Valitse sivu
Etusivu / Uutiset/Ylöjärvi on mukana Unicefin Lapsiystävällinen kunta -mallissa

Ylöjärvi on valittu mukaan Unicefin Lapsiystävällinen kunta -malliin vuonna 2024. Olemalla mukana mallissa Ylöjärven kaupunki hakee Lapsiystävällinen kunta -tunnustusta.

Lapsiystävällinen kunta -malli on Unicefin kunnille tarjoama työväline. Malli auttaa kuntaa tekemään lasten hyvinvoinnin kannalta oikeita ratkaisuja kunnan hallinnossa ja lasten arjen palveluissa. Se auttaa kuntia varmistamaan, että erityisesti heikoimmassa asemassa olevien lasten oikeudet toteutuvat.

– Ei riitä, että suurin osa lapsista voi hyvin. Lapsen oikeudet ja hyvinvointi on turvattava jokaiselle lapselle. Juuri tässä työssä Unicefin Lapsiystävällinen kunta -malli tukee kuntia, toteaa erityisasiantuntija Elina Sirén Suomen Unicefilta.

– Säännöllisesti seurattavan hyvinvointitiedon mukaan suurin osa ylöjärveläisistä lapsista voi hyvin, mutta samaan aikaan terveys- ja hyvinvointierot ovat kasvaneet valtakunnallisestikin. Lasten hyvinvoinnin ja arjen tukeminen vaatii jatkuvaa huomiota ja ajassa olevia toimenpiteitä, kaupungin sivistysjohtaja Matti Hursti ja hyvinvointipäällikkö Suvi Saarinen kertovat.

Mallissa on viisi vaihetta, joista ensimmäinen oli malliin hakeminen. Seuraavaksi Ylöjärvellä vahvistetaan ymmärrystä lasten oikeuksista, kartoitetaan lapsiystävällisyyden nykytilaa ja tehdään toimintasuunnitelma. Viimeisenä ovat vuorossa seuranta, arviointi ja mahdollinen tunnustus. Aloituksesta mahdolliseen Lapsiystävällinen kunta -tunnustukseen kuluu aikaa noin kaksi vuotta.

Lapsiystävällinen kunta -työn etenemisestä Ylöjärvellä vastaa monialainen työryhmä, jossa on edustajia muun muassa varhaiskasvatuksesta, opetuksesta, nuorisopalveluista sekä sosiaali- ja terveyspalveluista. Jatkossa mukaan tullaan kutsumaan myös keskeisiä sidosryhmiä.

– Hyvinvoinnin ja osallisuuden edistämistyö Ylöjärvellä on moniulotteista ja pitkäjänteistä, mihin Lapsiystävällinen kunta -malliin hakeutuminen tuo vahvistusta. Lapsiystävällinen kunta -malli antaa Ylöjärvelle lisää työvälineitä lasten osallisuuden mahdollistamiseksi, ja vaikka olemmekin sen eteen tehneet erinäisiä toimenpiteitä, on lasten osallisuuden vahvistaminen yleisesti tunnistettu kehittämiskohta kuntien toiminnassa, Hursti ja Saarinen sanovat.

Ylöjärven lisäksi mallissa aloittavat tänä vuonna Humppila, Marttila, Rautalampi, Ruokolahti ja Tornio. Mallissa on vuonna 2024 mukana yhteensä 59 kuntaa ja Lapsiystävällinen kunta -tunnustuksen on saanut 19 kuntaa.

Hakeutuminen Lapsiystävällinen kunta -malliin lähti Ylöjärvellä valtuustoaloitteesta.

Unicefin Lapsiystävällinen kunta -verkkosivu

Lapsiystävällinen kunta Ylöjärven kaupungin sivuilla

Lisätietoja:

Sivistysjohtaja Matti Hursti, etunimi.sukunimi@ylojarvi.fi, p. 050 680 67

Hyvinvointipäällikkö Suvi Saarinen, etunimi.sukunimi@ylojarvi.fi, p. 044 4811471