Hyppää sisältöön

Hyvinvointia arkeen

Miten sinä voit?

Arki vie usein mukanaan ja välillä on hyvä pysähtyä miettimään, miltä oma arki tuntuu juuri nyt. Apuna pohdinnassa voit käyttää erilaisia apuvälineitä, kuten Terveyskylän hyvinvointioppaita, Arkeen voimaa -itsehoitoryhmää tai kahdenkeskistä terveysneuvontaa. 

Arjen hyvinvointia voi vahvistaa yksinkertaisilla asioilla, kuten huolehtimalla fyysisistä perustarpeista sekä vahvistamalla mielen joustavuutta. Mielekäs tekeminen sekä ihmissuhteet ovat niin ikään tärkeitä. Joitakin hyvinvoinnin osa-alueita huollamme luonnostaan, toiset taas vaativat enemmän huomiota. 

Hyvinvointia arkeen -sivustolta tietoa ja tukea

Tältä Hyvinvointia arkeen -sivustolta löydät tietoa ja tukea hyvinvointisi tarkasteluun ja vahvistamiseen. Pääpaino on työikäisten aikuisten elintapaohjauksessa ja maksuttomissa palveluissa, mutta arkiset vinkit sopivat moneen erilaiseen tilanteeseen.

Sivusto jakautuu neljään eri hyvinvoinnin osa-alueeseen: liikkuminen, syöminen, uni ja lepo sekä mielen hyvinvointi. Mielen hyvinvoinnin osiossa keskitytään mielenterveyteen, sosiaalisiin suhteisiin sekä erilaisten riippuvuuksien hallintaan. 

Joskus ulkopuolinen tuki ja ohjaus auttavat. Ota hyvinvointi ja siihen liittyvät huolesi puheeksi sinua lähellä olevan ammattilaisen kanssa. Kyseeseen voi tulla esimerkiksi oman alueen terveydenhoitaja tai opiskeluterveydenhuollon tai työterveyshuollon tuttu työntekijä, joka auttaa ensiselvittelyssä ja ohjaa sinut tarvittaessa muun avun piiriin. 

Arkeen voimaa -itsehoitoryhmän tarkoituksena on vahvistaa osallistujien itsehoitotaitoja ja sitä kautta parantaa heidän arkipärjäämistään. Ryhmässä käsitellään laajasti hyvinvointiin liittyviä teemoja, kuten liikunta, uni ja oman mielen käyttäminen. 

Ryhmätoimintaan hakeudutaan Terveyskioskin kautta: terveyskioski@ylojarvi.fi, p. 050 437 1142.

Syksyn ryhmän ilmoittautuminen on avoinna. Ryhmä kokoontuu 23.9.-28.10. Vanhalla Räikällä. Ilmoittautua voi Tiina Raittiselle sähköpostitse (etunimi.sukunimi@ylojarvi.fi) tai puhelimitse (p. 050 437 1142) viimeistään viikkoa ennen ryhmän alkua. 

Kaupungintalon taloustoimistossa on Arkeen Voimaa -kirjoja, joita kuntalaiset voivat halutessaan ostaa. Kirjan hinta on 10 euroa. Lisäksi pääkirjasto Leijassa on lainakappale.

Yksilöllinen liikuntaneuvonta tarjoaa maksutonta ohjausta liikunnalliseen elämäntapaan ja hyvinvoinnin edistämiseen.

Työikäisten sosiaalityö tukee aikuisia elämänhallintaan ja taloudellisiin asioihin liittyvissä haasteissa.

Terveyskioskin ja terveysasemien hoitajat tukevat ylöjärveläisiä hyvinvoinnin ylläpitämisessä ja elintapa-asioissa. Terveysneuvonta on maksutonta.

  • Terveyskioskille voi ottaa yhteyttä sähköpostitse terveyskioski@ylojarvi.fi, chatissa tai poikkeamalla paikan päällä kauppakeskus Elossa, Elotie 1, 33470 Ylöjärvi. Lisätietoja Terveyskioskin verkkosivulla.
  • Ajanvaraus omahoitajan vastaanotolle tapahtuu oman piirin ajanvarauksesta. Omahoitajien yhteystiedot alueittain löytyvät terveyspalvelujen verkkosivulta.
  • Työttömäksi jääneillä tai toistuvasti lyhytaikaisissa työsuhteissa olevilla on mahdollisuus maksuttomaan terveystarkastukseen, jonka tarkoituksena on edistää terveydentilaa, hyvinvointia sekä työ- ja toimintakykyä. Terveystarkastukseen voi varata ajan puhelimitse arkisin klo 9-16, p. 040 6787 481 tai sähköpostilla terveyskioski@ylojarvi.fi.

Tietoa ja tukea

Terveyskylä on avoin sivusto, joka tarjoaa tietoa ja tukea kaikille kansalaisille eri teemojen ympärille rakennettujen virtuaalisten talojen avulla. Palveluvalikoimaan kuuluvat myös erilaiset oirenavigaattorit. Palvelut ovat maksuttomia.
Tutustu Terveyskylään

omaolo

Sähköisestä Omaolo-palvelusta löytyy tukea terveydestä ja hyvinvoinnista huolehtimiseen nopeasti ja esteettömästi, ympäri vuorokauden.
Tutustu Omaolo-palveluun

Tukea

enjaksa

Ylöjärven En jaksa.fi -sivustolta löytyy erilaisia tarinoita oman arjen tarkastelun tueksi. Lisäksi erikseen sovittuina ajankohtina palvelevassa chatissa on mahdollista keskustella nimettömästi arjen huolista.
Tutustu En jaksa -palveluun 

Toimintaa

lahella

Ylöjärven alueen hyvinvointia ja terveyttä edistäviin järjestöihin ja yhdistyksiin pääsee tutustumaan Lähellä.fi -sivustolla tai ottamalla yhteyttä Lähellä-keskukseen, p. 050 323 3773.

Lisää järjestöjä ja seuroja on koottu Ylöjärven kaupungin verkkosivuille.
Järjestöt ja vapaaehtoistyö

Päivitetty: 6.9.2022