Valitse sivu
Etusivu / Uutiset/Kurun päiväkoti sai Vihreä lippu -tunnuksen

Ympäristökasvatusjärjestö FEE Suomi on myöntänyt Kurun päiväkodille Vihreän lipun osoitukseksi korkeatasoisesta, suunnitelmallisesta ja osallistavasta ympäristökasvatustyöstä. Kurun päiväkoti on Ylöjärven ensimmäinen Vihreä lippu -päiväkoti.

Vihreä lippu on kansainvälinen kasvatusalan ympäristöohjelma ja sertifikaatti, jossa lapset ja nuoret muuttavat toimintayksikkönsä arkea kestävämmäksi teema kerrallaan, yhdessä opettajien ja kasvattajien kanssa.

Projektiteemana luonnon monimuotoisuus

Kurun päiväkodin ensimmäisen Vihreä lippu -projektin 2021-2022 teemaksi valittiin luonnon monimuotoisuus. Päiväkodin väki kertoo projektista ja koko toiminnasta näin:

”Projektin tavoitteena oli kehittää päiväkodin pihaa niin, että luonnon monimuotoisuuden vaaliminen toteutuisi paremmin, rakensimme hyönteishotelleja ja laitoimme puihin linnunpönttöjä. Pihassa oleviin kasvatuslaatikoihin kylvimme kukkia ja hyötykasveja.

Metsäretkillä havainnoimme ympäristöä ja keskustelemme lasten kanssa erilaisista luontoon liittyvistä asioista. Lapset keräävät innokkaasti roskat pois kulkureittiemme varsilta. Vanhemmat ovat hienosti huomioineet roskaamisen vähentämisen lasten retkieväiden pakkaamisessakin, eväät on pakattu uudelleenkäytettäviin rasioihin eikä lapsille laiteta mukaan pillimehuja.

Päiväkodissa Vihreän lipun asioista kokoontuu keskustelemaan raati, jossa on kaksi lasta jokaisesta ryhmästä. Raatilaiset vievät tietoa omiin ryhmiinsä. Projektin aikana jokainen ryhmä mietti, millä tavalla voidaan toimia luonnonvaroja säästäen ja sen jälkeen tehtiin ryhmän omat Vihreän lipun tavat seinälle nähtäväksi. Vihreän lipun tavoiksi kirjattiin muun muassa piirustuspaperin käyttäminen säästeliäästi, vesihanojen sammuttaminen saippuoimisen ajaksi, roskien lajittelu sekä ruokahävikin vähentäminen.  

Projektin aikana tarkkailimme ruokahävikin määrää. Syksyllä kerättiin herneitä Hävikki-hiirelle syömällä lautanen tyhjäksi ja keväällä taas järjestettiin ryhmien välinen kilpailu siitä, miltä ryhmältä tuli vähiten biojätettä.” 

Kurun päiväkoti sijaitsee Kurun keskustassa lähellä koulua. Päiväkotirakennus on uusi. Päiväkodissa on reilut 50 lasta ja se järjestää myös vuorohoitoa. Kurun päiväkodin sivulle 

Vihreä lippu -ohjelman sivut