Valitse sivu
Etusivu / Uutiset/Ylöjärvi ja Suomen luonnonsuojeluliitto edistävät yhteistyössä pölyttäjien elinolosuhteita – Asukastilaisuus tulossa 20.5.

Ylöjärvi on aloittanut Suomen luonnonsuojeluliiton kanssa viisivuotisen yhteistyön, jonka tavoite on edistää pölyttäjät huomioivaa ympäristönhoitoa ja -suunnittelua Ylöjärvellä. Osana yhteistyötä muun muassa perustetaan pölyttäjäystävällisen ympäristönhoidon mallialueita kaupunkiin sekä koulutetaan viheralueiden hoidosta vastaavia työntekijöitä huomioimaan pölyttäjät ja siten laajemmin luonnon monimuotoisuus alueiden hoidossa.

Projektin myötä kannustetaan myös kaupungin asukkaita pölyttäjätekoihin sekä viestitään pölyttäjistä. Toimenpiteet toteutetaan osana laajempaa Priodiversity LIFE -monimuotoisuushanketta.

– Kevään ja kesän 2024 aikana määrittelemme yhteistyössä kaupungin viheralueista vastaavien kanssa mallialueet ja pidämme ensimmäiset perehdytykset pölyttäjistä ja niiden tarpeista viheraluetyötekijöille, kertoo koulutuksista vastaava Maarit Voimanen Suomen luonnonsuojeluliitosta.

Pölyttäjät ja monimuotoisuus nykyistä paremmin huomioon

Tavoitteena on uudistaa viheralueiden hoitoa ja ohjeistuksia niin, että ne huomioivat pölyttäjät ja monimuotoisuuden nykyistä paremmin.

– Suomen kunnissa käytetään merkittävä osuus vihertoimien resursseista esimerkiksi nurmialueiden ylläpitoon – olisi järkevää hyödyntää tätä voimavaraa luonnon monimuotoisuuden edistämiseen ja vähentää liian intensiivistä alueiden hoitoa, joka usein on luontoa köyhdyttävää, toteaa Suomen luonnonsuojeluliiton projektipäällikkö Titta Vikstedt.

– Nurmikenttiäkin tarvitaan vapaa-ajan viettoon, mutta esimerkiksi pelkästään Ylöjärvellä on arviolta yli 20 hehtaaria kunnossapidettäviä teiden välikaistoja ja noin 140 hehtaaria puistoalueita – valtava osa tästä pinta-alasta on sellaista, ettei se ole kaupunkilaisten virkistyskäytössä. Osa siitä sopisi hyvin esimerkiksi niittyjen perustamiseen, kertovat kaupungin työmaapäällikkö Jyrki Tanhuanpää ja vihertyönjohtaja Jutta Kauttoon.

Asukastilaisuus Leijassa 20.5.

Yhteistyön myötä Suomen luonnonsuojeluliitto tarjoaa pölyttäjiin liittyvää koulutusta ja opastusta myös kaupungin asukkaille. Ensimmäinen yleisöluento aiheesta järjestetään pääkirjasto Leijassa 20.5. klo 18–19. Luento antaa yleistietoa Suomen luonnonvaraista pölyttäjistä sekä opastaa pölyttäjien ja luonnon huomioimiseen omalla kotipihalla.