Valitse sivu
Etusivu / Uutiset/Työttömänä opiskelu helpottui vuodenvaihteessa

Työttömien opiskeluun ja työttömyysturvaoikeuksiin tuli vuodenvaihteessa muutoksia. Työttömien mahdollisuudet opiskella työnhaun ohessa paranivat. Selkeyttä tuli myös siihen, mitä on mahdollista opiskella ilman, että menettää työttömyysetuutta. Opiskelijalla on edelleen velvollisuus hakea työtä. Opiskelusta on aina sovittava etukäteen. 

1.1.2023 voimaan tulleen lakiuudistuksen mukaan työtön työnhakija voi suorittaa esimerkiksi lyhytkestoisia opintoja niin, etteivät ne vaikuta työttömyysturvaan. Työnhakijaa koskee kuitenkin edelleen velvollisuus hakea ja vastaanottaa kokoaikatyötä sekä osallistua työllistymistä edistäviin palveluihin, jos hänelle näitä tarjotaan. Työnhakuvelvollisuus asetetaan henkilökohtaisen tilanteen mukaan.  

Mitä ovat lyhytkestoiset opinnot 

Lyhytkestoiset opinnot parantavat mahdollisuuksiasi saada työpaikka. Kaikki työnhakijat ilman ikärajaa voivat suorittaa enintään kolme kuukautta kestäviä opintoja avoimessa yliopistossa tai avoimessa ammattikorkeakoulussa ilman, että sillä on vaikutusta työttömyysetuuteen. Opinnoissa ei ole rajattu sitä, kuinka monta enintään kolmen kuukauden mittaista opintokokonaisuutta työnhakija voi suorittaa työttömyytensä aikana. 

Voit myös saada työttömyysturvaa lyhytkestoisten opintojen ajalta, jos olet vähintään 25-vuotias ja opinnot kestävät enintään kuusi kuukautta yhdenjaksoisesti tai jaksotettuna. Myös aiemmin harjoitetut opinnot on mahdollista suorittaa loppuun, mutta tällöin edellytyksenä on, että opintosi ovat olleet todistetusti keskeytyneenä vähintään yhden vuoden. 

Opintojen edellytyksenä on, että niiden pitää parantaa ammatillisia valmiuksiasi tai tukea yritystoimintaa. Työllisyyspalvelut tai TE-toimisto arvioi aina opintojesi laajuuden ja tekee päätöksen voitko aloittaa opinnot työttömyysetuudella. Päätöksestä annetaan lausunto maksajalle eli Kelalle tai työttömyyskassalle. 
 
Jos opintosi kestävät yli suunnitellun ajan, ne eivät enää ole lyhytkestoisia. Mahdollisissa muutostilanteissa ota yhteyttä OMA-valmentajaasi, niin voit selvittää, onko sinulla oikeus työttömyysetuudella tuettuihin omaehtoisiin opintoihin tai sivutoimisiin opintoihin. 

Ilmoita opinnoista aina etukäteen 

Jos olet Pirkanmaan kuntakokeilun asiakas Ylöjärven työllisyyspalveluissa ja suunnittelet opiskelun aloittamista, ota hyvissä ajoin yhteyttä OMA-valmentajaasi. Soita asiakaspalveluumme puh. 041 730 7578 (klo 9–11) tai jätä yhteydenottopyyntö Oma asiointi -verkkopalvelussa. Voit myös soittaa henkilöasiakkaan neuvontapalveluun 0295 025 500 (klo 9–16.15), josta saat yleisiä ohjeita.