Hyppää sisältöön

Raideliikenteen edistäminen

Ylöjärvi on sitoutunut kaupunkistrategiassaan kehittämään joukkoliikennettä ja liikennejärjestelmää sekä edistämään raideliikenteen toteutumista. 

Lähivuosina Ylöjärven joukkoliikenne järjestetään linja-autoilla, mutta pitkällä tähtäimellä se voidaan mahdollisesti toteuttaa myös raideliikenteen avulla linja-autoilla hoidettavan syöttöliikenteen tukemana. Perimmäisenä tavoitteena on lisätä joukkoliikenteen käyttöä.

Pääradan kehittäminen

Ylöjärven kaupunki osallistuu aktiivisesti myös pääradan kehittämistarkasteluihin ja on osakkaana Suomi-rata Oy:ssä.

Lähijunaliikenteen laajentuminen Ylöjärvelle edellyttäisi vähintään yhtä lisäraidetta välille Lielahti–Ylöjärvi. Myös kaukojunaliikenteen asema Ylöjärvelle edellyttäisi nykyisen raiteen parantamista tai kaksoisraidetta sekä isoja satsauksia muun muassa asema- ja laiturirakenteisiin sekä aikataulu- ja kalustosuunnitteluun. Näihin investointeihin vaaditaan valtion merkittävää panosta, jotta ne voisivat lähteä liikkeelle tulevina vuosikymmeninä.

Osana keskusta-alueen kehittämistä ja raideliikenteen edellytysten parantamista Ylöjärven kaupunki on teettänyt yhdessä Väyläviraston ja Pirkanmaan liiton kanssa Asemantien raakapuuterminaalin siirtoselvityksen. Selvityksessä terminaalitoiminnalle on tarkasteltu uutta paikkaa nykysijaintia pohjoisempana, missä turvallisuus- ja meluhaitat olisivat vähäisempiä.

Tutustu pääradan kehittämiseen liittyviin Väyläviraston julkaisuihin:

Tampere-Seinäjoki-tarveselvitys, Väyläviraston julkaisu 38/2019 (pdf)

Ylöjärven raakapuun kuormausalueen siirto, sijaintiselvitys, Väyläviraston julkaisu 22/2020 (pdf)

Raitiotie

Tampereen seudullisen raitiotien yleissuunnitteluvaihe käynnistyi kesällä 2019 ja päättyi helmikuussa 2021. Tarkentava yleissuunnitelma valmistui joulukuussa 2022. Raitiotie-sivulle >>

Yhteystiedot

Hyytinen Esko
Kaavoituspäällikkö
044 431 4324
etunimi.sukunimi@ylojarvi.fi
Kuruntie 14, 33470 Ylöjärvi
Kaava-asiat, poikkeamisluvat ja suunnittelutarveratkaisut, maisematyöluvat (kaavatonttien ulkopuoliset alueet)
Päivitetty: 13.2.2023