Valitse sivu
Etusivu / Uutiset/Ranebotti neuvoo rakentajia lakimuutoksen kynnyksellä

Ylöjärven kaupungin rakennusvalvonnan nettisivuilla on otettu käyttöön Ranebotti eli virtuaalinen apulainen, joka neuvoo rakentajia lupakysymyksissä.

– Ranebotti on suunniteltu neuvomaan rakentajia rakentamislakimuutoksen kynnyksellä. Uusi rakentamislaki tulee voimaan 1.1.2025, taustoittaa Ylöjärven johtava rakennustarkastaja Johanna Venäläinen.

– Botin ensimmäinen kysymys koskee juuri rakentamisen ajankohtaa eli sitä, onko kohde tarkoitus toteuttaa vuonna 2024 vai uuden rakentamislain tultua voimaan vuonna 2025 tai sen jälkeen, Venäläinen kertoo.

Ranebottiin on syötetty kysymyksiä ja vastauksia, joiden kautta botti ohjaa käyttäjää eteenpäin. Botti antaa ohjeita yleisimpien pienten rakennushankkeiden lupamenettelyyn. Nämä kohteet ovat pihasauna ja talousrakennus, erillinen katos, maalämpö, terassi, jätevesijärjestelmä ja aurinkopaneelit. Tarvittaessa botti ohjaa tutustumaan esimerkiksi voimassa olevaan kaavaan linkin avulla tai se voi kehottaa käyttäjää tekemään neuvontapyynnön Lupapiste.fi-palvelussa.

Ranebotti on kokeilu ja sen jatkosta päätetään kuluvan vuoden lopussa.

– Botti on yksi keino kertoa uudesta rakentamislaista ja valmistautua sen voimaantuloon. Toivomme, että se osaltaan selventää lain mukanaan tuomia muutoksia ja toisaalta myös sitä, mikä pysyy ennallaan.

Uusi rakentamislaki tulee voimaan 1.1.2025. Sen myötä nykyiset rakennuslupa ja toimenpidelupa korvataan yhdellä lupamuodolla, rakentamisluvalla. Lupaa edellyttävien rakentamishankkeiden kynnys nousee siten, että jatkossa esimerkiksi alle 30 neliön varaston tai pihasaunan voi rakentaa ilman lupaa. Rakentamisessa on kuitenkin aina noudatettava sekä kaavamääräyksiä että rakentamista ohjaavia määräyksiä ja rakennusjärjestystä. Kaikki rakennukset kuluttavat jatkossakin tontin rakennusoikeutta.

Ylöjärven kaupungin rakennusjärjestys uudistuu vuonna 2025.

Rakennusvalvonnan sivut

Ranebotti lyhyesti

Ranebotti löytyy rakennusvalvonnan sivuilta, ylojarvi.fi/rakennusvalvonta. Bottikuvake näkyy sivun oikeassa alalaidassa, josta sen voi klikata auki. Botti antaa yleisiä rakentamisen lupamenettelyyn liittyviä ohjeita ja se toimii valmiiden kysymysten ja valmiiden valinnaisten vastausvaihtoehtojen kautta. Siihen ei syötetä rakennuskohteen tietoja. Kysymys-vastausketjujen päässä on mahdollisuus antaa palautetta. Palaute otetaan huomioon jatkokehityksessä.