Valitse sivu
Etusivu / Uutiset/Kunnat yhdessä digiloikkaan – 11 kunnan yhteinen Kurob-hanke tuo ohjelmistorobotiikkaa tutuksi kuntakentälle

Yksitoista kaupunkia ja kuntaa yhdistävät voimansa uudessa tietotyön robottiautomaatiota suunnittelevassa ja pilotoivassa Kunnille robotteja -hankkeessa (Kurob). Hanke käynnistyi maaliskuussa ja saa rahoitusta valtiovarainministeriön digitalisaation kannustinhankkeesta.

Hankkeessa mukana ovat Jyväskylän, Hämeenlinnan, Kokkolan, Nokian, Riihimäen ja Ylöjärven kaupungit sekä Asikkalan, Janakkalan, Hollolan, Pirkkalan ja Uuraisten kunnat. Mukana olevien kuntien tarkoituksena on kehittää digitalisaatio-osaamistaan vaihtamalla kokemuksia ja osaamista yhteisen hankkeen puitteissa.

”Kuntasektorilla on pitkät perinteet toimivista yhteistyömalleista, ja ne sopivat oivallisesti myös digitalisaation kehittämiseen. Vertaamalla potentiaalisia robotisoitavia prosesseja opimme tunnistamaan, millaisia tuottavuuden ja riskinhallinnan parannusmahdollisuuksia meillä on”, toteaa Kurob-hankkeen ohjausryhmän puheenjohtaja, ICT-kehittämispäällikkö Markku Anttila Riihimäen kaupungilta.  

Kurob-hankkeessa laitetaan hihat heilumaan myös käytännön robotisointien toteutuksessa. Robotteja toteutetaan mm. ympäristö-, sivistys- ja taloustoimialoille. Suunnitelmissa on helpottaa esimerkiksi päiväkotien täyttöasteiden tallentamista ja rakennusvalvonnan asiainhallintaa robottien avulla. ”Odotamme mielenkiinnolla, millaisia hyötyjä saamme tekoälyä hyödyntävistä roboteista. Hankkeessa voidaan myös havainnoida, miten tekoälyn hyödyntäminen poikkeaa eri toimialoilla”, kertoo hankehallinnosta vastaavan Jyväskylän kaupungin erikoissuunnittelija Salla Pykälämäki.

Oppiminen ja verkostomainen toimintatapa antavat kunnille mahdollisuuden päästä mukaan ohjelmistorobotiikan laajassa hyödyntämisessä. ”Hankkeen löydökset ja materiaalit ovat kaikkien kuntien käytössä veloituksetta. Se auttaa kaiken kokoisia kuntia kehittämään toimintaansa. Etenkään pienemmillä kunnilla ei välttämättä olisi mahdollisuutta tehdä näin kattavaa toimialakohtaista kartoitusta omatoimisesti”, kertoo Hollolan kunnan tietohallintopäällikkö Vesa Huttunen.

Hankkeen organisoinnista ja hallinnoinnista sekä robotti-/koneälypilottien toteutuksesta vastaa MOST Digital Oy.

”MOSTilla on etuoikeutettu asema olla mukana edistämässä tietotyön robottiautomaatiota Suomen laajimmassa kuntien yhteisessä ohjelmistorobotiikan edistämishankkeessa”, toteaa MOST Digital Oy:n hankejohtaja Tiia Mäkiranta.

Toimitusjohtaja Olli Ainasvuori MOST Digital Oy:stä pitää Kurob-hankkeen ajoitusta jopa parempana kuin suunnitteluvaiheessa osattiin odottaa:

”Poikkeukselliset olosuhteet vaativat ketteryyttä. Robotiikka ja digitalisaatio ovat osa tulevaisuuden riskienhallintaa ja varautumista. Niitä tarvitsemme tässä poikkeustilanteessa elävässä yhteiskunnassamme nopeammin kuin koskaan. Juuri nyt on oikea aika kehittää!”

Lisätietoja

  • Alla oleva tiedote
  • Ylöjärven kaupungin yhteyshenkilö: Anna-Mari Luhta, laskentasuunnittelija, p. 044 431 4221, etunimi.sukunimi@ylojarvi.fi