Hyppää sisältöön

Ylöjärvi-seikkailu

Tervetuloa mukaan seikkailulle!

Ylöjärvi-seikkailu kokoaa yhteen erilaisia nähtävyyksiä ympäri Ylöjärveä. Kohteet sopivat erityisesti lapsiperheille ja jokainen seikkailija löytää varmasti itselleen mielenkiintoista nähtävää.

Alla olevassa kuvassa näet piirroskartan, johon on merkitty kaikki seikkailukohteet. Huomioithan, että kartta ei ole mittakaavassa ja löydät tarkat sijainnit kohteiden esittelyteksteistä.

Kuvan alle avautuvasta listasta löydät jokaisesta kohteesta tarkemman esittelyn ja tärkeät tiedot. Ylöjärven varhaiskasvatuksen lapset ovat ideoineet kohteiden esittelyjä sekä leikkejä, joita perheet voivat kohteissa yhdessä leikkiä. Osassa kohteista on kursiivilla lasten kommentti kohteesta. 

Nyt kaikki pienet ja isot seikkailijat, ottakaa seikkailukartta käteen ja lähtekää yhdessä seikkailemaan ympäri Ylöjärveä! Seikkailun voi kokea myös lautapelinä ja tutustua kohteisiin nettitekstin kautta.

Jos haluat, voit tulostaa kartan tästä:

Ylöjärvi-seikkailun kartta, A4 (pdf)

Ylöjärvi-seikkailun kartta, A3 (pdf)

Piirroskartta Ylöjärvestä ja sen seikkailukohteista

Seikkailukohteet

Itä-Aureen urheilukentällä sijaitseva 9-väyläinen frisbeegolfrata kiertää pienen lenkin nurmikentän ympäri. Rata sopii hyvin aloittelijoille frisbeegolfiin tutustumiseen. Heittopaikat on merkitty puisin kepein. Huomioi, että väylä 1 lähtee jo infotaulun välittömästä läheisyydestä. Kaikki väylät ovat suoraa putteriheittoa 30-60 metriä ja metsän puolella on kaksi lyhyempää väylää.

Osoite: Itä-Aureentie 1068, 34500 Ylöjärvi

Frisbeegolfkori

’’Seitsemisen kansallispuisto on mielenkiintoinen ja vihreä. Siellä voisi tutkia luontoa ja kävellä ympäriinsä etsien, löytyykö metsästä jotain kivaa.’’

Seitsemisen kansallispuisto antaa todellisen kosketuksen erämaan tunnelmaan. Ikivanhat metsät, hiljaiset suot ja harjumaisemat ovat tälle puistolle ominaisia. Seitsemisestä löytyy osittain esteettömiä reittejä, jotka soveltuvat lastenvaunuille ja pyörätuolille. Lisätietoja reiteistä ja kohteesta löytyy Luontoon.fi-verkkosivulta

Retki kannattaa aloittaa Seitsemisen luontokeskuksesta, josta saat vinkit retkellesi. Seitsemisen luontokeskus on retkeilijän ympärivuotinen tukikohta. Siellä voi myös nauttia metsäisestä näyttelystä sekä ravintolan tarjoiluista. Luontokeskus paikkana soveltuu koko perheelle ja myös lemmikit ovat tervetulleita. Aukioloajat voi tarkistaa luontokeskuksen kotisivuilta

Osoite: Seitsemisentie 110, 34530 Ylöjärvi

"Hiiohoi tuolla on maata näkyvissä, huusi kapteeni. Hyvä laivaston väki, nyt me rantaudumme Kurun satamaan. Laskekaa laivan purjeet alas ja heittäkää ankkurit veteen."

Leikki: Pohjatuuli ja etelätuuli

Pohjatuuleksi nimetyt leikkijät laskevat kymmeneen. Sillä aikaa Etelätuuleksi nimetyt hajaantuvat ympäriinsa. Sitten Pohjatuulet yrittävät ottaa heitä kiinni. Kun pohjatuuli onnistuu koskettamaan etelätuulta, tämä jähmettyy leveään haara asentoon. Saadakseen hänet sulamaan etelätuulen pitää ryömiä hänen jalkojensa välistä. Pohjatuulten lukumäärä pysyy pelin aikana samana, mutta jäätyneiden ja Etelätuulten määrä vaihtelee.

Kurun satama sijaitsee muutaman sadan metrin päässä kylän keskustasta Näsijärven rannalla. Satamaan voi saapua veneellä ja vieraspaikkojen ansiosta siihen on helppo myös rantautua hetkeksi. Kurun satamasta löytyy grillikatos, WC ja kesäaikaan pieni kioski sekä uimaranta sataman läheisyydestä.

Osoite: Satamatie, 34300 Kuru 

Hevossaaren uimarannalla on hiekkaranta ja laituri. Rannalta löytyy pukusuoja ja WC.

Osoite: Hoppasen uimaranta, Niemikyläntie 5, 34300 Kuru

”Tuo näyttää vähän vanhalta koululta. Tulee vähän vanhanaika mieleen, kun penkit on niin ruskeat ja maalaukset vanhoja. Sillalta voi heitellä kiviä ja kiipeillä puilla, muttei sillalla. Tuolla vois tutkia lähistön metsää ja niitä kaikkia vanhan ajan juttuja.’’

Ulkomuseon pihapiirissä on kaikkiaan kuusi rakennusta, joista keskeisin nähtävyys on 1750-luvulla rakennettu Vänrikki Stoolin tupa, jossa on asunut vänrikki Karl Gustaf Polviander.

Osoite: Poikeluksentie 60, Kuru.

Lisätietoa ja aukioloajat: Museotoiminta - Ylöjärven kaupunki

’’Rakennus on hieno ja vanha! Siellä voi leikkiä piiloleikkiä.’’

Leikki: On yksi tai kaksi etsijää ja muut menevät piiloon. Ne jotka löytyvät, joutuvat vankilaan, ja joku yrittää pelastaa heitä takaisin piiloutumaan. Se joka löydetään viimeisenä, on seuraava etsijä.

Kurun koulumuseo on Keihäslahden vanhalla koululla. Se on yleensä avoinna taidenäyttelyiden aukioloaikoina heinäkuussa tai erikseen sovittavana aikana.

Koulumuseo oli aikoinaan ensimmäisiä laatuaan. Sen aineistoa alettiin kerätä Tapio Mäkisen ajatuksesta vuonna 1981, kun Kurun ensimmäisen kansakoulun perustamisesta tuli kuluneeksi sata vuotta. Koulumuseo aukesi kuitenkin vasta kymmenen vuotta myöhemmin vuonna 1991, kun Veli Salin kokosi kerätyn kouluaineiston museoksi.

Koulumuseossa on esillä aineistoa Kurun alueen kouluista 1800-luvulta saakka.

Osoite: Myllymäentie 2, 34300 Kuru

’’Siellä voi hiihtää, laskea mäkeä ja juosta hippaa. Siellä voi myös nähdä peuroja.’’

Kesällä 2023 valmistuvalle monitoimikentälle tulee pelikaukalo, jossa voi pelata lentopalloa ja katusählyä. 

Kurjen uimarannalla Viljakkalassa on hiekkaranta ja laituri. Rannalla on myös leikkipuisto, johon voi mennä uinnin ohessa leikkimään. Rannalta löytyy pukutilat ja kuivakäymälä.

Osoite: Kurjen uimaranta, 39310 Ylöjärvi

’’Ennen vanhaa oli tuollainen ja tuo on tehty puusta. Se pyörii, jos tuulee viuuuh, tuuli ujeltaa...’’

Taivalpohjassa sijaitseva Vikelän harakkamallinen tuulimylly vuodelta 1838 on yksi Ylöjärven hienoimmista nähtävyyksistä.

Ylimmältä osaltaan käännettäviä tuulimyllyjä on Suomessa kutsuttu harakkamyllyiksi niiden pitkän häntäpuun vuoksi. Ne muistuttavat pyrstöään heiluttavaa, kääntyilevää harakkaa. Harakkamyllyn jauhatuslaitteet löytyvät myllyn alaosasta, kun taas koneet ja siivet sijaitsevat sen yläosassa.

Osoite: Vikeläntie 6, 34140 Ylöjärvi

 

Kaunis Kuuselan ranta sijaitsee Näsijärven rannalla. Paikalta löytyy pukuhuoneet sekä WC-tilat. Rannalla on myös uimalaituri.

Osoite: Kuruntie 708, Vahanta

’’Näyttää, kun sillä olisi sammakon silmät ja suu. Vuorella voi kuunnella ja katsoa kiikareilla lintusia. Siellä voi nähdä ötököitä ja puita. Sinne voisi mennä eväsretkelle ja leikkiä kepeillä, hippaa ja piilosta.’’

Leikki: Siellä voisi leikkiä ritareita kepeillä. Kepit voisi olla ritareiden miekkoja ja puut lohikäärmeitä. Ne voisi taistella. Lehdet voi olla lohikäärmeen sarvia. Lohikäärme oli nukahtanut, ritarit ei, niin ritarit kävivät viemässä suuren lohikäärmeen putoukseen. Se oli tosi paha lohikäärme, se syöksee tulta. Ne vierittävät lohikäärmeen päälle suuria kiviä.

Puuvuori on vuonna 1982 alkunsa saanut ympäristötaidehanke, joka vahvistaa ihmiskunnan sitoumusta maapallon ekologisen, yhteiskunnallisen ja kulttuurisen hyvinvoinnin turvaamiseksi.

Pinsiössä sijaitseva Puuvuori on muodoltaan soikea, 420 metriä pitkä, 270 metriä leveä ja 28 metriä korkea ympäristötaideteos. Teokseen on istutettu 10 000 puuta matemaattisen kaavan mukaan, joka on kultaisen leikkauksen ja ananaskuvion yhdistelmä. Teoksen jokainen puu on omistettu jollekin henkilölle. Teoksen suunnittelija on kansainvälistä tunnustusta saanut taiteilija Agnes Denes. Vihkiäistilaisuus pidettiin 14.6.1996.

Osoite: Pinsiönkankaantie 100, 39160 Pinsiö

Julkujärvi Discgolf Park on päivitetty uuteen uskoon alkukesällä 2017. Siltä löytyy kaksi eri rataa, joista toinen on haastava 18-väyläinen rata ja toinen on helpompi 12-väyläinen aloittelijarata. Lyhyempi rata koostuu lyhyehköistä väylistä ja se soveltuu myös perheen pienimille pelaajille.

Osoite: Julkujärventie 8, 39160 Ylöjärvi

Elokuussa 2023 auenneen koulun pihalla on monipuolisia liikuntamahdollisuuksia, jotka ovat kaikkien vapaasti käytettävissä. Pihalta löytyy muun muassa: 

  • pienpelikenttä
  • keinuja
  • pieni jalkapallokenttä
  • liikuntaesteisille suunnattu piha-alue
  • kiipeilyteline
  • matala labyrintti/tasapainoilupaikka

Osoite: Lähdevainiontie 38, 33480 Ylöjärvi


"Tuolla on vanhoja tavaroita ja siä vois kattella kaikkee vanhaa, sitten siä vois pelata jalkapalloo, pyöräillä ja leikkiä."

Ylöjärven museo sijaitsee perinteisessä hämäläisessä metsämaisemassa Hietastenmäellä, aivan Ylöjärven keskustaa halkovan Kuruntien tuntumassa. Museorakennuksissa esitellään entisajan elämäntapaa sekä kädentaitoja ja esillä on 1800-luvun työvälineitä ja käyttöesineitä.

Osoite: Hietastentie 4, 33480 Ylöjärvi

Museotoiminta kaupungin verkkosivuilla 

Veittijärven rantoja myötäilevä noin 4 kilometrin mittainen Puut-luontopolku esittelee opastaulujen kautta lähes kaikki Suomessa luonnonvaraisena kasvavat puulajit ja niiden hyödyntämistapoja eri aikoina.

Paikalle kannattaa saapua pyörällä tai jalkaisin, sillä autojen paikoitustilaa on rajallisesti Viljakkalantien varrella. Reitti on helppo kiertää myös esimerkiksi lastenvaunujen kanssa. Polulle voi saapua Viljakkalantien lisäksi esim. Kuruntieltä järven koillisnurkasta tai asuntomessualueen teiltä.

Parkour-alue, pelikenttä, kiikkuja, telineitä kiipeilyyn ja touhuamiseen. Koulun kenttäalueelta löytyy paljon liikunnallista tekemistä lapsiperheille. 

Osoite: Kuusistontie 1, 33480 Ylöjärvi

’’Paljon ikkunoita ja näyttää isolta. Tuolla näkyy nipsu, muumi, mörkö, pikku myy, hattivatti. Siellä on kirjat hyllyissä ja tietokoneita.’’

Kirjastosta löytyy monenlaista puuhaa perheille, lapsille ja nuorille. Kuvakirjojen, satujen, tietokirjojen, romaanien, sarjakuvien ja lehtien lisäksi kirjastosta löytyy lainattavia digitaalisia pelejä, lautapelejä, cd:eitä, elokuvia, nuotteja, soittimia ja liikuntavälineitä. Lapsille on viihtyisä lastenosasto, mistä löytyy myös avoinna oleva satuhuone. Satuhuoneessa järjestetään päiväkoti-ikäisille satutunteja syys- ja kevätkaudella. Isommat lapset ja nuoret taas voivat käydä kirjaston musahuoneessa soittamassa soittimilla ja pelaamassa pleikkarilla.

Lapsille suunnattuja tapahtumia järjestetään ympäri vuoden. Pysy tapahtumien hermoilla seuraamalla kirjaston somea tai kaupungin tapahtumakalenteria.

Eikö lukeminen nappaa tai haluat suorittaa diplomin? Kirjaston henkilökunnalta voi rohkeasti kysyä lukuvinkkejä tai tilata kirjapaketteja. Lukudiplomeita löytyy lapsille ja nuorille. Erityisesti kannattaa suorittaa Kirjatin-perhelukudiplomi, jonka palkintona on kirjastokorttikotelo!

Pääkirjasto Leija sijaitsee Ylöjärven keskustassa. Kirjastosalin 80-metrinen lasiseinä avautuu Kuruntielle. Leija koostuu kahdesta suuresta kolmiosta ja kirjaston on suunnitellut rakennusarkkitehti Tero Harjunniemi (Arkkitehtuuritoimisto Teuvo Vastamäki Oy). 

Osoite: Koivumäentie 2, 33470 Ylöjärvi

’’Näyttää kultaiselta koululta ja sieltä sisältä löytyy varmaan kakkua, sohva, lamppu, tauluja, kahvikuppi. Siellä voi myös syödä.’’

Vanhassa Räikässä on kahvila-ravintola, joka toimii myös näyttelytilana. Taidenäyttelyt vaihtuvat kuukausittain. Näyttelyt ja muut Vanhassa Räikässä järjestettävät tapahtumat voi katsoa Ylöjärven kaupungin nettisivujen tapahtumakalenterista. Taloon on esteetön kulku.

Samalla vierailulla, kun tutustuu Vanhaan Räikkään, kannattaa poiketa myös rannassa Räikän alueella, josta löytyy vaikka mitä tekemistä lapsiperheille. Räikän alue on ylöjärveläisten - ja matkailijoiden - yhteinen olohuone ja vapaa-ajan keidas. Alueelta löytyy: hiekkauimaranta, beach volley -kenttä, kuntoilulaitteita, leikkikenttä, keppihevosrata, matonpesupaikka, urheilukenttä, nuorten ylläpitämä kesäkahvila Muru, parkkialue sähköauton latauspaikkoineen ja talvella todella suosittu maksuton tykkilumilatu.

Osoite: Räikäntie, 33470 Ylöjärvi

"Siellä mennään rullalaudoilla ja pompitaan!"

Leikki: Peili, yksi leikkijä on kasvot seinää vasten selkä muihin päin. Toiset lähtevät jonkin matkan päähän vedetyltä viivalta ja yrittävät hiljaa ja varovasti lähestyä peiliä. Peili kääntyy aina aika ajoin katsomaan taakseen ja jos näkee jonkun liikkuvan, tämä joutuu palaamaan viivalle/alkuun. Se, joka pääsee koskettamaan peiliä ensimmäisenä peilin näkemättä hänen liikkumistaan, pääsee peiliksi.

Skeittipuisto sijaitsee Ulkoilijantiellä koulutuskeskus Valon takana. Puistossa on runsaasti tilaa sekä skeittailuun että skuuttailuun. Puistossa on myös graffitiseinä.

Osoite: Ulkoilijantie, 33470 Ylöjärvi

’’Siellä on kuntosali, leikkipaikka, uimahalli ja jumppasali. Siellä voi laskea liukumäkeä ja leikkiä vedellä. Tuolla voi käydä uimakoulussa kavereiden kanssa ja siellä oppii sukeltamaan.’’ 

Ylöjärven urheilutalolla on monipuolisesti liikuntaa tarjolla lapsiperheille. Uimahallissa viihtyy koko perhe ja lapsille on tarjolla uimakouluja ympäri vuoden. Uimahallissa onnistuu järjestää myös lasten syntymäpäiväjuhlat helposti valmiilla tapahtumapaketilla, joka sisältää tilaussaunan ja supersuositun Dino-vesilelun koko ajaksi lasten käyttöön.

Lapsiperheille on kauden aikana tarjolla Perhesporttis-vuoroja, jotka ovat kaikille avoimia ja maksuttomia. Lisäksi kaupungin liikuntapalveluilla on monipuolisesti soveltavan lastenliikunnan ryhmiä.

Tutustu lisää tarjontaan: Liikkuva lapsi ja nuori - Ylöjärven kaupunki

Osoite: Koulutie 6, 33470 Ylöjärvi 

Leikki: Karhu nukkuu: yksi on karhu ja menee nukkumaan. Toiset tekevät piirin nukkuvan karhun ympärille. Leikkijät laulavat ”karhu nukkuu, karhu nukkuu, talvipesässänsä, ei ole vaaraa kellään, näin sitä leikitellään, karhu nukkuu, karhu nukkuu, EIPÄS NUKUKAAN! Kun huudetaan ”eipäs nukukaan”, karhu herää ja leikkijät lähtevät karhua pakoon. Se jonka karhu saa kiinni, menee seuraavaksi karhuksi.

Luonnonperintösäätiö ja WSOY perustivat kirjailija Kirsi Kunnaksen kunniaksi Tiitiäisen metsä -nimisen suojelualueen Ylöjärvelle.

Tiitiäisen metsä on satumainen paikka. Siellä on runsaasti korkeuksiin kurkottavia kuusia, mäntyjä ja haapoja - ihan kuin joillakin puilla olisi silmät. Metsässä asuu paljon liito-oravia ja muurahaisia, jotka ovat rakentaneet valtavia muurahaiskekoja. Tiitiäisen metsän ikivanhat puut, jotka ovat jo osittain lahoutuneet luovat salaperäistä tunnelmaa, ja sammaloituneet kalliot tekevät metsästä satumaisen. Metsä on helppojen kulkuyhteyksien päässä, joten sinne on lastenkin helppo tulla luontoa tutkimaan ja viihtymään.

Osoite: Metsäkauriintie, 33450 Ylöjärvi

 

’’Laavulla voi paistaa makkaraa ja vaahtokarkkeja. Kesällä purolla voi leikkiä vesileikkejä ja talvella voi laskea mäkeä. Kepeistä voisi rakentaa puumajan sekä tehdä esteradan. Siellä saattaa nähdä metsäpeuran.’’

Pikku-Ahveniston luontopolku sijaistee aivan Ylöjärven keskustan tuntumassa. Se sopii hyvin koko perheen luontoretkikohteeksi. Järven ympäri kiertävä helppokulkuinen luontopolku on 1,5 km pitkä ja sen varrelta löytyy opastetauluja, joissa on kerrottu tarkemmin alueen luonnosta. Polun varrella oleva nuotiopaikka/laavu on vapaasti käytettävissä.

Osoite: Pikku-Ahvenistontie 46, 33470 Ylöjärvi. Parkkipaikkoja on runsaasti myös Hopeatien varrella.

’’Olisi kiva mennä perheen kanssa lenkille, koska siellä voi eksyä, jos menee yksin sinne. Siellä voi leikkiä seuraa johtajaa, kun voi seurata niitä reittejä, joita johtaja menee. Siellä voi leikkiä kepeillä ja rakentaa majan. Metsässä voi nähdä pupuja, hirviä, oravia ja karhuja. Harjulla voi käydä eväsretkellä ja syödä mustikoita.’’

Lasten ideoima leikki: Siellä voisi leikkiä ritareita kepeillä. Kepit voisi olla ritareiden miekkoja ja puut lohikäärmeitä. Ne voisi taistella. Lehdet voi olla lohikäärmeen sarvia. Lohikäärme oli nukahtanut, ritarit ei, niin ritarit kävivät viemässä suuren lohikäärmeen putoukseen. Se oli tosi paha lohikäärme, se syöksee tulta. Ne vierittävät lohikäärmeen päälle suuria kiviä.

Teivaalanharju (Ylöjärvenharju) on valtakunnallisesti arvokas maisema-alue ja maakunnallisesti arvokas harjualue. Siellä on hienot maisemat ja runsaasti ulkoilureittejä.

Teivon alueella on lukuisia P-alueita. Harjualueelle pääsee helposti esimerkiksi Teivon ravikeskuksen pysäköintialueelta, josta portaat vievät harjun laelle (161 askelmaa). Portaiden yläpäässä on kuntoilulaitteita.

Osoite: Velodromintie 45, 33420 Ylöjärvi 

Leikki: Helle, halla ja hurrikaani. Liikutaan juosten tai muuten ohjeistetulla tavalla. Leikin johtaja huutaa jonkun seuraavista: Helle, halla tai hurrikaani.

Helle: mennään varjoon

Halla: x-asentoon maahan tekemään lumienkeleitä

Hurrikaani: Otetaan kiinni esim. puusta, keinusta tai kavereista, ettei lähdetä lentoon.

Serlapuiston uimaranta sijaitsee Siivikkalassa. Rannalta löytyvät pukusermit. WC-tilat ovat matonpesupaikalla.

Osoite: Koivutie, 33450 Siivikkala

Yhteystiedot

Hakala Kaisa
Lasten ja nuorten liikuntakoordinaattori
041 731 2144
etunimi.sukunimi@ylojarvi.fi

Seikkailukartta

Ylöjärvi-seikkailun on tuottanut Ylöjärven kaupungin hyvinvointipalvelut. Kartan on piirtänyt Annukka Mäkijärvi.

Päivitetty: 17.8.2023