Hyppää sisältöön

Räikän alue

Ylöjärven ydinkeskustassa, Keijärven rannassa sijaitsevasta Räikän alueesta on muodostunut monipuolinen asumisen ja vapaa-ajan vieton keskus.

Räikän alueella, kaupungintalon aukiolla sijaitseva Eppu Normaali -veistos Alamökki (2018) sekä täysin remontoitu Räikän talo (2019) tuovat kulttuurielämyksiä kaikkien saataville. Räikän puistoalueen monivuotinen remontti valmistuu 2020. Puisto tarjoaa poikkeuksellisen hienot puitteet liikuntaan, virkistäytymiseen ja erilaisiin tapahtumiin.

Vanha Räikkä

Räikän talo eli Vanha Räikkä on osa laajempaa Ylöjärven historiallista rakennus- ja kulttuuriperinnettä.

Ylöjärven kaupunginvaltuusto päätti keväällä 2018 rakennuksen peruskorjauksen ja käyttötarkoituksen muutoksen käynnistämisestä. Vuosina 2018–2019 toteutetussa remontissa talosta haluttiin luoda tärkeä kohtaamispaikka kaupunkilaisille. Talon alakerrassa on kahvila-ravintola näyttelytiloineen. Yläkerrassa on kaksi kokoustilaa sekä Kirsi Kunnaksen kammari -nimeä kantava kirjailijatyöhuone.

Vanhan Räikän tapahtumat sekä tilojen vuokraaminen (sivu)

Kunnostettu Vanha Räikkä vihittiin käyttöön (tiedote)

Kuvassa suurehko keltainen rakennus kuvattuna ulkoapäin ilta-auringossa

Vanha Räikkä kesäillan valossa.

Räikänpuisto

Räikänpuisto kunnostettiin vuosien 2018–2020 aikana palvelemaan entistä paremmin kaikenikäisiä kävijöitä. Uimarannan ja urheilukentän läheisyyteen rakennettiin uusi leikkipuisto, keppihevosrata, kuntoilualue senioreille, rantalentopallokenttä sekä tapahtuma-aukio. Suosittu tykkilumilatu laajennettiin noin kahden kilometrin mittaiseksi. 

Lapsia karusellissa

Räikänpuiston leikkikenttä keppihevosradan ja uimarannan vieressä on lapsiperheiden ykköskohteita Ylöjärvellä.

Räikän alueen asuntorakentaminen

Räikän alue on yksi keskeisistä Ylöjärven keskustan lähivuosien täydennysrakentamiskohteista. Rakennushankkeen toteuttaja on Peab Oy, jonka kanssa Ylöjärven kaupunki allekirjoitti vuonna 2013 asemakaavoituksen käynnistämis- ja yhteistyösopimuksen.

Alueen ensimmäinen asuinkerrostalo, As Oy Vivace, valmistui elokuussa 2019. Sen naapuriin rakennettavaan As Oy Moderatoon valmistuu lokakuussa 2020 yli 50 kohtuuhintaista vuokra-asuntoa. Sekä Moderaton että Vivacen katutason liiketiloihin tulee Ylöjärven kaupungin tekniikka- ja ympäristöosaston toimitiloja.

Räikän alueen asuntorakentaminen (tiedote)

Havainnekuva rakennettavista asuinkerrostaloista

Havainnekuva As Oy Moderatosta Kuruntien suunnasta. Taustalla vasemmalla As Oy Vivace.

Yhteystiedot

Ruissalo Mari
Ruissalo Mari
Kehityspäällikkö
044 486 3124
etunimi.sukunimi@ylojarvi.fi
Kuruntie 14, 33470 Ylöjärvi
Keskustan kehittämishankkeet. Twitter: @MariRuissalo
Tanhuanpää Jyrki
Työmaapäällikkö
0500 719 399
etunimi.sukunimi@ylojarvi.fi
Vallin Minna
Vapaa-aikajohtaja, kulttuurisihteeri
050 561 1108
etunimi.sukunimi@ylojarvi.fi

Vanhan Räikän historia

Räikän talo on samannimisen tilan vuonna 1825 rakennettu päärakennus. Räikän tila myytiin Ylöjärven kunnalle vuonna 1932 lukuun ottamatta päärakennusta, joka siirtyi kunnalle vuonna 1947.

Vuonna 1952 Räikän talo remontoitiin Ylöjärven kunnanvirastoksi. 1970-luvun alussa Räikän tontille rakennettiin kirjasto, uusi kunnanvirasto ja virastoliiketalo.

Ylöjärven nykyinen kaupungintalo valmistui vuonna 2005, minkä yhteydessä kunnanvirasto ja kirjasto purettiin. 2000-luvulla Räikän talossa on ollut mm. lasten iltapäiväkerhotoimintaa ja joulunajan tapahtumia.

Räikän talo saneerattiin vuosina 2018-2019 ja avattiin kunnostettuna syksyllä 2019. Talossa on kokous-, työ- ja näyttelytiloja sekä kahvila-ravintola.

Vanha Räikkä tänään

Alamökki-veistos

Vanhan Räikän edustalla, kaupungintalon aukiolla sijaitsee Kimmo Schroderuksen moderni teräsveistos, Alamökki (2018). Teos on tilaustyö kaupungille, ja se kunnioittaa Eppu Normaali -yhtyeen ylöjärveläisiä juuria.

Eppu Normaalin Ylöjärvi

Päivitetty: 17.9.2020