Hyppää sisältöön

Räikän alue

Ylöjärven ydinkeskustassa, Keijärven rannassa sijaitsevasta Räikän alueesta on muodostunut monipuolinen asumisen ja vapaa-ajanvieton keskus.

Räikän alueella, kaupungintalon aukiolla sijaitseva Eppu Normaali -veistos Alamökki (2018) sekä täysin remontoitu Vanha Räikkä (2019) tuovat kulttuurielämyksiä kaikkien saataville. Räikän puistoalueen monivuotinen remontti valmistui 2020. Puisto tarjoaa poikkeuksellisen hienot puitteet liikuntaan, virkistäytymiseen ja erilaisiin tapahtumiin.

Räikänpuiston ja ranta-alueen esittely

Räikän alueen asuntorakentaminen

Räikän alue on yksi keskeisistä Ylöjärven keskustan lähivuosien täydennysrakentamiskohteista. Rakennushankkeen toteuttaja on Peab Oy, jonka kanssa Ylöjärven kaupunki allekirjoitti vuonna 2013 asemakaavoituksen käynnistämis- ja yhteistyösopimuksen.

Alueen ensimmäinen asuinkerrostalo, As Oy Vivace, valmistui elokuussa 2019. Sen naapuriin, As Oy Moderatoon valmistui lokakuussa 2020 yli 50 kohtuuhintaista vuokra-asuntoa. Sekä Moderaton että Vivacen katutason liiketiloissa on Ylöjärven kaupungin tekniikka- ja ympäristöosaston toimintaa. 

Alueen kolmannen asuinkerrostalon rakentaminen käynnistynee kesällä 2023 (tiedote Räikän alueen asuntorakentamisesta 28.2.2023).

Katunäkymä, jossa kerrostaloja.

Räikän alueen ensimmäinen kerrostalokortteli valmistui vuosina 2019-2020.

Vanha Räikkä

Räikän talo eli Vanha Räikkä on osa laajempaa Ylöjärven historiallista rakennus- ja kulttuuriperinnettä.

Ylöjärven kaupunginvaltuusto päätti keväällä 2018 rakennuksen peruskorjauksen ja käyttötarkoituksen muutoksen käynnistämisestä. Vuosina 2018–2019 toteutetussa remontissa talosta haluttiin luoda tärkeä kohtaamispaikka kaupunkilaisille. Talon alakerrassa on kahvila-ravintola näyttelytiloineen. Yläkerrassa on kaksi kokoustilaa sekä Kirsi Kunnaksen kammari -nimeä kantava kirjailijatyöhuone.

Vanhan Räikän tapahtumat sekä tilojen vuokraaminen (sivu)

Kunnostettu Vanha Räikkä vihittiin käyttöön (tiedote)

Kuvassa suurehko keltainen rakennus kuvattuna ulkoapäin ilta-auringossa

Vanha Räikkä kesäillan valossa.

Räikänpuisto

Räikänpuisto kunnostettiin vuosien 2018–2020 aikana palvelemaan entistä paremmin kaikenikäisiä kävijöitä. Uimarannan ja urheilukentän läheisyyteen rakennettiin uusi leikkipuisto, keppihevosrata, kuntoilualue, rantalentopallokenttä sekä tapahtuma-aukio. Suosittu tykkilumilatu laajennettiin lähes kahden kilometrin mittaiseksi. 

Lapsia karusellissa

Räikänpuiston leikkikenttä keppihevosradan ja uimarannan vieressä on lapsiperheiden ykköskohteita Ylöjärvellä.

Yhteystiedot

Hyytinen Esko
Kaavoituspäällikkö
044 431 4324
etunimi.sukunimi@ylojarvi.fi
Kuruntie 14, 33470 Ylöjärvi
Kaava-asiat, poikkeamisluvat ja suunnittelutarveratkaisut, maisematyöluvat (kaavatonttien ulkopuoliset alueet)
Tanhuanpää Jyrki
Työmaapäällikkö
0500 719 399
etunimi.sukunimi@ylojarvi.fi
Vallin Minna
Vapaa-aikajohtaja, kulttuuripäällikkö
050 561 1108
etunimi.sukunimi@ylojarvi.fi

Vanhan Räikän historia

Räikän talo on samannimisen tilan vuonna 1825 rakennettu päärakennus. Räikän tila myytiin Ylöjärven kunnalle vuonna 1932 lukuun ottamatta päärakennusta, joka siirtyi kunnalle vuonna 1947.

Vuonna 1952 Räikän talo remontoitiin Ylöjärven kunnanvirastoksi. 1970-luvun alussa Räikän tontille rakennettiin kirjasto, uusi kunnanvirasto ja virastoliiketalo.

Ylöjärven nykyinen kaupungintalo valmistui vuonna 2005. Tällöin vanha kunnanvirasto ja kirjasto purettiin. 2000-luvulla Räikän talossa on ollut mm. lasten iltapäiväkerhotoimintaa ja joulunajan tapahtumia.

Räikän talo saneerattiin vuosina 2018-2019. Kunnostetussa talossa on kokous-, työ- ja näyttelytiloja sekä kahvila-ravintola.

Vanha Räikkä tänään

Alamökki-veistos

Vanhan Räikän edustalla, kaupungintalon aukiolla sijaitsee Kimmo Schroderuksen moderni teräsveistos, Alamökki (2018). Teos on tilaustyö kaupungille, ja se kunnioittaa Eppu Normaali -yhtyeen ylöjärveläisiä juuria.

Eppu Normaalin Ylöjärvi

Päivitetty: 28.2.2023