Hyppää sisältöön

Hyvinvointia kulttuurista

Ylöjärvi on virkeä kulttuurikaupunki ja kulttuuria on tarjolla kaiken ikäisille ympäri vuoden. Erilaiset tapahtumat ja harrastusmahdollisuudet tarjoavat mahdollisuuden oman hyvinvoinnin lisäämiseen kulttuurin parissa.

Ylöjärven kaupungilla kulttuuri- ja kirjastopalvelut tekevät työtä kulttuurin ja taiteen saatavuuden edistämiseksi. Lisäksi kulttuurihyvinvointia mahdollistavat lukuisat paikalliset yhdistykset, järjestöt ja yritykset. Ylöjärvellä toimiva Kulttuuriparlamentti vahvistaa kaupungin, kolmannen sektorin ja yritysten välistä yhteistyötä.

Tälle sivulle olemme koonneet Ylöjärven kaupungin kulttuurihyvinvointia edistäviä kulttuuripalveluja.

Kulttuuri- ja vapaa-aikapalvelujen sivuilta löydät myös tarkempaa tietoa mm. kirjastojen ja työväenopiston toiminnasta.

Rock-yhtye lavalla

Kuva: ulkoilmakonsertti Ylöjärven kaupungintalon aukiolla. 

Ylöjärven kaupungin kulttuuripalveluilla työskentelee yhteisötaiteilija, joka kehittää ja toteuttaa yhteisötaiteellisin työskentelymenetelmin kulttuurihyvinvointityötä kuntalaisten parissa.

Yhteisötaitelijan työhön kuuluvat esimerkiksi:

  • taiteen ja kulttuurin vieminen osaksi hoivapalvelujen piirissä olevien vanhusten arkea
  • sukupolvia yhdistävä taide- ja kulttuuritoiminta yhteistyössä Ylöjärven koulujen kanssa
  • kulttuurilähetteen organisointi yhteistyössä lastenneuvolan kanssa

Lue lisää yhteisötaiteilijan työstä

Erilaiset ympäristöt ja luonto tarjoavat oivan mahdollisuuden nähdä ja kokea kulttuuria. Ylöjärvellä on runsaasti luontoharrastus-, retkeily- ja historiakohteita sekä museoita. 

Ylöjärvi retkellä -karttapalvelu toimii apunasi erilaisten kohteiden löytämisessä. Palvelua käytetään nettiselaimella tai mobiililaitteella Google Maps-sovelluksen avulla. Palvelusta löydät yli 250 kodetta.

Lisätietoa palvelusta ja retkeilystä Ylöjärvellä löydät Ylöjärvi retkelle -sivulta.

Museot

Ylöjärvellä sijaitsevat museot tarjoavat mahdollisuuden tehdä aikamatkaa entisajan Ylöjärveen. Kesäaikana Ylöjärvellä toimii kolme museota, joihin pääsee tutustumaan maksuttomasti. 

Lisätietoa museokohteista löydät Ylöjärven museotoiminnan verkkosivulta.

Vanha Räikkä

Vanha Räikkä on vuonna 1825 valmistunut rakennus Ylöjärven kaupungintalon aukiolla. Matti Räikän rakennuttamassa talossa on nykyisin kahvila-ravintola, jossa toimii samalla taidenäyttely.

Lisätietoa Vanhan Räikän historiasta ja nykyisestä toiminnasta löydät Vanhan Räikän verkkosivulta.

Ylöjärven muisti, digitaalinen kotiseutuarkisto

Kotiseutuarkiston avulla Ylöjärven historiaan ja kulttuuriin voi tutustua vaikka kotisohvalta. Kotiseutuarkiston valokuvat, ääni- ja videotallenteet kertovat tarinoita elämisestä Ylöjärvellä eri aikakausilla. Kotiseutuarkiston toteutus on hanke, josta vastaa Ylöjärvi-Seura. Myös kaupunkilaiset voivat osallistua sisällön tuottamiseen.

Lisätietoa kotiseutuarkistosta löydät Ylöjärven muistin verkkosivulta.

Kulttuuria voi kokea osallistumalla tapahtumiin tai tuottamalla itse kulttuuriharrastuksen parissa. Ylöjärvellä toimii erilaisia oppilaitoksia ja taiteen harrastamisen paikkoja, jotka tarjoavat mahdollisuuksia hyvinvoinnin lisäämiseen kaiken ikäisille.

Kaupungin kirjastojen sekä Vanhan Räikän vaihtuvat taidenäyttelyt tarjoavat kulttuurikokemuksen maksuttomasti. Ylöjärvellä on myös lukuisia julkisia taideteoksia ja muistomerkkejä, joita pääsee katsomaan vaikkapa kävely- tai pyöräilylenkkien ohessa.

Ylöjärvellä tarjotaan taiteen perusopetusta kuvataiteen, teatterin, musiikin, tanssin sekä käsitöiden parissa. Toiminta on maksullista.  

Lisätietoa erilaisista kulttuuriharrastamisen mahdollisuuksista löydät:

Kulttuuriharrastukset -verkkosivulta

Työväenopiston verkkosivulta

Toimintaa

lahella

Ylöjärven alueen hyvinvointia ja terveyttä edistäviin järjestöihin ja yhdistyksiin pääsee tutustumaan Lähellä.fi -sivustolla tai ottamalla yhteyttä Lähellä-keskukseen, p. 050 323 3773.

Lisää järjestöjä ja seuroja on koottu Ylöjärven kaupungin verkkosivuille. 
Järjestöt ja vapaaehtoistyö

Tulevia kulttuuritapahtumia

Kaikki tapahtumat
Päivitetty: 9.6.2023