Ylöjärvelle nousee Eppu Normaali -veistos kesällä 2018

6.6.2017 17:30

Ylöjärven kaupunki toteuttaa Eppu Normaali –veistoksen, joka valmistuu kesällä 2018. Veistos sijoitetaan keskeiselle paikalle, Ylöjärven kaupungintalon aukiolle. Kaupunki tilaa teoksen kuvanveistäjä Kimmo Schroderukselta.

Ylöjärven kaupunki haluaa kunnioittaa veistoksella ylöjärveläisyhtyeen poikkeuksellisen pitkää ja hienoa uraa.

”Ylöjärvi tunnetaan Eppu Normaalista. Yhtye perustettiin Ylöjärvellä vuonna 1976 ja Ylöjärvi on ollut siitä lähtien osa Eppuja ja päinvastoin”, toteaa Ylöjärven kaupunginjohtaja Jarkko Sorvanto. ”Yhteistyö yhtyeen kanssa on sujunut erinomaisesti. Uskon, että veistos vahvistaa osaltaan Ylöjärven matkailun kehittämistä, jota viedään eteenpäin yhdessä alueen yrittäjien kanssa.”

Hanketta on viety eteenpäin kiinteässä yhteistyössä yhtyeen kanssa. Ajatus tuntui mahtavalta kunnianosoitukselta - ja tuntuu siltä vieläkin! Siksi halusimme varmistaa, että Ylöjärvi saa sellaisen monumentin, joka näyttää hyvältä sadan vuoden päästäkin. Kimmo Schroderus on tehnyt näyttäviä monumentteja ennenkin ja tuntui luontevalta valinnalta tekijäksi”, Martti Syrjä toteaa.

Veistoshanke on taiteellisesti kunnianhimoinen. Kaupunki ja yhtye tekivät taiteilijavalinnan yhdessä. Yhtyeen näkemyksillä oli ratkaiseva merkitys.

”Haluamme visuaalisesti merkityksellisen, näyttävän ja aikaa kestävän teoksen. Veistoksen tulee selittää itse itsensä eli sen pitää toimia myös ilman yhteyttä meihin”, Syrjä kuvailee.

Valintaprosessin aikana yhtye mieltyi kuvanveistäjä Kimmo Schroderuksen teosten muotokieleen ja hänen ajatuksiinsa tulevasta teoksesta. 80-luvulla nuoruutta eläneelle taiteilijalle Eput on tuttuakin tutumpi bändi.

Tämä työtehtävä on sukellus itselleni tärkeään populaarikulttuuriin ja rock-musiikkiin. Veistoksen perusidea on selvillä ja se pohjautuu suoraan bändin historiaan. Näköisteosta tai patsasta ei ole tulossa, paljastaa taiteilija Kimmo Schroderus.

Eppu Normaali -veistos on hankkeena hyvin poikkeuksellinen. Populaarikulttuuria tai sen edustajia ei ole Suomessa juurikaan ikuistettu julkisiin taideteoksiin.

Veistoksen budjetti on noin 100 000 euroa ja se katetaan pääosin kaupungin saamilla testamenteilla, jotka on osoitettu kulttuuritarkoitukseen. Veistos valmistuu kesällä 2018 ja se sijoitetaan keskeiselle ja näkyvälle paikalle kaupungintalon aukiolle, lähelle ylöjärveläisten suosimaa Räikänpuistoa.

Pressikuvia: www.propromotion.fi/pressikuvat/eput-veistos/

www.eppunormaali.fi
www.kimmoschroderus.com 
www.ylojarvi.fi/eppunormaali

#eppuveistos

Lisätietoja veistoshankkeesta:
Kaupunginjohtaja Jarkko Sorvanto, p. 040 133 4550, etunimi.sukunimi@ylojarvi.fi 

Eppu Normaalin haastattelupyynnöt:
ProPromotion Oy, Taija Holm, p. 040 748 3435, taija@propromotion.fi

Kuvanveistäjä:
www.kimmoschroderus.com

Eppu Normaali -veistos sijoitetaan Ylöjärven kaupungintalon aukiolle. Kuvassa koko yhtye eli Mikko "Pantse" Syrjä (kitara, laulu), Sami Ruusukallio (basso, laulu), Juha Torvinen (kitara), Martti Syrjä (laulu) ja Aku Syrjä (rummut). Taustalla kuvanveistäjä Kimmo Schroderus.

Veistoksen tulevaa sijoituspaikkaa ympäröivät kaupungintalo, vanha Räikän rakennus ja kuvan ulkopuolelle oikealle jäävä kaupungin perusturvakeskus. Kuva Rami Marjamäki.

Kuvanveistäjä Kimmo Schroderus on saanut Ars Fennica -kuvataidepalkinnon vuonna 2004. Kuva: Noora Schroderus.

Ylöjärvi on Eppu Normaalin ja 33 000 muun asukkaan kotikaupunki Tampereen kaupunkiseudulla Pirkanmaalla. www.ylojarvi.fi

Eppu Normaali on Suomen suosituin yhtye, jonka ura alkoi vuonna 1976. Bändi on myynyt liki 2 miljoonaa levyä, joista se on vastaanottanut 42 jalometallilevyä. Yhtyeen suosituimpia biisejä ovat ”Vuonna ’85”, ”Murheellisten laulujen maa”, ”Kitara, taivas ja tähdet”, ”Nyt reppuni jupiset, riimisi rupiset” ja ”Baarikärpänen”. Eppu Normaali oli ensimmäinen kotimainen yhtye, joka myi vuonna 2004 stadionin loppuun ja teki sen uudelleen Tampereen Ratinan stadionilla 40-vuotisjuhlavuonnaan 2016. Bändistä on tehty myös kirja ja elokuva. www.eppunormaali.fi

Kuvanveistäjä Kimmo Schroderus (s.1970) tunnetaan kookkaista teräsveistoksistaan ja Ars Fennica -palkinnostaan (2004). Schroderuksen seuraava näyttely aukeaa 10.6.2017 Serlachius-museo Göstan tiloissa Mäntässä. www.kimmoschroderus.com

 

« Takaisin


Ylöjärven kaupunki

Kuruntie 14, PL 22, 33471 Ylöjärvi
p. 03 565 30 000
kirjaamo@ylojarvi.fi