -nettiyhteys, tunnistautuminen sähköpostilla tai tekstiviestillä. Käytössä on myös suojaamaton SeutuOpen, johon ei tarvita tunnuksia.

Koneilta on tulostusmahdollisuus. Tulosteet maksavat 0,20 €/A4, värilliset 0,40 €/A4 tai A3.

Tietokoneita voi varata tunniksi (lasten koneet 2, ja 5) tai kahdeksi tunniksi (aikuisten koneet 1 ja 2).

Käytössä on eBooking-varausjärjestelmä. Varaukseen tarvitaan PIKI-kirjastokortti ja kortin 4-numeroinen tunnusluku. Varaukset joko kirjastoon tullessa neuvonnasta, soittamalla 040 133 1431, sähköpostilla kirjasto@ylojarvi.fi.  

Ilman varausta käytettäviä pikakoneita on kaksi. Näiden lisäksi on kirjastoaineiston hakuja varten tarkoitettuja tietokoneita.

Leijan työhuoneita tietokoneineen voi varata useamman tunnin käyttöön. Työhuoneita on kolme.

Huoneissa on työskentelyä varten Microsoft Office -paketti ja skannerit. Yhdessä huoneessa on mikrofilmin- ja mikrokortinlukulaitteet. Neuvonnasta on pyydettävissä käyttöön myös muistikortinlukulaite, viivakoodinlukija ja web-kamera.

Leijassa on kaksi lukuhuonetta, esim. tenttiin lukemista varten. Niissä ei ole tietokoneita. Huoneet on tarkoitettu yksityiseen, hiljaiseen työskentelyyn.

Pelihuoneen käyttö on muuttunut. Siellä on nykyään myös musisointi- ja äänityslaitteistoa. Tilan nimi on Musari. Käyttö kokoustoimintaan ei ole enää mahdollista. 
Varaukset pääkirjasto Leijasta.
   
Pelihuone-säännöt PDF

Lisätietoa Musarin varusteista ja käytöstä Leijan musiikkiosasto-sivulta.

Musarin käyttösäännöt PDF.

Ylöjärven pääkirjasto Leijassa on erilaisten kuva- ja ääniaineistojen digitaaliseen muotoon muuntamiseen tarvittavaa laitteistoa. Laitteet ovat asiakkaiden omatoimisessa käytössä. Ensimmäisellä kerralla kirjastosta saa opastuksen laitteiden käyttöön. 

Ylöjärven pääkirjaston laitteilla voidaan digitoida

 • videokasetteja (VHS, VHS-C ja 8mm)
 • Super8-kaitafilmit (ilman ääntä)
 • c-kasetteja
 • dioja
 • negatiiveja
 • valokuvia
 • vinyylilevyjä.

Digitointityöasemalla olevilla ohjelmistoilla on myös mahdollista editoida digitoitua aineistoa.

Materiaali voidaan siirtää DVD-levylle tai ulkoiselle muistivälineelle (muistitikku tai ulkoinen kovalevy).

Lisäksi kirjastosta löytyy myös MiniDV-kamera kasettien sisällön siirtämiseen ulkoiselle muistille tai DVD-levylle.

Kirjaston Youtube-kanavalle on tulossa opastusvideoita digitoinnin tueksi.

Valmiina ovat seuraavat aihealueet:

Digitointiaseman käyttösäännöt PDF

Tästä näet Digitointihuoneen virtuaaliesittelyn

Leijan monitoimisali soveltuu luentoihin, koulutuksiin ja tapahtumiin. Tila on tarkoitettu n. 60 - 70 henkilölle tilaisuuden luonteesta riippuen.

Varusteina dataprojektori ja piirtoheitin, tuolit 70 hengelle ja pöytiä.
Monitoimisali on maksullinen tila. Hinta on 20 €/ tunti sis. alv. 24 %

Verkkovarauslomake ja käyttösäännöt

 Leijassa on asiakkaiden käytössä myös

 • 3 lainausautomaattia itsepalvelulainaukseen
 • palautusautomaatti
 • palautusluukku Leijan pääovella on käytössä, silloin kun kirjasto on kiinni
 • lehtilukusalissa kopiokone asiakkaiden omatoimiseen käyttöön, toimii kolikoilla, kopion hinta 0,40 €/kpl (mustavalkoinen ja väri, A4 ja A3)
 • musiikinkuuntelupisteet musiikkiosastolla ja lastenosastolla itsepalveluna
 • kännyköiden latauskaappi

Hubletit ovat lainattavia tablettitietokoneita, joita voi käyttää kirjastosalissa. Voi tutustua e-kirjoihin, asioida verkkopalveluissa, pelata pelejä ja selalla nettiä. Lapsille on opetuksellista sisältöä.

Hubletit lainataan kirjastokortilla ja 4-numeroisella tunnusluvulla.

Hubletit eivät toimi kirjastosalin ulkopuolella.

Pääkirjasto Leijan digitointihuoneeseen on hankittu Prenta 3D Duo -tulostin. Tulostimella voi tulostaa pienehköjä esineitä, tulostusala on 20 cm x 20 cm x 20 cm. Tulostusmateriaalina käytetään PLA-muovia, joka on biohajoavaa ja myrkytöntä. 

Tila pitää varata tulostamista varten etukäteen kirjastosta, p. 040 133 1431 tai kirjasto@ylojarvi.fi. Pisin mahdollinen varausaika on neljä tuntia. 3D-tulosteen hinta on 0,40 €/kpl. 

Tulostamiseen tarvitset STL-muodossa olevan mallin tulostettavasta esineestä. Voit tuoda valmiin mallin mukanasi muistitikulla tai hakea valmiin mallin verkosta. Ilmaisia valmiita malleja löytyy esimerkiksi Thingiverse- ja YouMagine-sivustoilta. Oman esineen suunnittelussa voi apuna käyttää verkosta ilmaiseksi ladattavissa olevia ohjelmia, joita ovat esimerkiksi Sculptris, SketchUp, Autodesk 123D ja Blender. Lisäksi selaimessa käytettäviä 3D-mallinnusohjelmia ovat Tinkercad ja 3D Slash. Kaikki edellä mainitut ohjelmat löytyvät myös kirjaston digitointityöasemalta. Kirjastonhoitaja antaa opastusta tulostamisessa, mutta mallinnusohjelmilla suunnitteluun täytyy perehtyä itse.

Kirjastossa on myös asiakkaiden käytössä 3D-skanneri. Laite on Shining EinScan-SP. Laitteella on mahdollista skannata esineitä, joiden koko on  30 - 200 mm. Skannauksen kautta syntynyt tiedosto voidaan tulostaa saman tien 3D-tulostimella tai tallentaa jatkomuokkausta varten. 

Katso tästä 3D-laitteiden virtuaaliesittely.

Katso näyttelyt tapahtumakalenterista.

Leijan Näyttelytilan varaukset hoitaa Terhi Koskela etunimi.sukunimi@ylojarvi.fi.

Tila on näytteilleasettajalle maksuton. Yhdellä seinällä on kisko ja vaijerit ripustamiseen Lisäksi on 10 kpl liikuteltavia sermejä sekä pylväskorokkeita veistoksille.

Näyttelyaika sisältää pystytyksen ja purun sekä mahdolliset avajaiset. Saatuasi näyttelyajan, voit allekirjoittaa näyttelysopimuksen kirjasto Leijassa ja sopia tarkemmin ripustamisesta. Teoksia ei voida säilyttää kirjaston tiloissa ennen tai jälkeen näyttelyn.

Toimitathan mainoksen ja infot näyttelystä kirjasto Leijaan tai voit myös itse tehdä kaupungin nettisivujen tapahtumakalenteriin ilmoituksen näyttelystäsi sivulla ylojarvi.fi/tapahtumat.

Tilojen ja laitteiden varaukset

Varaukset Leijan asiakaspalvelusta
p. 040 133 1431 tai 040 133 1432 tai kirjasto@ylojarvi.fi

Leijan näyttelytilan tiedustelut
Terhi Koskela, p. 040 133 1431

Leijan monitoimisalin vuokrauslomake

Päivitetty: 8.9.2023