Valitse sivu
Etusivu / Uutiset/Vuoden 2022 parhaat ylöjärveläiset urheilutoimijat ja kulttuuripalkinnon saaja on julkistettu

Vuoden 2022 parhaat ylöjärveläiset urheilutoimijat ja kulttuuripalkinnon saaja on julkistettu. Palkitsemistilaisuus järjestettiin Ylöjärvellä Vanhassa Räikässä 9.2.2023. Palkittavat valitsi Ylöjärven kaupungin hyvinvointilautakunta.

Ylöjärven kaupungin kulttuuripalkinto on myönnetty vuodesta 1998 asti vuosittain ylöjärveläiselle henkilölle tai yhteisölle ansioista Ylöjärven taide- ja kulttuurielämän edistämiseksi tai merkittävästä kulttuuriteosta.

Ylöjärven vuoden urheilija on valittu vuodesta 1982 alkaen. Huomionosoitus voidaan myöntää ylöjärveläiselle yksilö- tai joukkuelajin edustajalle. Lisäksi palkitaan vuoden nuori urheilija, joukkue, seuratoimija ja urheiluteko sekä jaetaan kunniamainintoja SM-menestyksestä. Vuoden parhaiden valinnassa kriteerejä ovat urheilijoiden ylöjärveläislähtöisyys (kasvattajaseurat), pitkän ajan menestyspolku ja kyseisen vuoden urheilusaavutukset. Hyvinvointilautakunta tekee valinnat määräaikaan mennessä saapuneiden esitysten pohjalta.

Ylöjärven vuoden 2022 kulttuuripalkinto

Moottorisahataiteilija Juha Käkelä

Ylöjärven kaupungin vuoden 2022 kulttuuripalkinto on myönnetty moottorisahataiteilija Juha Käkelälle. Käkelä on moninkertainen moottorisahaveiston Suomen mestari ja toiminut vuosia opettajana kansalais- ja työväenopistoissa. Hänen taiteelliseen työhönsä kuuluvat kilpailu- ja näyttelytoiminta sekä tilaustyöt.

Juha Käkelä luo teoksia sisä- ja ulkotiloihin. Materiaaleina hän käyttää poppelia, lehtikuusta, tammea, raitaa, leppää, koivua, mäntyä ja kuusta.

Viime vuosina Käkelä on keskittynyt yhä enemmän taiteelliseen työhön sekä opettamiseen ja osallistunut vähemmän kilpailuihin.

Ylöjärven vuoden 2022 urheilupalkinnot

Vuoden urheilija: keilaaja Santtu Tahvanainen

Santtu Tahvanainen on 25-vuotias keilaaja, joka vuonna 2022 valittiin Yhdysvaltojen PBA-kiertueelle ja siellä koko kiertueen vuoden tulokkaaksi. Santtu on vasta neljäs Yhdysvaltojen ulkopuolelta tuleva keilaaja, joka on saavuttanut tämän tittelin. PBA-kiertue on yksi maailman kovimpia keilailukiertueita.

Vuoden nuori urheilija: telinevoimistelija Joona Reiman

Joona Reiman saavutti vuonna 2022 historian ensimmäisen nuorten EM-tason mitalin Suomelle. Hän oli myös suvereeni telinevoimistelun nuorten SM-kisoissa ja voitti kultaa rekissä, hypyssä, nojapuilla ja renkailla sekä hopeaa permannolla ja pronssia hevosella. Kokonaistuloksissa eli 6-ottelussa hän voitti suomenmestaruuden.

Euroopan nuorten olympiafestivaaleilla hän voitti hypyn kultaa. Reiman edustaa Tampereen Sisua.

Vuoden joukkue: Ylöjärven Ilveksen naisten futsalin edustusjoukkue

Vuoden joukkue on Ylöjärven Ilveksen naisten futsalin edustusjoukkue. Se on ainoa palloilusarjojen ylimmällä tasolla pelaava ylöjärveläinen joukkue ja kamppailee tällä hetkellä futsal-liigan kärkisijoista. Joukkueessa on useita maajoukkuepelaajia.

Vuoden seuratoimija: Ylöjärven Ryhdin lentopallojaostoa edustava Leena Pohjonen

Leena Pohjonen on toiminut Ylöjärven Ryhdin lentopallojaostossa vuodesta 1990 ensin pelaajana ja sittemmin valmentajana. Hän on valmentanut ja ohjannut pienten lasten liikuntaleikkikoulua ja pallokoulua sekä vanhempiakin juniorijoukkueita. Useita Pohjosen valmennettavia on yltänyt maajoukkuetasolle.

Vuoden urheiluteko: Salme Nummela ja taekwondon mustan vyön saavuttaminen 82-vuotiaana

Salme Nummela saavutti vuonna 2022 mustan vyön taekwondossa kunnioitettavassa 82 vuoden iässä. Saavutus vaati valtavaa panostusta ja periksiantamattomuutta, ja se inspiroi varmasti muitakin ikäihmisiä ja kannustaa kokeilemaan rajoja. Ylöjärvellä ikä ei ole este urheilun harrastamiselle ja aktiivisuudelle.

Kunniamaininta SM-menestyksestä

Seuraavat henkilöt ovat voittaneet lajissaan SM-kultaa vuonna 2022:

 • Honkaniemi Nella, paini, Koovee
 • Huhtamäki Pietari, painonnosto, Ylöjärven Ryhti
 • Leppälä Viktor, motocross, HMK
 • Mäkinen Miro, yleisurheilu, Ylöjärven Urheilijat
 • Pietilä Riina, BMX, Tampere Bike Club
 • Pihlajamäki Jani, painonnosto, Kurikan PunttiKlubi
 • Ristolainen Minna, voimanosto, Ylöjärven Ryhti
 • Selin Jutta, painonnosto, Tampereen Pyrintö
 • Tyrkkö Saara, lentopallo, VaLePa
 • Vähäkoski Antti, painonnosto, Ylöjärven Ryhti 

Kunniamaininta muusta menestyksekkäästä urheilutoiminnasta

Seuraavat henkilöt ovat olleet ansiokkaita kansainvälisesti vuonna 2022:

 • Ahopelto Voitto, voimanosto, Ylöjärven Ryhti
 • Ketonen Kaisa, jääkiekko, Hämeen erotuomarikerho
 • Skyttä Naatan, jalkapallo, Toulouse FC
 • Kyrkkö Emilia, jääkiekko, Team Kuortane

Ylöjärven kaupunki muistaa lähiaikoina erikseen hiihdon nuorten maailmanmestaria ja pronssimitalistia (2023) Ylöjärven Ryhdin Eevi-Inkeri Tossavaista. 

Lämpimät onnittelut kaikille palkituille! 

Lisätietoja

 • Kulttuuripalkinto: vapaa-aikajohtaja Minna Vallin, p. 050 561 1108
 • Urheilupalkinnot: liikuntapäällikkö Sini Aalto, p. 041 730 0165

Lämpimät onnittelut! Ylöjärven vuoden 2022 urheilutoimijoita ja kulttuuripalkinnon saajaa juhlittiin Vanhassa Räikässä 9.2.2023. Kuvat Leila Gröndahl.