Valitse sivu
Etusivu / Uutiset/Tampere ja Pirkanmaa mukana: Kaikki kolme ehdokasta jatkoon kulttuuripääkaupunkien kisassa

Tampere ja 19 Pirkanmaan kuntaa jatkavat toiseen vaiheeseen kilpailussa Euroopan kulttuuripääkaupungin 2026 tittelistä. Kansainvälinen raati päätti, että kaikki Suomen kolme hakijaa, Oulu, Savonlinna ja Tampere jatkavat toiselle kierrokselle. Raati ilmoitti päätöksestä keskiviikkona 24.6.2020.

“Tunnelmat ovat katossa”, kommentoi tiedotustilaisuutta Helsingissä seurannut haun luova johtaja Juha Hemánus.

Pirkanmaalaisten työ tittelin saamiseksi jatkuu trimmatulla hakuorganisaatiolla. “Toinen vaihe on lyhyempi ja painotuksiltaan erilainen kuin ensimmäinen. Tiimiä hieman laajennetaankin. Hankkeessa on ollut useampi paikka avoimessa haussa toukokuussa”, sanoo haun projektipäällikkö Eija Oravuo.

Toinen vaihe käynnistyy heti alkusyksystä mukana olevien kuntien tapaamisella. Edessä ovat myös rahoituspäätökset.

Haun toiseen vaiheeseen kuuluu hakukirjan laajentaminen ja jatkokehitys sekä raadin vierailu hakijakaupungeissa. Toinen vaihe huipentuu ensi keväänä Euroopan kulttuuripääkaupungin 2026 valintaan. Valinnan tekee sama kansainvälinen raati.

Hakemus julkaistu verkossa

Tampereen ja Pirkanmaan kuntien yhteinen hakemus Euroopan kulttuuripääkaupungiksi sai otsikokseen Quality by Equality (Laatua yhdenvertaisesti). Hakukirja ja sen suomenkielinen tiivistelmä on julkaistu verkossa osoitteessa https://tampereregion2026.fi/hakukirja.  

Hakemuksessa on mukana yli 90 ohjelmanimikettä. Kuudelle vuodelle jakautuvan hankkeen kokonaisbudjetti on alustavasti yli 50 miljoonaa euroa. Rahoituspäätöksiä ei ole vielä tehty, myös valtion rahoitusosuudesta odotetaan vielä tietoa. Kulttuuripääkaupungit saavat myös EU-rahoitusta ja tekevät yritysyhteistyötä.

Koko tiedote kulttuuripääkaupunkihaun sivuilla

Euroopan kulttuuripääkaupunkeja (European Capitals of Culture, ECoC) on nimetty vuodesta 1985 alkaen ja niitä rahoitetaan EU:n Luova Eurooppa -ohjelmasta. Toinen kulttuuripääkaupunki vuonna 2026 tulee Slovakiasta.