Valitse sivu
Etusivu / Uutiset/Lajittelua lisää kotipihoihin – muutos alkoi Tampereelta ja laajenee nyt ympäristökuntiin

Pirkanmaan Jätehuolto tiedottaa

Viime kesänä hyväksyttyjen kunnallisten jätehuoltomääräyksien myötä kaikilta vähintään 5 asunnon kiinteistöiltä täytyy lähivuosina löytyä pihasta jäteastiat biojätteelle, metallille, lasi-, kartonki- ja muovipakkauksille. Määräykset koskevat Pirkanmaan Jätehuollon 17 omistajakuntaa*. 

Velvoitteet astuvat voimaan vaiheittain 

Muutostyö alkoi Tampereelta, jossa vähintään 5 asunnon kiinteistöillä piti olla jäteastia lasipakkauksille, biojätteelle ja metallille 1.9.2021. 

– Tällä hetkellä Tampereella nämä lajitteluastiat löytyvät jo suurimmalta osalta kiinteistöjä. Mutta vielä on noin 300 kiinteistöä, joilla riittää kirittävää velvoitteiden täyttämisessä. Mikäli asia on jäänyt hoitamatta, tulee tilaus tehdä viipymättä osoitteessa www.pjhoy.fi/kotipiha. Mikäli tilanpuute on ongelma, taloyhtiöiden kimpat ovat oikein hyvä ratkaisu, kertoo asiakaspalvelupäällikkö Katja Rekonius Pirkanmaan Jätehuollosta. 

Nyt työ on siirtynyt muihin kuntiin, joissa vähintään 5 asunnon kiinteistöillä pitää olla jäteastia lasipakkauksille, biojätteelle ja metallille viimeistään 1.4.2022. Kangasalan, Lempäälän, Nokian, Oriveden, Pirkkalan ja Ylöjärven kiinteistöjen tulee tehdä tilaus mahdollisimman pian osoitteessa: www.pjhoy.fi/kotipiha. Muutos koskee noin 350 kiinteistöä. 

Osalle kiinteistöjä lajitteluastiat tulevat automaattisesti 

Hämeenkyröön, Ikaalisiin, Juupajoelle, Mänttä-Vilppulaan, Parkanoon, Pälkäneelle, Ruovedelle, Sastamalaan (Mouhijärvi, Suodenniemi), Vesilahdelle ja Virroille Pirkanmaan Jätehuolto toimittaa lajitteluastiat lasipakkauksille ja metallille ilman erillistä tilausta. Astiat toimitetaan niille vähintään 5 asunnon kiinteistöille, joilla kyseisiä jäteastioita ei ole pihassa.

Biojätteen keräysastiat toimitetaan tilauksesta, koska vaihtoehtona on myös yhteinen jäteastia naapurin kanssa tai kompostointi. Kompostoinnista on lisäksi tehtävä ilmoitus jätehuoltoviranomaiselle. Biojätteen keräysvelvoite laajenee lisäksi koskemaan kaikkia asuinkiinteistöjä yli 10 000 asukkaan taajamissa 1.9.2023. 

– Alkuvuosi on vilkasta lajitteluastioiden toimitusaikaa. Yhteensä muutos koskee 10 kunnassa noin 330 kiinteistöä. Tuomme kiinteistöille maksutta pyörälliset jäteastiat (140-770 l) ja taloyhtiöiden tehtäväksi jää etsiä niille sopiva paikka, joka huomioi käytön ja tyhjennysten helppouden ja turvallisuuden. Kiinteistöt hankkivat itse syväsäiliöt, kertoo Pirkanmaan Jätehuollon tekninen päällikkö Timo Varsala

– Uudistus vaatii toimivaa työnjakoa. Kiinteistöt laittavat jätetilat kuntoon, Pirkanmaan Jätehuolto toimittaa jäteastiat – ja asukkaat hoitavat tärkeimmän eli lajittelun, jatkaa Varsala. 

Muutostyö jatkuu kartongilla ja muovipakkauksilla 

Muutostyö jatkuu kevään jälkeen kartonki- ja muovipakkausten keräysvelvotteiden laajenemisella. 

●       Tampere: kartonki- ja muovipakkaukset 1.9.2022

●       Muut 16 kuntaa: kartonki- ja muovipakkaukset 1.4.2023 

Jätehuoltomääräyksissä on tiukentuvia velvoitteita myös kuntien hallinto- ja palvelutoiminnan jätehuollolle. Niiden tulee järjestää viiden jätelajin keräys kiinteistöille 1.7.2022 mennessä. 

– Olemme kiertäneet yhdessä jätehuoltoviranomaisen kanssa jokaisessa omistajakunnassamme kertomassa muutoksesta. Osa kunnista onkin lähtenyt jo vauhdikkaasti liikkeelle ja muidenkin kuntien tulee olla mahdollisimman pian yhteydessä kunta- ja kiinteistöpalvelujemme väkeen. Näin saamme asiat kesäksi kuntoon, kertoo Timo Varsala. 

Jätelain mukaan kiinteistöjen on järjestettävä myös paperinkeräys. Velvollisuus ei koske pientaloja ja muita vastaavia kiinteistöjä sekä haja-asutusalueella sijaitsevia kiinteistöjä. 

Jätehuoltomääräysten velvoiterajat pohjautuvat käynnissä olevaan jätelain uudistukseen. Uudistuksella vastataan EU:n tiukentuviin kierrätystavoitteisiin. Yhdyskuntajätteestä tulee kierrättää 65 % vuoteen 2035 mennessä. Vuonna 2018 kierrätysaste Suomessa oli 42 %. 

www.pjhoy.fi/kotipiha 

* Pirkanmaan Jätehuollon omistajakunnat: Hämeenkyrö, Ikaalinen, Juupajoki, Kangasala, Lempäälä, Mänttä-Vilppula, Nokia, Orivesi, Parkano, Pirkkala, Pälkäne, Ruovesi, Sastamala (Mouhijärvi ja Suodenniemi), Tampere, Vesilahti, Virrat, Ylöjärvi.