Valitse sivu
Etusivu / Uutiset/Opetushallitukselta ohjeita Ukrainan kriisin käsittelyyn lasten ja nuorten kanssa

Opetushallitus on julkaissut yleiset ohjeet Ukrainan kriisin käsittelyyn lasten ja nuorten kanssa varhaiskasvatuksessa ja kouluissa. Ylöjärven kaupunki huomioi valtakunnalliset ohjeet ja täydentää niitä tarvittavilta osin. Ylöjärven koululaiset viettävät talvilomaa 28.2. – 6.3.2022. 

Opetushallitus toteaa ohjetiedotteessaan, että Ukrainan tilanne muuttuu hetki hetkeltä eikä aikuisellakaan voi olla vastauksia kaikkiin kysymyksiin. Varhaiskasvatuksessa, kouluissa ja oppilaitoksissa voidaan kuitenkin auttaa lapsia ymmärtämään tapahtunutta ja suhtautumaan tilanteeseen rauhallisesti. 

Lapsia ja nuoria kannattaa muistuttaa siitä, että Ukrainan tilanne on poikkeuksellinen ja elämä Suomessa on turvallista. Koulumme ovat hyvin varautuneita erilaisiin uhka- ja vaaratilanteisiin. Koulun keskeinen tehtävä myös käsillä olevassa kriisitilanteessa on ylläpitää arjen rutiineja ja kiinnittää lapset sekä nuoret tavalliseen ja turvalliseen arkeen. 

Tämän päivän koulu on monialainen yhteisö, josta löytyy paljon erilaista osaamista. Koulun eri ammattilaisilla on myös omat roolinsa kriisitilanteiden käsittelyssä ja niissä toimimisessa. Koulun opiskeluhuoltoryhmä on avainasemassa suunniteltaessa koulun toimintatapoja myös Ukrainan kriisin kaltaisissa tilanteissa. 

Opetushallitus muistuttaa, että kotien tulee ottaa yhteyttä kouluun matalalla kynnyksellä, jos vanhemmilla herää huoli oman lapsen tai nuoren tilanteesta. 

Tiedotteessa nostetaan esiin myös se, että kouluissa tulee varautua mahdollisiin jännitteisiin oppilaiden ja opiskelijoiden välillä. Kansallisuudesta tai äidinkielestä riippumatta yhtäkään lasta tai nuorta ei saa syyllistää geopoliittisista konflikteista. 

Opetushallituksen tiedote Ukrainan kriisin käsittelystä lasten ja nuorten kanssa