Valitse sivu
Etusivu / Tapahtumat/Tapahtumat/Dokumenttielokuva ”Kaukokatseinen Mannerheim”
Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Dokumenttielokuva ”Kaukokatseinen Mannerheim”

30.5.2024 klo 17:00-18:30

Elokuva esitetään Vanhan Räikän yläkerrassa. Näytös on kaikille avoin ja ilmainen!

– Esityksen tarjoavat Ylöjärven Reservinaliupseerit ry ja Vapaussodan Perinneliitto ry –

Dokumenttielokuva ”Kaukokatseinen Mannerheim” keskittyy Carl Gustaf Emil Mannerheimin keskeisiin saavutuksiin sotilaana, diplomaattina ja valtiomiehenä. Uusimmat tutkimukset ovat tuoneet paljon mielenkiintoista tietoa hänen osuudestaan aikakautensa tapahtumiin. Mannerheimin hahmo kuuluu erottamattomasti kansamme vaikeimpiin ja samalla uljaimpiin vaiheisiin. Venäjällä viettämänsä ajan ansiosta Mannerheim pystyi ennakoimaan myöhemmin sotien aikana venäläisten liikkeitä, sillä hän hahmotti, miten venäläinen ajattelee ja toimii kussakin tilanteessa.

Valtionhoitajakautensa aikana Mannerheim loi ulkopolitiikkamme perustan suhteillaan länsivaltojen päättäjiin. Hän kehitti kolmea vapaaehtoisjärjestöä (Suojeluskunnat, MLL, SPR) ja niiden keskinäistä tehtävänjakoa suurella ymmärryksellä ja taidolla. Ilman näitä järjestöjä Suomi ei olisi selvinnyt tulevien vuosien koettelemuksista. Mannerheimilla oli luontainen kyky herättää joukoissaan luottamusta selviytymiseen. Hän osasi sijoittaa ja tarvittaessa vaihtaa oikeat johtajat oikeille paikoille. Joukkoja siirrettiin aina sinne, missä niitä kipeimmin tarvittiin.

Neuvostoliiton suurhyökkäys jatkosodan aikana ei yllättänyt Mannerheimia, vaan hän oli valmistanut puolustusta useita eri hyökkäysvaihtoehtoja silmällä pitäen. Mannerheim joutui valtavien sotilaallisten ongelmien lisäksi osallistumaan ratkaisevasti myös ulkopoliittisten kysymysten ratkaisuihin. Koko kansa poliitikkoja myöten tukeutui häneen.

Elokuvan käsikirjoituksesta ja ohjauksesta vastaavat Nina Schleifer ja Jyrki Uutela. Kertojana toimii toimittaja Pirjo Nuotio. Elokuvan historiallisen ja sotateknisen oikeellisuuden takaa arvovaltainen asiantuntijaryhmä: historian professori, filosofian tohtori Kari Alenius Oulun yliopistosta; yleisen sotataidon sotilasprofessori, everstiluutnantti Marko Palokangas Maanpuolustuskorkeakoulusta; amanuenssi Toni Piipponen Mannerheim-museosta; kenraalimajuri evp Kalervo Sipi.

ylojarven-reservinaliupseerit.reservilaisliitto.fi/tapahtuma/dokumenttielokuva-kaukokatseinen-mannerheim/

Tiedot

Päivämäärä:
30.5.2024
Aika:
17:00-18:30
Tapahtumaluokka:
Kotisivu:
https://www.youtube.com/watch?v=URTdfQIRd4U

Tapahtumapaikka

Vanha Räikkä
Kuruntie 12
Ylöjärvi, 33470 Suomi
+ Google Map