Hyppää sisältöön

Raideliikenteen edistäminen

Ylöjärvi on sitoutunut kaupunkistrategiassaan kehittämään joukkoliikennettä ja liikennejärjestelmää sekä edistämään raideliikenteen toteutumista. 

Lähivuosina Ylöjärven joukkoliikenne järjestetään linja-autoilla, mutta pitkällä tähtäimellä se voidaan mahdollisesti toteuttaa myös raideliikenteen avulla linja-autoilla hoidettavan syöttöliikenteen tukemana. Perimmäisenä tavoitteena on lisätä joukkoliikenteen käyttöä.

Tampereen raitiotien ensimmäisen osan, Pyynikintori-TAYS-Hervanta, kaupallinen liikennöinti alkaa elokuussa 2021. Päätös kakkososan rakentamisesta välille Pyynikintori-Lentävänniemi tehtiin Tampereen kaupunginvaltuustossa lokakuussa 2020.

Tampereen seudullisen raitiotien kaksivuotinen yleissuunnittelu käynnistyi kesällä 2019 ja päättyy alkuvuodesta 2021. Yleissuunnitelman ensisijainen tavoite on määrittää raitiotieradan linjaus, valtion maanteiden ja rautateiden risteämiskohdat, pysäkkien alustava sijainti ja määrä, periaate raitiotien sijainnista katupoikkileikkauksessa ja säilytysvarikoiden ja sähkönsyöttöasemien alustava sijainti.

Yleissuunnitelman tulokset ja johtopäätökset palvelevat kuntien ja kaupunkien yleis- ja asemakaavoitusta, katusuunnittelua ja kunnallistekniikan sijoittamisen suunnittelua. Yleissuunnitelma ei ole sitova eikä tähtää välittömään raitiotien rakentamiseen.

Ylöjärven kaupunginvaltuusto päätti seuturaitiotien ratavarauksista Ylöjärven alueella Kantatien ja Leijapuiston linjausten mukaisesti 2.11.2020.

Ratikan rakentamista koskevan päätöksenteon aikataulu tarkentuu tulevina vuosina. Tällöin täsmentyvät myös kustannusarviot ja rahoitusmallit valtiontuki huomioiden.

Linjausvaihtoehtoihin ja kattavaan materiaalikirjastoon voi tutustua osoitteessa www.seuturatikka.fi.

Pääradan kehittäminen

Ylöjärven kaupunki osallistuu aktiivisesti myös pääradan kehittämistarkasteluihin ja on osakkaana Suomi-rata Oy:ssä.

Lähijunaliikenteen laajentuminen Ylöjärvelle edellyttäisi vähintään yhtä lisäraidetta välille Lielahti–Ylöjärvi. Myös kaukojunaliikenteen asema Ylöjärvelle edellyttäisi nykyisen raiteen parantamista tai kaksoisraidetta sekä isoja satsauksia muun muassa asema- ja laiturirakenteisiin sekä aikataulu- ja kalustosuunnitteluun. Näihin investointeihin vaaditaan valtion merkittävää panosta, jotta ne voisivat lähteä liikkeelle tulevina vuosikymmeninä.

Osana keskusta-alueen kehittämistä ja raideliikenteen edellytysten parantamista Ylöjärven kaupunki on teettänyt yhdessä Väyläviraston ja Pirkanmaan liiton kanssa Asemantien raakapuuterminaalin siirtoselvityksen. Selvityksessä terminaalitoiminnalle on tarkasteltu uutta paikkaa nykysijaintia pohjoisempana, missä turvallisuus- ja meluhaitat olisivat vähäisempiä.

Yhteystiedot

Ruissalo Mari
Ruissalo Mari
Kehityspäällikkö
044 486 3124
etunimi.sukunimi@ylojarvi.fi
Kuruntie 14, 33470 Ylöjärvi
Keskustan kehittämishankkeet. Twitter: @MariRuissalo
Päivitetty: 14.1.2021