Valitse sivu
Etusivu / Uutiset/Ylöjärvellä torjutaan seuraavaksi vieraslajeja mobiilipelin avulla

Onnistuneen teiden kuntokartoituksen jälkeen Ylöjärvellä kartoitetaan seuraavaksi vieraslajeja. Kuntalaiset tienaavat rahaa merkitsemällä Crowdsorsa-mobiilipelin kartalle löytämiään lupiineja, kurtturuusuja, jättiputkia ja jättipalsameja.

Kaksi viikkoa kestävä vieraslajikartoitus alkaa maanantaina 29.5. klo 9. Tehtävä on avoin kaikille ja vaatii ainoastaan Crowdsorsa-mobiilipelin lataamisen omaan älypuhelimeen. Kustakin vieraslajihavainnosta maksetaan käyttäjille 1-3 euroa lajista riippuen.

– Pelaajat osallistuvat tehtävään videokuvaamalla havaitsemiaan vieraslajiesiintymiä. Pelkän lajin ja sijainnin lisäksi saamme selville myös ongelman laajuuden, sillä esiintymän ympäri kävelevän pelaajan gps-koordinaateista piirtyy kartalle alue. Esiintymän pinta-alan perusteella määritämme sen kitkennästä maksettavan palkkion määrän, Crowdsorsan toimitusjohtaja Toni Paju kertoo.

Vieraslajien kitkentätempaus starttaa omana tehtävänään, kun pelaajat ovat ensin saaneet paikannettua Ylöjärven haitalliset lupiinit, kurtturuusut, jättiputket ja jättipalsamit. Kuntalaiset saavat käydä poistamassa lupiineja, kurtturuusuja ja jättipalsamia.

– Kaupungin omat resurssit eivät riitä kartoittamaan ja torjumaan vieraslajiesiintymiä. On hienoa saada osallistettua asukkaat mukaan yhteiseen peliin, tärkeän asian puolesta, sanoo Ylöjärven kaupungin vihertyönjohtaja Jutta Kauttoon.

Sekä kartoitus- että torjuntatehtävä ovat kaikille avoimia. Henkilö saa halutessaan osallistua vain toiseen tai molempiin. Torjumaan pääsee kenen tahansa löytämiä esiintymiä.

Luonnon monimuotoisuutta uhkaavia haitallisia vieraslajeja torjutaan tänä kesänä samalla menetelmällä yhteensä yli kymmenessä kunnassa ympäri Suomea. Kyseessä on tiettävästi ensimmäinen kerta maailmassa, kun vieraslajiongelmaa ratkaistaan mobiilipelillä joukkoistamisen keinoin.

Uutisen lopussa on kuvat kartoitettavista vieraslajeista. 

>> Vieraslajit-verkkosivusto

Mikä on Crowdsorsa?

Crowdsorsa on tamperelainen startup-yritys, jonka Suomessa suosituksi tullut konsepti on otettu käyttöön myös Ruotsissa, Virossa ja Englannissa.

Crowdsorsa-mobiilipeli on kehitetty kustannustehokkaaseen kuva- ja videodatan joukkoistettuun keräämiseen.

Pelillä on kerätty dataa ennätyksellistä vauhtia jo muun muassa kaduista, pyöräteistä, kaivonkansista ja lätäköistä.

Yhteystiedot:

Ylöjärven kaupungin vihertyönjohtaja Jutta Kauttoon, 050 350 1641, etunimi.sukunimi@ylojarvi.fi

Crowdsorsan toimitusjohtaja Toni Paju, 050 322 6263, toni.paju@crowdsorsa.com

Lupiini

Kurtturuusu 

Jättipalsami

Jättiputki