Hyppää sisältöön

Vanha Räikkä

Vanha Räikkä on Ylöjärven kaupungintalon aukiolla, Räikänpuiston laidalla sijaitseva lähes 200-vuotias rakennus. Se toimii monipuolisena kokoontumis- ja tapahtumapaikkana. Kaupungin kulttuuripalvelut hallinnoi yläkerran tiloja. Taloon on esteetön kulku.

Toiminta

Vanhaa Räikkää ja sen kabinetteja voi vuokrata kokous- ja juhlakäyttöön. Yhdistykset ja työväenopisto käyttävät tiloja kokouksien, kurssien ja tapahtumien järjestämiseen.

Talon yläkerrassa on Kirsi Kunnaksen kammariksi nimetty kirjailijatyöhuone, jota vuokraa Aino Mattila säätiö. Säätiö luovuttaa työhuoneen määräajoiksi käyttöön valitsemilleen kirjailijoille.

Vanhassa Räikässä on kahvila-ravintola, joka toimii myös näyttelytilana. Taidenäyttelyt vaihtuvat kuukausittain. Näyttelyt ja muut Vanhassa Räikässä järjestettävät tapahtumat voi katsoa tapahtumakalenterista.

Vanhan Räikän kahvila-ravintola tarjoaa myös pitopalvelua talon juhliin ja yksityistilaisuuksiin. Vanhalta Räikältä voi tilata pitopalvelua myös talon ulkopuolelle.

Tilojen vuokraaminen

Alakerta

 • Juhla- ja tilauskäyttö yksityistilaisuuksissa 100 €/tilaisuus
 • Riihikoski-kabinetti: 10 €/h 
 • Varaukset: kahvila-ravintolan yrittäjä Anja Honkanen, p. 044 493 1533

Yläkerta (yksityiskäyttö ja yritykset)

 • Kapteenin huoneen vuokra 20 e/h tai 100 e/päivä
 • Joensivu-salin tai koko yläkerran vuokra 25 e/h tai 150 e/päivä
 • Tilavaraukset (kokoukset, kurssit, ei tarjoiluja): Ylöjärven kaupunki, Leila Gröndahl, etunimi.sukunimi@ylojarvi.fi, p. 041 730 6946.
 • Tilavaraukset (juhlat, tarjoilut): kahvila-ravintolan yrittäjä Anja Honkanen, p. 044 493 1566, Johanna Koivu, p. 040 511 6623

Ylöjärveläisille yhdistyksille ja yhteisöille

 • Alakerran kahvitilaa vuokrataan paikallisille yhdistyksille ja yhteisöille arkisin klo 9-11.
 • Yläkerran Joensivu-salin kertavuokra on 5e/h. Vakiovuoroja voi saada toimintakaudeksi (syys-toukokuu) hintaan 30 euroa/vuosi. Varauksen aikaikkuna klo 9-11 ja klo 17-20.
 • Varaukset, alakerta: kahvila-ravintolan yrittäjä Anja Honkanen ja Johanna Koivu
 • Varaukset, yläkerta: Ylöjärven kaupunki

Vanhan Räikän historia

Matti Räikkä rakennutti talon Räikän tilan päärakennukseksi. Nyt Vanhana Räikkänä tunnettu rakennus valmistui vuonna 1825. Nykyään Vanhassa Räikässä on hänen mukaansa nimetty Matti Räikän huone, toinen kahvila-ravintolan kulmahuoneista. Talo on suojeltu ja yksi Ylöjärven vanhimmista kantataloista.

Vuonna 1837 Matti Räikkä myi tilan maanmittari Arvid Mörnelle. Hänen kuolemansa jälkeen vuonna 1866 Räikän tilan omistajaksi tuli everstiluutnantti Bernhard Hartwall. Hän oli yksi Ylöjärven kunnallislautakunnan jäsenistä vuonna 1869, kun Ylöjärven kunta perustettiin.

Vuonna 1881 eversti Theodor af Forselles muutti perheineen Ylöjärvelle ja osti Räikän tilan. Nykyään Vanhassa Räikässä on hänen mukaansa nimetty Everstin sali, kahvila-ravintolan suurin sali. Eversti af Forsellesin aikakausi muistetaan Räikän kukoistuskautena, jolloin muun muassa nykyinen Räikänpuisto perustettiin.

Everstin kuoltua 1896 Räikän taloon jäivät leski ja kolme tytärtä, joita kutsuttiin Räikän fröökynöiksi. Ylöjärvi-Seuran naistoimikunta myöntää nykyään vuosittain Räikän Fröökynän arvonimen ylöjärveläiselle naiselle. Pisimpään Räikän talossa asui fröökynä Aina. Hänen mukaansa on nimetty Vanhan Räikän alakerran kulmahuone, jota on sisustettu talon alkuperäisillä kalusteilla. Fröökynä Aina piti kulmassa postia 1930-luvulla.

Vuonna 1932 Räikkä siirtyi Ylöjärven kunnan omistukseen. Ylöjärven kunta otti tilat laajamittaisesti käyttöönsä kuitenkin vasta Fröökynä Ainan kuoltua vuonna 1947. Tämän jälkeen talossa oli kunnallista toimintaa, johon vuosikymmenten mittaan mahtui kaikkea hammaslääkäristä nuoriso- ja kulttuuripalveluiden toimistotiloihin, sekä viimeisimpänä 2010-luvulla päiväkoti- ja iltapäivätoimintaa. Talon yläkerrassa jopa asui kaupungin työntekijöitä. Myös järjestöt käyttivät tiloja toimintaansa.

Kunnostaminen

Vanha Räikkä saneerattiin vuosina 2018-2019. Kunnostettu talo avasi ovensa syyskuussa 2019. 

Kunnostamisen suunnittelusta vastasi arkkitehti Ursula Dye ja urakoitsijana oli Kalusteasennus Olli Turunen.

Taloon on rakennettu esteetön kulku ja Räikänpuiston puolelle katettu terassi, josta on näkymät Keijärvelle. Kunnostuksen yhteydessä rakennukseen palautettiin terassin ja eteiskuistin lisäksi sen alkuperäinen huonejärjestys.

Saapumisohjeet

 • Talo on esteetön.
 • Kaupungintalon aukiolla on runsaasti telineitä polkupyörien pysäköimistä varten.
 • Ajo Vanhan Räikän pysäköintialueelle tapahtuu Räikäntien kautta. Pysäköintialueella on invapaikkoja.
 • Lähin bussipysäkki on Asemantie. Bussien aikataulut ja reitit voit tarkistaa Nyssen sivuilta.

Toimipaikat

Vanha Räikkä, kahvila-ravintola
Vanha Räikkä, kahvila-ravintola
Kuruntie 12, 33470 Ylöjärvi
Näytä kartalla

Yhteystiedot

Vallin Minna
Vapaa-aikajohtaja, kulttuuripäällikkö
050 561 1108
etunimi.sukunimi@ylojarvi.fi
Gröndahl Leila
Kulttuuriassistentti
041 730 6946
etunimi.sukunimi@ylojarvi.fi

Alakerran tilat

Yrittäjä Anja Honkanen
044 493 1566
tahtipidot@gmail.com

Päivitetty: 2.6.2023