Valitse sivu
Etusivu / Uutiset/Ylöjärven keskustan ideakilpailu käynnistyy

Ylöjärvi järjestää tänä keväänä yleisen ideakilpailun kaupungin keskustan kehittämiseksi yhteistyössä Suomen Arkkitehtiliitto SAFAn kanssa. Kilpailu käynnistyy 15.3. ja päättyy 12.6.2023.

Kilpailulla etsitään innovatiivisia ratkaisuja elinvoimaisen ja elävän kaupunkitilan kehittämiseen kasvavassa kaupungissa. Kilpailun tuloksia on tavoitteena hyödyntää jatkosuunnittelun ja asemakaavamuutosten pohjana.

– Ylöjärven keskustassa on käynnissä ja suunnitteilla useita kehityshankkeita. Radan varteen tavoitellaan junaseisaketta, keskustan pääkadulle Kuruntielle suunnitellaan raitiotietä ja uusi kauppakeskus on rakenteilla Leijapuiston pohjoisosaan. Odotamme ehdotuksia, jotka tukevat näitä kehityshankkeita ja lisäävät keskustan vetovoimaisuutta, taustoittaa Ylöjärven kaupungin kaavoituspäällikkö Esko Hyytinen.

– Odotamme raikkaita ja korkeatasoisia ideoita. Kilpailuun osallistuvilla on todellinen mahdollisuus luoda meille uutta.

Kilpailualue sijoittuu Ylöjärven ydinkeskustaan Kirkonseudulle, Kuruntien ja Asemantien varteen. Kilpailualue kattaa Leijapuiston, kaupungintalon lähialueen ja pääradan varren. 

Ideoita haetaan sekä uusien asuin-, liike- ja palvelukiinteistöjen että liikenteen, jalankulun ja korttelipuistojen kehittämiseen. Junaseisake ja radan ylittävä kevyen liikenteen yhteys ovat tärkeä osa kokonaisuutta. Uudistettavien korttelien pinta-ala on noin viisi hehtaaria. Niiden välisten yhteyksien ja lähivaikutusalueen pinta-ala on noin 50 hehtaaria.

Kilpailu ratkeaa syksyllä

Kilpailuaika on 15.3.-12.6.2023. Kilpailu on yksivaiheinen ja kilpailun aikataulu on seuraava:

  • Kilpailijoiden tulee jättää mahdolliset kysymykset kirjallisesti kilpailun verkkosivuille 28.4. mennessä. Tuomaristo julkaisee vastaukset 11.5. mennessä.
  • Ehdotukset ovat kaikkien katsottavissa ja kommentoitavissa kilpailun verkkosivuilla kesällä 2023
  • Kilpailun tulosten julkistus ja palkintojenjakotilaisuus on lokakuussa 2023
  • Palkitut ehdotukset ovat katsottavissa kilpailun verkkosivuilla syksyllä 2023

Kilpailu käydään Suomen Arkkitehtiliitto SAFAn kilpailusääntöjen mukaan. Osallistujalta tai osallistujaryhmän yhdeltä jäseneltä edellytetään oikeutta harjoittaa arkkitehdin ammattia omassa maassaan.

Tuomaristo koostuu Ylöjärven kaupungin viranhaltijoista ja luottamushenkilöistä sekä Suomen Arkkitehtiliiton nimeämistä ammattituomareista.

Palkinnot: 1. palkinto 35 000 euroa, 2. palkinto 20 000 euroa, 3. palkinto 15 000 euroa. Lisäksi kaksi lunastusta, kukin 10 000 euroa.

Lisätietoja

Kilpailuohjelma (pdf)

Kilpailuohjelma ja aineistot kilpailun osallistujille Kilpailukone-sivustolla

Yleistä tietoa kilpailusta Ylöjärven kaupungin sivuilla

Kuva kilpailualueesta (jpg)

Tiedustelut

Helena Ylinen, kaavoitusarkkitehti, arkkitehti SAFA YKS-305
etunimi.sukunimi@ylojarvi.fi
p. 041 730 6109

Satu Sarjala, kilpailusihteeri, arkkitehti
etunimi.sukunimi@sitowise.com
p. 044 551 4840