Valitse sivu
Etusivu / Uutiset/Eppu Normaalin Mikko Saarelalle muistometsä Ylöjärvelle

Eppu Normaali -yhtyeen perustajiin kuuluneelle ja tammikuussa 2019 kuolleelle Mikko Saarelalle ollaan perustamassa muistometsää Ylöjärvelle. Ylöjärven kaupunginhallitus päätti osaltaan muistometsähankkeesta kokouksessaan 26.8.2019.

Muistometsäksi kaavailtu alue sijaitsee Asuntilan pohjoispuolella Mastosvuoren alueella, muutaman kilometrin päässä Ylöjärven keskustasta. Mastosjärveen rajoittuva alue on kallioista ja puustoltaan moni-ilmeistä. Osassa metsää kasvaa nuorta luonnontilaista männikköä, mutta notkelmissa on myös vanhempia kuusia, haapoja ja koivuja.

– Ylöjärveläinen järven tuntumassa oleva metsä oli Mikon sielunmaisema. Biologian opettajana hän piti tärkeänä sitä, että koulujen lähellä on opetuskäyttöön sopivaa luonnontilaista metsää. Mastosvuori oli Mikolle nuoruusvuosilta tuttu alue. Käynti siellä varmisti, että alue vastaa toivettani Mikon muistometsästä, kertoo Mikko Saarelan leski Eeva Saarela.

– Mikko Saarelan muistometsän toteutuminen Ylöjärvelle on hieno tapa muistaa Mikkoa ja hänelle niin tärkeää luontoa. Olen käynyt Mastosvuorella ja se on kaunis, taianomainen alue, Mikon muiston arvoinen, kuvailee Juha Torvinen Eppu Normaali -yhtyeestä.

Muistometsä rajoittuisi kaupungin omistamaan jo suojeltuun alueeseen, mikä muodostaisi ehjän suojelukokonaisuuden. Muistometsän tarkkaa laajuutta ja myyntihintaa ei ole valmistelun tässä vaiheessa vielä määritelty. Alustavasti kyse on noin 14 hehtaarin alueesta, jonka arvo on tämänhetkisen arvion mukaan noin 50 000 euroa.

Valmista kevääseen 2020 mennessä

Ajatus muistometsästä syntyi Saarelan opiskeluaikaisten ystävien kesken. Yhteistyössä Saarelan lesken kanssa he käynnistivät Luonnonperintösäätiö sr:n kautta keräyksen, jonka tavoitteena on perustaa luonnonsuojelualue, joka kantaa nimeä Mikko Saarelan muistometsä.

– Keräyksen käynnistyttyä ilmaisimme olevamme valmiita kartoittamaan kaupungin omistamia, muistometsäksi sopivia alueita Ylöjärveltä, Eppu Normaalin kotikaupungista, kertoo kaupunginjohtaja Jarkko Sorvanto.

Hankkeessa muistometsän omistajana toimisi Luonnonperintösäätiö, joka myös hakisi alueelle pysyvän, lakisääteisen rauhoituksen. Luonnonperintösäätiön keräys muistometsän hankkimiseksi jatkuu toistaiseksi (keräys on päättynyt – päivitetty 20.5.2020). Alkupääoma keräykseen saatiin keväällä 2019 pidetystä muistokonsertista, jossa esiintyi mm. Eppu Normaali.

– Mastosvuoren metsä sijaitsee hiljaisella alueella. Maastonmuodot vaihtelevat kauniisti, lähellä on järvi ja metsässä on miellyttävä koskemattomuuden tunnelma, vaikka se ei ole aarniomaista. Luonnonperintösäätiön puolesta alue, varsinkin sen kytkeytyneisyyden ja luonnonrauhan ansiosta, sopii hienosti muistometsäksi, toteaa säätiön toiminnanjohtaja Anneli Jussila.

Ylöjärven kaupungin tavoitteena on saada hankkeen jatkovalmistelu sekä myyntineuvottelut Luonnonperintösäätiön kanssa päätökseen kevääseen 2020 mennessä.

Mikko Saarela (16.1.1958-11.1.2019) oli ylöjärveläisen Eppu Normaali -yhtyeen alkuajan basisti ja biisintekijä; myös yhtyeen nimi oli Saarelan ehdotus. Saarela oli koulutukseltaan biologi ja hänet tunnettiin suurena luonnonystävänä.

Lisätietoja

  • Ylöjärven kaupunki: kaupunginjohtaja Jarkko Sorvanto, 040 133 4550 ja tiedottaja Tiina Helminen, 050 437 1247, etunimi.sukunimi@ylojarvi.fi
  • Luonnonperintösäätiö: toiminnanjohtaja Anneli Jussila, 040 586 3950, etunimi.sukunimi@luonnonperintosaatio.fi
  • Juha Torvinen, juha @ akuntehdas.fi / Taija Holm, taija @ propromotion.fi, 040 748 3435

Luonnonperintösäätiö  
www.ylojarvi.fi/eppunormaali 
Ylöjärven kaupunginhallitus 26.8.2019

Kolme henkilöä kävelee aurinkoisessa metsässä
Ylöjärven Mastosvuori oli Mikko Saarelalle nuoruusvuosilta tuttu alue. Muistometsäksi kaavailtu alue on kallioista ja puustoltaan moni-ilmeistä. Kuvassa alueeseen tutustuvat Juha Torvinen Eppu Normaalista, toiminnanjohtaja Anneli Jussila Luonnonperintösäätiöstä sekä metsävastaava Jani Aho Ylöjärven kaupungilta. Kuva: Tiina Helminen / Ylöjärven kaupunki