Valitse sivu
Etusivu / Uutiset/Eppu Normaali -veistos julkistettiin – ”Alamökki” kunnioittaa yhtyeen juuria

Kuvanveistäjä Kimmo Schroderuksen toteuttama Eppu Normaali -veistos on julkistettu tänään keskiviikkona 29. elokuuta 2018 kansanjuhlassa Ylöjärven kaupungintalon aukiolla. Teos kantaa nimeä Alamökki.

Veistoksen mallina on toiminut Eppu Normaalin ensimmäisen treenikämpän, sittemmin studiona palvelleen ”alamökin” päätyseinä. Kuvanveistäjän käyttämä muottitekniikka mahdollisti sen, että veistoksessa näkyy äärimmäisen tarkasti vanhan mökkiseinän pintaa kaikkine uurteineen ja yksityiskohtineen. Teoksen materiaali on haponkestävä teräs.

Kuvanveistäjä Kimmo Schroderus sai idean alamökistä heti projektin alkumetreillä.

”Suurellakin tarinalla on lähes aina pieni alku. Alamökki on ollut poikkeuksellisen tärkeä Eppu Normaalin alkuvaiheiden ja koko olemassaolon mahdollistaja, eikä alamökin merkitys yhtyeelle ole kadonnut alkuvuosien jälkeenkään”, Kimmo Schroderus perustelee.

Alamökki liittyy kiinteästi Martti ja Mikko ”Pantse” Syrjän perheen ja veljesten yhtyeen historiaan mutta myös Ylöjärven menneisyyteen. Alamökki on toiminut aikanaan Takamaan vanhan koulun keittolana.

”Historiallista on myös se, että kaupunki osoittaa arvostustaan meille tällä tavalla. Se on tuntunut ihmeelliseltä ja hienolta. Tämä on ensimmäinen asia, joka saa meidät nöyrtymään minkään edessä. Sekin on historiallista”, Martti Syrjä kuvailee yhtyeen tuntoja.

Yhtye innostui välittömästi teoksen ideasta. ”Ajatus alamökin seinästä Ylöjärven keskusaukiolla oli humoristinen. Tuumimme, että tämä olisi todellista seinästä revittyä huumoria”, Syrjä naurahtaa.

”Lopputulos on kaunis, kookas ja kiiltävä esine, jolla on esteettistä arvoa. Veistos kaunistaa Ylöjärveä ja sitä tullaan katsomaan kauempaakin. Tämä oli bändin toive ja se toteutui.”

Ylöjärven kaupunki halusi kunnioittaa veistoshankkeella yhtyeen ainutlaatuista uraa ja sitoutumista kotikaupunkiinsa.

”Tämä on ollut poikkeuksellinen, sanoisin jopa historiallinen hanke. On hienoa, että Ylöjärven ja Eppu Normaalin pitkä yhteinen tarina sai myös tällaisen muodon. Uskon, että veistos lisää Ylöjärven tunnettuutta ja vahvistaa osaltaan kaupungin matkailun kehittämistä, jota viedään eteenpäin yhdessä alueen yrittäjien kanssa”, kaupunginjohtaja Jarkko Sorvanto toteaa.

Veistoksen jalusta on Kurun harmaata graniittia ja sen toimitti ylöjärveläinen yritys, Tampereen Kovakivi Oy. Veistos sijaitsee Ylöjärven kaupungintalon aukiolla (Kuruntie 14).

Veistoksen budjetti on noin 100 000 euroa ja se katetaan pääosin kaupungin saamilla testamenteilla, jotka on osoitettu kulttuuritarkoitukseen.

Kuvanveistäjä Kimmo Schroderus, Alamökki, 2018

Mitat: korkeus 325 cm, leveys 365 cm, syvyys 70 cm. Paino: 500 kg. Tekniikka ja materiaali: valettu haponkestävä teräs. Lisätietoa tekniikasta ja aiheesta: Veistoksen mallina on toiminut Eppu Normaalin ensimmäisen treenikämpän, ”alamökin”, päätyseinä. Suoraan alamökin seinästä otetun silikonimuotin ja useiden työvaiheiden kautta on edetty lopputulokseen, joka on ohut ja kaartuileva, haponkestävästä teräksestä valettu veistos. Veistosprojektin valuosuudesta on vastannut Taidevalimo P. Venäläinen Oy.

Reittisovelluksella voi katsoa Ylöjärveä Eppujen silmin

Eppu Normaali ja Ylöjärven Yrityspalvelu Oy ovat luoneet yhteistyössä Eppu Normaalin Ylöjärvi -kohdereitin, joka julkaistiin samaan aikaan Alamökki-veistoksen kanssa. Mobiilisovelluksen avulla Ylöjärveä voi katsoa Eppujen silmin. Tutuksi tulevat esimerkiksi Moision koulun tupakkaruutu, Vahantajoki ja Mutalan seurantalo. Osa kohteista kertoo enemmän Ylöjärven kaupungin tarinaa mutta kuitenkin Eppuihin kytkeytyen, joskus yllättävälläkin tavalla. Maksuttoman Nomadi-sovelluksen voi ladata puhelimen sovelluskaupasta. citynomadi.com  

Lisätietoja veistoshankkeesta:
Kaupunginjohtaja Jarkko Sorvanto, p. 040 133 4550, etunimi.sukunimi@ylojarvi.fi

Kuvanveistäjä:
Kimmo Schroderus, p. 040 824 1530, kimmosch@gmail.com

Eppu Normaalin haastattelupyynnöt:
ProPromotion Oy, Taija Holm, p. 040 748 3435, taija@propromotion.fi

Ylöjärvi on Eppu Normaalin ja 33 000 muun asukkaan kotikaupunki Tampereen kaupunkiseudulla Pirkanmaalla. www.ylojarvi.fi & www.ylojarvi.fi/eppunormaali

Kuvanveistäjä Kimmo Schroderus (s.1970) tunnetaan kookkaista teräsveistoksistaan ja Ars Fennica -palkinnostaan (2004). Kimmo Schroderuksen tuotantoa on seuraavan kerran esillä Galleria Forum Boxissa Helsingissä 28.9.2018 alkaen. www.kimmoschroderus.com

Eppu Normaali on Suomen suosituin yhtye, jonka ura alkoi Ylöjärvellä vuonna 1976. Bändi on myynyt liki 2 miljoonaa levyä, joista se on vastaanottanut 42 jalometallilevyä. Yhtyeen suosituimpia biisejä ovat ”Vuonna ’85”, ”Murheellisten laulujen maa”, ”Kitara, taivas ja tähdet”, ”Nyt reppuni jupiset, riimisi rupiset” ja ”Baarikärpänen”. Eppu Normaali oli ensimmäinen kotimainen yhtye, joka myi stadionin loppuun vuonna 2004 ja teki sen uudelleen Tampereen Ratinan stadionilla 40-vuotisjuhlavuonnaan 2016. Bändistä on tehty myös kirja ja elokuva. www.eppunormaali.fi

Teräsveistos nimeltä Alamökki
Yksityiskohta teräsveistoksesta nimeltä Alamökki
Yksityiskohta teräsveistoksesta nimeltä Alamökki

Kuvat Arttu Kokkonen